A legjegesebb jegeskávé: készíts otthon cold brew-t

A nyári melegben sokan forró cappuccinoról jegeskávéra váltunk, hogy egy hideg italból merítsünk reggeli energiát. Ehhez azonban nem mindegy, milyen kávét használunk, következzen most néhány tanács.

A cold brew kávéval talán már találkozhattunk néhány kávézóban. Ez a különlegesnek hangzó ital tulajdonképpen nem más, mint hidegen áztatott kávé. A végeredmény egy kevésbé keserű, lágyabb ízű, mégis hasonlóan erős ital. Ezek a tulajdonságai teszik tökéletes jegeskávé-alappá a cold brew kávét.

A legjegesebb jegeskávé: készíts otthon cold brew-t

Mi is az a cold brew?

A kotyogóssal vagy más kávéfőzőkkel ellentétben a cold brew módszer nem használ hőt. Az őrölt kávé úgy adja ki erejét, hogy hideg vízben eltölt egy éjszakát a hűtőszekrényben.

A leszűrés után egy erősebb, mégis lágyabb ízű kávét kapunk, amit hidegen élvezhetünk a nyári reggeleken.

Hogyan készül?

Keverjük el a kávét egy nagy edényben a vízzel. Minden 230 ml vízhez adjunk 30 gramm őrölt kávét, ettől lesz pont jó az ital íze. Az edényt tegyük a hűtőbe, minimum 18, maximum 24 óra erejéig. Ennyi idő alatt a kávé kiadja az erejét, anélkül, hogy túl keserű ízt kapna.

Amikor letelt a várakozás ideje, szűrjük le a cold brew-t (ennek a technikájáról mindjárt olvashatunk), és tegyük egy tiszta, jól zárható üvegbe. Tároljuk a hűtőben.

Milyen kávéból?

A kellemes ízű cold brew titka a megfelelő alap használata. Válasszunk durvább szemű őrölt kávét. Ha túl finomra van darálva, keserűvé teszi az italt.

Amennyiben magunk daráljuk a kávébabot, ne dolgozzuk túl a szemeket. Ha csak kevés fér a gépbe, inkább több, kisebb adagot tegyünk bele, nehogy túl finom port kapjunk a végén.

Lényeg a lassú leszűrés

A darálás mellett a kávé szűrésének is megvan a maga technikája. A munka nagy részét a gravitáció fogja elvégezni, nekünk nem szabad túl erőteljesen hozzányúlnunk, mert ettől is keserű íze lesz a kávénak.

Béleljünk ki egy sűrű szűrőt sajtkendővel vagy konyharuhával: ez a dupla bélelés biztosítja majd, hogy szépen lassan csöpög át a folyadék a szűrőn. Semmiképp ne nyomjuk vagy facsarjuk a ruhát.

Csokis jegeskávé

Nagyon szeretem a kávét, és persze a legdrágább Starbucks féle a legfinomabb. Így készült annak a mintájára ez a kávé.

Jeges habos kávé másképpen

Egyszer volt, hol nem volt... Egy szép reggelen a forró kávét jéggel szerettem volna gyorsan lehűteni. Mivel a jég lassan olvadt, gyorsan "bedobáltam" a jeget és a kávét a turmixgépbe, ...

Ír kávé

Ezzel az isteni ír kávéval könnyedén változatosságot csempészhetünk a reggeli vagy délutáni kávézásba. Az ital alkoholtartalma miatt azonban inkább csak lustálkodós hétvégékre ...

Tárolás és szervírozás

Még jobb hír, hogy a cold brew előre, nagy mennyiségben is elkészíthető, és akár két hétig is eláll a hűtőben. Nyugodtan duplázzuk, triplázzuk a fent leírt mennyiséget, hogy egész hétre kitartson a reggeli kávé, ne kelljen minden nap új adagot főzni.

Tároljuk a hűtőben, egy nagy üvegben vagy zárható kancsóban. Tartsuk fejben, hogy erősebb, mint az átlagos, géppel főzött kávé, ezért érdemes lesz tejjel vagy vízzel hígítani. Édesíthetjük is, mézzel vagy cukorral. Önmagában is jó hideg, de néhány jégkockára öntve, jegeskávéként az igazi.

Nutellás jegeskávé

Mindenki kedvencét, a nutellát ezúttal ebbe a szuperhűsítő, nyári jegeskávéba csempésztük bele. Próbáljátok ki Ti is, ígérjük, nagyon jól fog esni a nagy melegben!

Fűszeres-narancsos kávékoktél

Nevezhetnénk akár folyékony aranynak is, hiszen a tündöklő narancsszirup és a L'OR LUNGO ELEGANTE kávé lágyan aranyló krémrétege tiszta eleganciát sugároz. Nem hiába lett a 20. ...

Espresso-tonik

Aki egyszer kóstolta, sosem feledi, mert a bizarr kombináció nem várt ízhatást nyújt: a két keserűnek számító hozzávaló egy egészen váratlanul frissítő és finom végeredményben ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ne hagyd ki ezeket a nyári recepteket sem:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...