5 burgonyabaki, amit ne kövess el a zöldséggel

Burgonyát szinte minden héten (ha nem minden nap) használunk a konyhánkban, de vajon jól használjuk-e? Persze, abszolút nem atomfizika, mégis van néhány buktató, ami sajnos tönkretehet egy-egy krumplis ételt.

A burgonya számos olyan kedvencünk alapját adja, amelyek nem lennének ugyanolyanok a zöldség jelenléte nélkül. Néha elnézünk felette, nem bánunk vele tisztelettel, hiszen mégiscsak az egyszerű krumpliról van szó, nem? Pedig a burgonyának is kijár annyi tisztelet, hogy megtanuljunk vele rendesen főzni, azaz elkerülni azokat a bakikat, amelyek a finom krumplis ételt rosszá teszik. Nézzük, melyek ezek!

5 burgonyabaki, amit ne kövess el a zöldséggel

Öreg a burgonya

Annak ellenére, hogy a krumpli egész évben elérhető zöldség, egyáltalán nem mindegy, hogy mikor vesszük. Az év különböző időszakaiban más és más burgonyákkal találkozhatunk attól függően, hogy a gumók milyen korúak.

Az öreg burgonya már korábban betakarításra került, majd valamennyi időt egy pincében töltött.

Persze ezzel nincsen semmi baj, ugyanúgy ehető a krumpli, csak más dolgokra tudjuk majd felhasználni. A túl öreg szemeket viszont inkább ne használjuk, mert azok máshogy viselkedhetnek a főzés során, a megszokottól eltérő ízt és más állagot fogunk velük elérni.

BAKI #1: a szottyos, ráncos és puha szemeket vásároljuk meg, ezekkel próbálunk főzni.

Lacikrumpli újratöltve

A Lacikrumpli egy igazán komfortos, családbarát, sütőben sült egytálétel, ami a maga egyszerű módján sokak nagy kedvence. Laktató, gazdag, viszonylag olcsó, és egészen hagyományos, ...

Éretlen a burgonya

A teljesen ellenkező irányba haladva az is problémát okozhat, ha a krumpli még nem érett meg eléggé. Sajnos arra is sokszor sor kerül, hogy a szemeket még félig zölden szedik le, így kerülnek a boltba.

Ezt szerencsére könnyű észrevenni, mivel az éretlen rész érezhetően sokkal keményebb, és hámozás után láthatóan zöldes színű lesz. A krumpli ezen részét ki kell vágni, mert emberi fogyasztásra nem alkalmas, ráadásul nem is fog ugyanolyan mértékben megpuhulni, ha mégis főznénk vele.

BAKI #2: nem vágjuk ki az éretlen burgonya zöld részét.

„Koszos” marad a burgonya

A krumpli nem egy tiszta zöldség (bár igazából egyik sem az), hajlamos elég földesen a polcokra, majd onnan a konyhákba kerülni. Amennyiben héjastul dolgozunk vele, mossuk meg alaposan, ha pedig megpucoljuk, a csupasz kockákat öblítsük le.

Nagyon kellemetlen ugyanis a krumplipürébe vagy más köretbe kerülő homokszemcsék jelenléte, ráadásul nem is túl gusztusos. Másfajta szennyeződés, de a krumpli belsejében lévő „rágásoktól”, fekete szemcséktől is szabaduljunk meg, mert ezek nem főnek szét, egyben maradnak a kész ételben is.

BAKI #3: nem tisztítjuk meg alaposan a használat előtt a burgonyát.

Darabos marad a burgonya

De nemcsak magával a zöldségekkel adódhatnak problémák, hanem az elkészítési technikával is. Például, amikor olyan ételt készítünk, amihez össze kell törni a főtt burgonyát, abszolút nem mindegy, milyen eszközt használunk.

A lehető legjobb eszköz a burgonyanyomó

A lehető legjobb eszköz a burgonyanyomó (ez a préselős fajta), mert ez még a legapróbb szemeket sem hagyja egyben. A krumplitörővel (ez a nyeles fajta) nem lehet ilyen sima állagot elérni, ami egyes esetekben (krumplipüré, stb.) texturális kellemetlenségeket okozhat.

BAKI #4: nem megfelelő eszközzel törjük össze a burgonyát.

„Gumis” lesz a burgonya

Szintén a kellemetlen állag kategóriába tartozik a „gumis” krumpli. Amikor túldolgozzuk a burgonyában lévő keményítőt, akkor nem lágy, krémes állaga lesz (például a pürének), hanem nyúlós, gumis.

Ez a baki akkor üthet be, amikor nem megfelelő eszközzel keverjük a pürét.

A turmixgép és bármilyen más, gépi meghajtású masina túl agresszíven dolgozik, és így menthetetlenül túldolgozza a masszát. Használjunk burgonyanyomót, majd fakanalat, habverőt és más kézi eszközöket.

BAKI #5: nem megfelelő eszközzel túldolgozzuk a krumplit, amitől gumis lesz.

Tökéletes paprikás krumpli

A magyar konyha egyik legfinomabb és legtöbbet készített fogása. A jó paprikás krumplihoz a legjobb alapanyagokat szükséges használni. Burgonyából válasszuk a nem szétfövő fajtákat, ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További okos konyhai ötletek és tanácsok:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...