3 ok, hogy ne dobd ki a cékla levelét

Sokan kidobják ennek a zöldségnek a leveleit, pedig nem érdemes, hiszen tele van értékes tápanyagokkal, továbbá az íze is igen kellemes.

Az nem kérdés senki számára, hogy a cékla elképesztően egészséges, azt azonban már kevesen tudják, hogy a levele is igazi vitaminbomba. Ezért sem érdemes a kukába dobni a cékla levelét, inkább tedd a fazékba, és készíts belőle valami finomságot.

Nézzük, miért is jó döntés, ha főzöl a céklalevélből valamit!

3 ok, hogy ne dobd ki a cékla levelét

Rengeteg A-vitamin

Egy marék céklalevél 38 gramm A-vitamint tartalmaz, ami a napi szükséglet közel felét biztosítja. Az A-vitamin egy nagyon fontos antioxidáns, mely zsírban oldódik, fontos a látáshoz, és ragyogóvá, egészségessé teszi a bőrt.

C-vitamint is tartalmaz

Mikor tombol az influenzaszezon, elengedhetetlen, hogy elegendő C-vitamint juttass a szervezetedbe. Szerencsére a céklalevében is van belőle!

Polifenolokban gazdag

A polifenolok a cékla zöldjében és a céklában egyaránt megtalálhatók. A leggyakrabban előforduló antioxidánsok segíthetnek csökkenteni és megelőzni a gyulladást.

Mit készíthetsz belőle?

A cékla levelét akár nyersen is fogyaszthatod, hiszen kiváló salátákba, illetve turmixokba. Ha te azonban inkább megfőznéd, tedd valamilyen körethez, de akár lekvárt is készíthetsz belőle, ugyanúgy, mint a hagymából. Ha olyan levest készítesz, amibe zöldség, például kelkáposzta kerül, a cékla levelét is beleteheted dúsításként.

Forrásunk volt.


Még több szuper alapanyag:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...