Így készítsd el velünk a legfincsibb bodzaszörpöt

Uncsi, vagy nem uncsi, tempurázott bodzavirág ide, bodzalekvár oda, mi a rövidke szezon alatt akkor is minden évben elkészítjük a kötelező bodzaszörpadagunkat. Mert ez a legfinomabb és legnosztalgikusabb! Fix és atombiztos receptet mutatunk.

Ha mindig vágytál rá, hogy ne csak a boltit vedd drága pénzért, és egyszer saját házi bodzaszörpöd legyen, de sose álltál neki, mondván, macerás és bonyolult, engedd, hogy megcáfoljuk eme félelmed! Receptet és pár profi tippet is hoztunk.

A bodzavirágzás a legszebb tavaszzáró esemény: a bokrok illatát messzire viszi a szél, és ekkor már csak a pár nap múlva kész bodzaszörp körül jár az eszünk! Mert bodzából szörpöt készíteni minden évben kötelező, de legalábbis kár lenne kihagyni, annyira egyszerű, ám hálás történet.

Az isteni édes-savanykás szörpöt ugyanis egész nyáron át élvezhetjük aztán, sőt, akár télire is eltehetjük. Használjátok hát ki ezt a pár hetet, és szüreteljétek le a bodzabokrokat! 

5 pro tipp:

1.) lehetőleg csak a forgalmas utaktól távoli bokrokról szedjünk bodzát, hiszen a kipufogógázokból származó anyagok felhalmozódnak a növényekben

2.) olyan növényt keressünk, aminek már teljesen kinyíltak a virágai

3.) ha a szár feketés, tetvektől hemzsegő, semmiképp se szedjük le

4.) amikor nekiesünk egy bodzabokornak, legyünk kíméletesek, ne kopaszítsuk meg teljesen, bokorról bokorra gyűjtsük be a virágokat

5.) tisztaságmániások hideg vízben lemoshatják a virágokat, bár ezzel az értékes és ízletes virágpor egy részét is eltávolítják

Hozzávalók:

40 db bodzavirág, 3 l víz, 2 kg cukor, 50 g citromsav, 1 kk nátrium-benzoát, 3 szál menta, 2 db citrom

Elkészítés:

A bodzavirágok felesleges szárrészét levágjuk, majd a virágokat fél percre beáztatjuk egy nagy tál vízbe. Ezzel megszabadulhatunk a virágszemek közt megbúvó apró bogarak nagy részétől.

Viszont semmiképp nem szabad sokkal tovább benne hagyni a vízben, nehogy kiázzon az íze is!

Picit lecsepegtetjük, és egy szűrőbe félretesszük.

A vizet egy nagy lábosban feltesszük forrni. Épp mielőtt elkezdene bugyogni, lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a cukrot. Pár percig kavargatjuk, hogy teljesen feloldódjanak a cukorszemek.

A cukorszirupot ezután félretesszük hűlni. Amikor már kézmeleg, hozzákeverjük a citromsavat és - amennyiben elállós szörpöt szeretnénk - egy kis kávéskanálnyi nátrium-benzoátot. Ha akkora mennyiséget csinálunk, amit hamar elfogyasztunk, akkor készíthetjük tartósítószer nélkül is.

Ezután hozzáadjuk a bodzavirágot, majd a mentát és a felkarikázott citromokat is. A citromok héját előtte érdemes lehámozni, és úgy hozzáadni - így még több aroma oldódik ki belőle.

Az egészet alaposan elkeverjük, majd konyharuhával lefedjük. 3-4 napot áztatjuk, napi egyszer megkeverve. A harmadik nap leteltével mindenképpen kóstoljuk meg, hogy jó-e már.

A kész szörpöt szűrő + gézlap kombinációján átszűrjük, majd kifőzött üvegekbe töltjük.

Amennyiben használtunk valamilyen tartósítószert, úgy jól lezárva, hűvös helyen tartva hónapokig is eltartható. Ha nem tettünk bele, úgy fogyasszuk el egy-két héten belül - nem lesz nehéz feladat!

Ha további segítségre vágynál, mutatjuk a videót:

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több kora nyári finomság itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...