3 ok, hogy ne dobd ki a cékla levelét

Sokan kidobják ennek a zöldségnek a leveleit, pedig nem érdemes, hiszen tele van értékes tápanyagokkal, továbbá az íze is igen kellemes.

Az nem kérdés senki számára, hogy a cékla elképesztően egészséges, azt azonban már kevesen tudják, hogy a levele is igazi vitaminbomba. Ezért sem érdemes a kukába dobni a cékla levelét, inkább tedd a fazékba, és készíts belőle valami finomságot.

Nézzük, miért is jó döntés, ha főzöl a céklalevélből valamit!

3 ok, hogy ne dobd ki a cékla levelét

Rengeteg A-vitamin

Egy marék céklalevél 38 gramm A-vitamint tartalmaz, ami a napi szükséglet közel felét biztosítja. Az A-vitamin egy nagyon fontos antioxidáns, mely zsírban oldódik, fontos a látáshoz, és ragyogóvá, egészségessé teszi a bőrt.

C-vitamint is tartalmaz

Mikor tombol az influenzaszezon, elengedhetetlen, hogy elegendő C-vitamint juttass a szervezetedbe. Szerencsére a céklalevében is van belőle!

Polifenolokban gazdag

A polifenolok a cékla zöldjében és a céklában egyaránt megtalálhatók. A leggyakrabban előforduló antioxidánsok segíthetnek csökkenteni és megelőzni a gyulladást.

Mit készíthetsz belőle?

A cékla levelét akár nyersen is fogyaszthatod, hiszen kiváló salátákba, illetve turmixokba. Ha te azonban inkább megfőznéd, tedd valamilyen körethez, de akár lekvárt is készíthetsz belőle, ugyanúgy, mint a hagymából. Ha olyan levest készítesz, amibe zöldség, például kelkáposzta kerül, a cékla levelét is beleteheted dúsításként.

Forrásunk volt.


Még több szuper alapanyag:

Címlapról ajánljuk