A bodzabogyó kincset ér!

Remélem, hogy nyár elején mindannyian hagytatok virágtányérokat a bodzabokron – most eljött az idő, hogy leszüreteljük a sötét bogyókat!

Tegnap hazafelé menet nehéz, szinte a földet súrolóan csüngő lila tárcsák alatt vezetett az utam. Ha velem egyetemben ti is abban a szerencsés helyzetben vagytok, hogy egy (vagy több) bodzabokor közelében éltek, nyár elején ne szüreteljétek le az összes virágot, hagyjatok meg augusztusra is belőlük, hogy megérlelhessék bogyós termésüket! A csodás illatú fehér virág mellett eltörpül a sötétlila bodzabogyók népszerűsége, pedig hasonlóan más bogyós gyümölcs társaihoz ő is kiváló tulajdonságokkal rendelkezik.

Almás bodzalekvár Gizitől recept

A bogyók tányéron helyezkednek el – a szüreteléssel várjuk meg, amíg egészen sötétek lesznek. A friss, érett bodzabogyó C-vitamintartalma magas (240 mg/100g), mintegy ötször nagyobb a citroménál. Bogyós testvéreihez hasonlóan a C-vitamin mellett értékes, a szervezetünkben felszabaduló szabad gyököket megkötő, egyes krónikus betegségek kialakulásában bizonyítottan megelőző hatású egyéb antioxidánsokat: flavonoidokat, antociánt is jelentős mennyiségben tartalmaz.

Bodza íz

Tavasszal, amikor virágzott a bodza, készítettem mézet, és már akkor elhatároztam, hogy készítek bodzaízt is. Vcsillu (utólagosan is köszönet érte) hívta fel a figyelmemet ...

A bodzabogyót a többi bogyós gyümölccsel ellentétben nyersen nem fogyasztjuk. Szerintem azonban nagyon jól illik gyümölcsmártásokba, akár vadhúsok mellé is, illetve hagyományos módon készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt. A lekvár-, szörpkészítés során ugyan a gyümölcsök kisebb-nagyobb mértékben veszítenek C-vitamin- és antioxidáns-tartalmukból, de ezek az alkotórészek nem semmisülnek meg teljes mértékben. Semmiképpen ne mondjunk le a sötét bogyókról, szerintem még a tisztítással járó macerát is bőven megéri, hiszen jó szolgálatot tesznek a hűvös őszi, téli napokon.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...