Talán kicsit szomorúságból is – mert az idei bodzavirágszezonról lemaradtam – kétszeres erővel vetettem bele magam a bodzabogyó lehetőségeinek feltérképezésébe. Most kezd érni ugyanis a fekete gyümölcs, ami nem elég, hogy egészséges, szinte végtelen módon használhatjuk a konyhában. Most csak néhány ötletet hoztam, egyet ki is próbáltam: reflektorfényben a bodzabogyó.
De nem mérgező?
A dolog egyszerű levesfőzésnek (spoiler) indult, mégis meglepően sok kutatás és tanulás övezte a folyamatot. Az internet veszélyes dolog, engem is egy percre elbizonytalanított abban, hogy megehetem-e a bodza bogyóját. Ugyanis van mérgező és nem mérgező fajta.
Csak semmi pánik: a jól ismert bodza, aminek a virágát is fogyasztjuk, egyáltalán nem mérgező.
Ez fekete bodza névre hallgat, és a gyalogbodzával ellentétben emberi fogyasztásra teljesen alkalmas. A fő megkülönböztető jel a kettő között: hogy az ehető bodza termése lefelé csüng, míg a mérgező gyümölcs felfelé áll. Én őszintén még soha életemben nem láttam gyalogbodzát, de a kutatás mindenesetre sikeres volt: biztos lehettem benne, hogy nem egy levesbe fogok belehalni.
Amellett, hogy nem mérgező, a fekete bodza termése nagyon gazdag C-vitaminban, és antioxidánsok is találhatók benne. Ezek ugyan veszítenek hatásukból, ha a bogyót megfőzzük, de még így is egészséges választás lehet a gyümölcs.
Konyhai felhasználása
A bodza, mint a legtöbb bogyós gyümölcs, ételek tömkelegében szerepelhet, mint színes hozzávaló. Főzhetünk belőle lekvárt vagy szörpöt, így megőrizhetjük a nyarat akár télire is.
Szórhatjuk sütemények tésztájába, vagy készíthetünk vele krémeket, amit aztán piskótába tehetünk. Öntetként, mártásként vagy zseléként desszertre ugyanúgy önthetjük, mint főételre: például sült húsok mellett kiváló párosítás.
A gyümölcsöt augusztus elejétől szüreteljük, akkor szedjük le, ha az egész fejen csak sötétfekete bogyók találhatók. Ha útszélről hoztuk, alaposan mossuk meg, bármit is kezdünk majd vele.
Egy elképesztő augusztusi bodzabogyóleves
A leveshez: 800 gramm bodzabogyó, 150 gramm cukor, 1 citrom leve, 300 ml fekete tea
A grízgombóchoz: 200 ml tej, 3 evőkanál búzadara, 1 citrom héja
Ugyan élek-halok a lekvárokért, most úgy döntöttem, hogy inkább egy különleges levest főzök a bodzából. Fejben összepárosítottam egy aromás fekete teával és a citrom frissességével, betétnek pedig egy könnyed, édes grízgombócot álmodtam meg. Nos, így sikerült az álom.
A gyümölcsöt eltávolítottam a szárakról: ez a feladat szerintem kézzel a legegyszerűbb, ugyan lila lesz az ember keze, de legalább gyorsabban megvagyunk vele, mint bármilyen eszközzel. A szemek közé eshet éretlen bogyó vagy szárdarab, ezek nagy részét eltávolítottam (az összeset úgysem lehet).
A megmosott, megtisztított bodzát feltettem a cukorral és citromlével főni. Amikor majdnem teljesen szétfőtt, hozzáadtam a fekete teát, és további pár percig főztem. A tűzről levéve simára turmixoltam.
Nagyrészt krémes lesz a turmixolás után, de ha teljesen homogénre szeretnénk az állagot, passzírozzuk le a sűrű szűrőn. A levest hűtsük le teljesen.
A grízgombóchoz sűrű tejbegrízt készítettem a tejből, búzadarából és citromhéjból. Egy lapos tányérra tettem hűlni, és tálalás előtt gombócokat formáltam belőle.
Ez a leves minden, amire egy fülledt, augusztusi délutánon szükségünk lehet: enyhén édes, a gyümölcstől és a citromtól is kellemesen savanykás, hűsítő fogás.
A Bodzabogyóleves édes grízgaluskával teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
(Recept és fotók: Lakos Benedek)
Még több kreatív, nyári recept: