Így főztem lekvárt (majdnem) az összes citrusból

A narancslekvár az a pont, ahol a tél és a befőzés találkozik, és ebből a metszetből lép elő a kedvenc édes, kesernyés, fantasztikus színű lekvárunk. De gyakran megfeledkezünk arról, hogy ennek a gyümölcsnek megannyi közeli rokona van, és ezekből ugyanolyan észbontó lekvár készülhet.

Nem titkolom, hogy imádom a házi lekvárokat, ez a szenvedély pedig azzal is együtt jár, hogy nincs olyan hónap, amikor leállnék a befőzéssel. Hiszen mindig van egy gyümölcs, aminek épp aktuálisan szezonja van, tehát mindig van miből lekvárt főzni. Így a tél vége felé pedig mi más tombol, ha nem a citruslekvár. És direkt nem narancsot írtam, ugyanis idei célom az volt, hogy minél több gyümölcsöt üvegbe zárjak.

Végül 6 különböző citruslekvár került fel az otthoni polcomra, ezeket szeretném most bemutatni, mert az egyik észbontóbb, mint a másik.

Így főztem lekvárt (majdnem) az összes citrusból

Mitől lesz jó egy citruslekvár?

Egy citruslekvár annyiban hasonlít a klasszikus dzsemekre, hogy cukor és gyümölcs összefőzéséből készül. Azonban itt nagyjából vége is van a hasonlóságoknak, mert a citrusok nagyon furcsán tudnak viselkedni.

Először is sok felesleges vagy kellemetlen résztől meg kell szabadulnunk, ezek ugyanis keserűvé teszik a lekvárt (pl. belső hártyák, magok).

A gyümölcs héját azonban jó, ha fel tudjuk használni, ez ugyanis hozzátartozik a klasszikus narancslekvárélményéhez. Ráadásul a héj tele van pektinnel: ez az anyag teszi zseléssé a lekvárokat, és míg más gyümölcsök esetében pluszban hozzá kell adnunk, a citrusoknál „ingyen” hozzájutunk.

Persze nem minden héjat tudunk felhasználni: a legtöbb gyümölcs sajnos vegyszerekkel kezelt, így csak a belsejük alkalmas lekvárfőzésre. Szerencsére már több boltban találhatunk kezeletlen héjú vagy bio citrusokat. Én is ilyeneket kerestem ehhez a projekthez, több-kevesebb sikerrel.

Nagy általánosságban egy citruslekvár úgy készül, hogy a kinyert gyümölcshús és gyümölcslé súlyával megegyező (vagy kicsit kevesebb) mennyiségű cukorral sűrűre főzzük az egészet. A felhasznált citrus savassága vagy édessége persze beleszólhat a cukormennyiségbe. Nézzük a lekvárokat egyesével!

Lenyűgöző citrusbelsők

Narancs, a klasszikus

Természetesen nem hagyhattam ki minden citruslekvárok kiindulópontját, a narancslekvárt. Szerencsére tudtam bio gyümölcsöt venni, így a héj is belekerülhetett a fazékba. Vagyis előtte egy nagy lábos lobogó vízbe, ahol kifőztem belőle a keserű aromát.

Értékelés: klasszikus, jól megszokott, kihagyhatatlan, 8/10

A narancslekvár receptjét ITT találod

Vérnarancs, a lenyűgöző

A vérnarancs mindig is lenyűgözött szinte hipnotikus belsejével, így számítottam rá, hogy a belőle főzött lekvár is izgalmas lesz. Arra azonban nem számítottam, hogy életem legszebb színű lekvárja születik majd meg. A héjat sajnos nem tudtam hozzá használni, de így is isteni lett.

Értékelés: vad szín, a narancsnál egy fokkal komplexebb íz, 10/10

A vérnarancslekvár receptjéért kattints IDE

Grapefruit, az új kedvenc

A grapefruitnál lépünk át egy fokkal izgalmasabb területre, ennek a gyümölcsnek ugyanis erősebb a savanyú oldala, mint az édes, sőt maga a gyümölcshús egy kicsit kesernyés is. A biztonság kedvéért ezért használtam egy klasszikus, piros és egy édesebb, fehér grapefruitot is. A héj itt sem került bele a lekvárba, az mégis meglepően sűrű lett. Mivel savanykás a gyümölcs, bánjunk bátran a cukorral.

Értékelés: komplex, szokatlan, formabontó, ezért nekem abszolút az új kedvencem lett, 9/10

ITT megtalálod a grapefruitlekvár receptjét

Citrom, a képtelenség

Ugyan hallottam már róla, hogy a britek (a nagy narancslekváros nemzet) előszeretettel készítenek dzsemet citromból is, eddig még nem vitt rá a lélek, hogy ki is próbáljam a fanyar finomságot. És ez nagy kár volt, ugyanis a citromlekvár egy olyan különlegesség, amit legalább egyszer mindenkinek meg kell kóstolnia. Az összes közül ez lett a legzselésebb, ami azt jelentheti, hogy a citromban van a legtöbb vagy legerősebb pektin. A héj még izgalmasabbá teszi, ezért ezt ne hagyjuk ki belőle!

Értékelés: teljesen új íz, kellemesen savanykás aroma, színben kicsit hóka, 8/10

IDE kattintva eléred a citromlekvár receptjét

Lime, a meglepő

A citrom után muszáj voltam alávetni a lime-ot is a lekvártortúrának, és egy cseppet sem bántam meg, hogy így tettem. Kifilézni meglepően egyszerű volt, a lekvár pedig közepesen sűrűre főtt. A citromnál sokkal izgalmasabb ízt produkált, ami tökéletes keresztmetszete az édesnek és a savanyúnak.

Értékelés: nagyon különleges íz, különleges aroma, 9/10

A limelekvár receptjét ITT találod

Mandarin, a felejtős

A mandarinnal kissé szkeptikus voltam elsőre, ami talán nem is volt alaptalan. Maga a gyümölcs is sokkal vizesebb, lédúsabb, mint a többi citrus. És ugyan ez pozitív tulajdonság, ha nyersen esszük, azonban egy lekvárnál már kevésbé. Még úgy is túl híg lett a végeredmény, hogy a gyümölcs héját is beletettem. Ízben különben nem lett rossz, nekem talán kicsit túl erős volt benne a keserű vonal.

Értékelés: a mandarint hagyjuk meg inkább nyers fogyasztásra, egynek persze elmegy a lekvár, 5/10

A mandarinlekvár receptjéért kattints IDE

Pomelo, a kudarc

Annyira én sem vagyok szerencsés, hogy recept nélkül kísérletezgetve minden 100%-ban elsőre sikerüljön. De az is lehet, hogy a pomelolekvár alapból kudarcra volt ítélve. Mindegy is, a lényeg annyi, hogy mindenki tanulhat a kudarcomból: a pomelóból nem lesz soha lekvár.

Értékelés: borzasztóan keserű, nem sűrűsödött be egyáltalán, összességében a pomelo nem erre való, 0/10

Citruslekvárok szivárványa

Fotók és receptek: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas receptet és ötletet találsz itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...