A legjobb buggyantott tojáshoz ecet, de még fazék sem kell

A főtt tojások egyik legelegánsabbika a buggyantott verzió, azonban sok tévhit fűződik az elkészítéséhez, ami gyakran megnehezíti, sőt, ellehetetleníti azt. Ha eddig ódzkodtunk a buggyantástól, vagy sokszor beletört a bicskánk, próbáljuk ki a legegyszerűbb módszert, amihez szinte semmi nem kell. Még fazék sem.

Amikor buggyantott tojást főzünk, bevetjük a következő „trükkök” egyikét? Ecetet adunk a vízhez vagy megsózzuk azt? Örvényt képezünk benne, és egy külön tálkából öntjük nagyon óvatosan a közepébe a tojást? Ha ezekre mind igen a válaszunk, akkor valószínűleg sok mindenben megnehezítettük a saját életünket, legalábbis a buggyantott tojás készítésével eltöltött részét. A „sok hűhó semmiért” helyett maradjunk az egyszerűségnél: meg fogunk lepődni, hogy így is lehet buggyantani.

A legjobb buggyantott tojáshoz sem ecet, sem fazék nem kell

Mit ne csináljunk?

  • Ecet a vízben: ezt sokan azért csinálják, mert elméletileg segíti a tojásfehérjét a gyorsabb megszilárdulásban, azonban a gyakorlatban ez nem teljesen így működik. Sőt, az ecet miatt a fehérje túlfő, miközben a sárgája még nyers marad. Ráadásul a tojás nem lesz olyan esztétikusan fényes, inkább opálos külsőt vesz fel.
  • Só a vízben: nincs értelme előre megsózni a főzővizet, mert ettől kellemetlen, kissé szemcsés lesz a főtt tojás állaga. A buggyantott tojást mindig utólag, már a tálaláskor sózzuk meg.
  • Örvény a vízben: ez a módszer akkor segítség, ha csak egy darab tojást buggyantunk, mély vízben. Szóval nem annyira gazdaságos technika, ráadásul sosem garantált, hogy a tojás úgy landol majd az örvény közepén, hogy tényleg szép alakot öltsön.

Avokádós toast buggyantott tojással

És íme a recept, amelynél kevés egyszerűbbet találunk vasárnap reggelire. Négy hozzávaló, kis odafigyelés, és az egyik legjobb tavaszi, szinte hivatalos Húsvéti reggelit ehetjük a ...

Mit csináljunk?

Először is jobban járunk, ha félretesszük a mély fazekat, és inkább egy nagy átmérőjű serpenyőt használunk a főzéshez. Olyat válasszunk, amiben nagyjából 5 cm magasságban áll majd a víz.

Az alacsony vízszint nem hagy túl sok lehetőséget a tojásoknak arra, hogy szétessenek vagy elveszítsék az alakjukat.

Ehelyett inkább szépen, nyugodtan egy helyben maradnak, és a forró (de nem lobogó) vízben tökéletesre főnek. Ez ugyanis a másik kulcs: melegítsük a vizet, amíg el nem kezd gyöngyözni, ekkor engedjük bele a tojásokat. Zárjuk el a lángot, fedjük le a serpenyőt, és hagyjuk főni a tojásokat 3 és 5 perc közötti ideig, attól függően, hogy mennyire lágy sárgáját szeretnénk.

Akár több tojást is betehetünk a serpenyőbe, a széles edényben sokan elférnek, ráadásul nem kell aggódnunk amiatt sem, hogy összeragadnak vagy szétcsúsznak.

Amikor úgy látjuk, elkészültek a buggyantott tojásaink, egy szűrőkanál segítségével halásszuk ki őket. Érdemes kissé lecsöpögtetni őket, nehogy eláztassák a szendvicset vagy más ételt, amire pakoljuk majd őket.

Tehát hagyjuk a kevergetést, ecetezést és sózást, a buggyantott tojás főzése nem muszáj, hogy stresszes és túlbonyolított legyen. Csupán ennyi kell: tojások a serpenyőbe, kenyerek a pirítóba, és 10 percen belül már reggelizhetünk is.

Forrásunk volt.


Konyhai technikák, amik megkönnyítik az életet:

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...