Így készítsd el velünk a legfincsibb bodzaszörpöt

Uncsi, vagy nem uncsi, tempurázott bodzavirág ide, bodzalekvár oda, mi a rövidke szezon alatt akkor is minden évben elkészítjük a kötelező bodzaszörpadagunkat. Mert ez a legfinomabb és legnosztalgikusabb! Fix és atombiztos receptet mutatunk.

Ha mindig vágytál rá, hogy ne csak a boltit vedd drága pénzért, és egyszer saját házi bodzaszörpöd legyen, de sose álltál neki, mondván, macerás és bonyolult, engedd, hogy megcáfoljuk eme félelmed! Receptet és pár profi tippet is hoztunk.

A bodzavirágzás a legszebb tavaszzáró esemény: a bokrok illatát messzire viszi a szél, és ekkor már csak a pár nap múlva kész bodzaszörp körül jár az eszünk! Mert bodzából szörpöt készíteni minden évben kötelező, de legalábbis kár lenne kihagyni, annyira egyszerű, ám hálás történet.

Az isteni édes-savanykás szörpöt ugyanis egész nyáron át élvezhetjük aztán, sőt, akár télire is eltehetjük. Használjátok hát ki ezt a pár hetet, és szüreteljétek le a bodzabokrokat! 

5 pro tipp:

1.) lehetőleg csak a forgalmas utaktól távoli bokrokról szedjünk bodzát, hiszen a kipufogógázokból származó anyagok felhalmozódnak a növényekben

2.) olyan növényt keressünk, aminek már teljesen kinyíltak a virágai

3.) ha a szár feketés, tetvektől hemzsegő, semmiképp se szedjük le

4.) amikor nekiesünk egy bodzabokornak, legyünk kíméletesek, ne kopaszítsuk meg teljesen, bokorról bokorra gyűjtsük be a virágokat

5.) tisztaságmániások hideg vízben lemoshatják a virágokat, bár ezzel az értékes és ízletes virágpor egy részét is eltávolítják

Hozzávalók:

40 db bodzavirág, 3 l víz, 2 kg cukor, 50 g citromsav, 1 kk nátrium-benzoát, 3 szál menta, 2 db citrom

Elkészítés:

A bodzavirágok felesleges szárrészét levágjuk, majd a virágokat fél percre beáztatjuk egy nagy tál vízbe. Ezzel megszabadulhatunk a virágszemek közt megbúvó apró bogarak nagy részétől.

Viszont semmiképp nem szabad sokkal tovább benne hagyni a vízben, nehogy kiázzon az íze is!

Picit lecsepegtetjük, és egy szűrőbe félretesszük.

A vizet egy nagy lábosban feltesszük forrni. Épp mielőtt elkezdene bugyogni, lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a cukrot. Pár percig kavargatjuk, hogy teljesen feloldódjanak a cukorszemek.

A cukorszirupot ezután félretesszük hűlni. Amikor már kézmeleg, hozzákeverjük a citromsavat és - amennyiben elállós szörpöt szeretnénk - egy kis kávéskanálnyi nátrium-benzoátot. Ha akkora mennyiséget csinálunk, amit hamar elfogyasztunk, akkor készíthetjük tartósítószer nélkül is.

Ezután hozzáadjuk a bodzavirágot, majd a mentát és a felkarikázott citromokat is. A citromok héját előtte érdemes lehámozni, és úgy hozzáadni - így még több aroma oldódik ki belőle.

Az egészet alaposan elkeverjük, majd konyharuhával lefedjük. 3-4 napot áztatjuk, napi egyszer megkeverve. A harmadik nap leteltével mindenképpen kóstoljuk meg, hogy jó-e már.

A kész szörpöt szűrő + gézlap kombinációján átszűrjük, majd kifőzött üvegekbe töltjük.

Amennyiben használtunk valamilyen tartósítószert, úgy jól lezárva, hűvös helyen tartva hónapokig is eltartható. Ha nem tettünk bele, úgy fogyasszuk el egy-két héten belül - nem lesz nehéz feladat!

Ha további segítségre vágynál, mutatjuk a videót:

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több kora nyári finomság itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek