Dobogós a magyar csapat a Bocuse d'Or világdöntőjén

Feszített tempójú, nehéz menetelésen vannak túl a Lyon-ban megrendezett Bocuse d'Or világdöntő versenyzői. A kulináris alkotások megalkotását követően a zsűri meghozta döntését, és kihirdetésre került az idei győztes.

A világ legrangosabb szakácsversenyére, a lyoni Bocuse d’Or nemzetközi nagydöntőjére 24 országból érkeztek a csapatok, hogy összemérjék szaktudásukat. Az európai válogatón második helyezést elért magyar Bocuse-csapat még 2022 októberében kezdte meg a versenyre való felkészülést a Hungexpón található Bocuse d’Or tankonyhában.

A Bocuse d'Or világdöntőjét kétévente rendezik meg Franciaországban, a SIRHA Lyon keretein belül

A verseny menete

A világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyét, a Bocuse d’Ort minden második évben rendezik meg. Az országos selejtezőket a kontinentális döntők követik, amit mindig más városban rendeznek. 2022-ben az európai döntőt már második alkalommal a Sirha Budapesten rendezték.

A magyar Bocuse csapatot Dalnoki Bence séf, a novemberben két Michelin-csillaggal minősített Stand Étterem sous chefje, Nyikos Patrik commis és Széll Tamás coach alkotják. A csapat elnöke pedig Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke. 

Idén január 22-én, vasárnap reggel startolt el a Bocuse d'Or világdöntője, a gasztronómia fellegvárában Lyonban. Az első és második napon is 12 csapat tálalta a zsűrinek a különlegesebbnél különlegesebb fogásokat. A magyar csapat 23-án, hétfőn reggel 8:13-kor kezdte meg az ételek elkészítését, majd 13 óra 8 perckor tálalták az első fogást, a másodikat pedig 13:48-kor. A versenyen 5 óra és 35 perc áll rendelkezésükre a csapatoknak arra, hogy megalkossák a fogásokat. A magyar csapat 10 másodperccel az idő lejárta előtt fejezte be az ételek tálalását. Majd Dalnoki Bencének és csapatának 15 óráig volt ideje kitakarítani a konyhájukat. 18 órakor pedig megkezdődött az eredmények kihirdetése.

A gasztronómia olimpiáján a tengeri alapanyagoké és a gyerekeké a főszerep

Minden verseny alkalmával meghatároznak kötelező alapanyagokat, amiket minden csapatnak fel kell használnia a két felszolgált étel megalkotásánál. Ebben az évben a már megszokott módon két fogást kell tálalniuk a csapatoknak. Az első feladat egy látványos tál megalkotása, amit először egyben, majd tányérra tálalva kell a zsűritagok elé vinni. A 2023-as táltéma kötelező alapanyagi közé tartozik az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab kagyló. A másik feladat pedig egy eleve tányérra készült fogás.

A csapatoknak tehát összesen két ételt kell bemutatniuk a zsűrinek. Egy halételt, aminek tartalmaznia kell a korábban említett kötelező alapanyagokat. Az idei világdöntő másik témája, a tányértéma pedig egészen újszerű és formabontó, hiszen a versenyzőknek gyerekek számára kellett egy menüt készíteniük, összesen három fogást 15 személyre. Az említett ételeknek sütőtököt és tojást is kellett tartalmaznia. Továbbá az előételnek vegánnak kellett lennie.

A magyar csapat „Napi egy alma az orvost távol tartja" elnevezésű alkotása

A magyar Bocuse-csapat fogásai:

  • tükörtojás gombával, savanyúsággal, citromos kakukkfűvel és krémes tojássárgájával, mártás érlelt magyar sajttal, sütőtökkel és tökös olajjal, 
  • hideg sütőtökleves, sütőtökkel és petrezselyemmel töltött uborka, zabtejszínhab tormával és füstölt olajjal pácolt borsó,
  • ördöghal budapesti módra enyhén füstölt fésűkagylóval, hínárral, citromos-túrós croutonnal és kékkagyló-tortellini gulyásfűszerekkel.

A szakácsszakma Oscar-díja, avagy megvannak a nyertesek:

A kétnapos kóstolás után a szakmai zsűri végül elvonult, hogy meghozza a döntését. Hosszas mérlegelés után végül kihirdetésre került a sorrend. Íme, a Bocuse d'Or 2023-as világdöntőjének helyezettjei:

  1. Dánia
  2. Norvégia
  3. Magyarország

A további díjak így alakultak:

A legjobb hústál: Svédország
A legjobb tányértéma: Franciaország
A legjobb commis: Leon Haarberg Nilsen (Norvégia)
A „gyerekek kedvence" különdíj: Japán
Az Elkötelezettség Díja (társadalmi felelősségvállalás különdíj): Mexikó

Széll Tamás, a magyar csapat coach-a

Fotók: Magyar Bocuse d'Or Akadémia/Fekete Antonio

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...