Dobogós a magyar csapat a Bocuse d'Or világdöntőjén

Feszített tempójú, nehéz menetelésen vannak túl a Lyon-ban megrendezett Bocuse d'Or világdöntő versenyzői. A kulináris alkotások megalkotását követően a zsűri meghozta döntését, és kihirdetésre került az idei győztes.

A világ legrangosabb szakácsversenyére, a lyoni Bocuse d’Or nemzetközi nagydöntőjére 24 országból érkeztek a csapatok, hogy összemérjék szaktudásukat. Az európai válogatón második helyezést elért magyar Bocuse-csapat még 2022 októberében kezdte meg a versenyre való felkészülést a Hungexpón található Bocuse d’Or tankonyhában.

A Bocuse d'Or világdöntőjét kétévente rendezik meg Franciaországban, a SIRHA Lyon keretein belül

A verseny menete

A világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyét, a Bocuse d’Ort minden második évben rendezik meg. Az országos selejtezőket a kontinentális döntők követik, amit mindig más városban rendeznek. 2022-ben az európai döntőt már második alkalommal a Sirha Budapesten rendezték.

A magyar Bocuse csapatot Dalnoki Bence séf, a novemberben két Michelin-csillaggal minősített Stand Étterem sous chefje, Nyikos Patrik commis és Széll Tamás coach alkotják. A csapat elnöke pedig Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke. 

Idén január 22-én, vasárnap reggel startolt el a Bocuse d'Or világdöntője, a gasztronómia fellegvárában Lyonban. Az első és második napon is 12 csapat tálalta a zsűrinek a különlegesebbnél különlegesebb fogásokat. A magyar csapat 23-án, hétfőn reggel 8:13-kor kezdte meg az ételek elkészítését, majd 13 óra 8 perckor tálalták az első fogást, a másodikat pedig 13:48-kor. A versenyen 5 óra és 35 perc áll rendelkezésükre a csapatoknak arra, hogy megalkossák a fogásokat. A magyar csapat 10 másodperccel az idő lejárta előtt fejezte be az ételek tálalását. Majd Dalnoki Bencének és csapatának 15 óráig volt ideje kitakarítani a konyhájukat. 18 órakor pedig megkezdődött az eredmények kihirdetése.

A gasztronómia olimpiáján a tengeri alapanyagoké és a gyerekeké a főszerep

Minden verseny alkalmával meghatároznak kötelező alapanyagokat, amiket minden csapatnak fel kell használnia a két felszolgált étel megalkotásánál. Ebben az évben a már megszokott módon két fogást kell tálalniuk a csapatoknak. Az első feladat egy látványos tál megalkotása, amit először egyben, majd tányérra tálalva kell a zsűritagok elé vinni. A 2023-as táltéma kötelező alapanyagi közé tartozik az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab kagyló. A másik feladat pedig egy eleve tányérra készült fogás.

A csapatoknak tehát összesen két ételt kell bemutatniuk a zsűrinek. Egy halételt, aminek tartalmaznia kell a korábban említett kötelező alapanyagokat. Az idei világdöntő másik témája, a tányértéma pedig egészen újszerű és formabontó, hiszen a versenyzőknek gyerekek számára kellett egy menüt készíteniük, összesen három fogást 15 személyre. Az említett ételeknek sütőtököt és tojást is kellett tartalmaznia. Továbbá az előételnek vegánnak kellett lennie.

A magyar csapat „Napi egy alma az orvost távol tartja" elnevezésű alkotása

A magyar Bocuse-csapat fogásai:

  • tükörtojás gombával, savanyúsággal, citromos kakukkfűvel és krémes tojássárgájával, mártás érlelt magyar sajttal, sütőtökkel és tökös olajjal, 
  • hideg sütőtökleves, sütőtökkel és petrezselyemmel töltött uborka, zabtejszínhab tormával és füstölt olajjal pácolt borsó,
  • ördöghal budapesti módra enyhén füstölt fésűkagylóval, hínárral, citromos-túrós croutonnal és kékkagyló-tortellini gulyásfűszerekkel.

A szakácsszakma Oscar-díja, avagy megvannak a nyertesek:

A kétnapos kóstolás után a szakmai zsűri végül elvonult, hogy meghozza a döntését. Hosszas mérlegelés után végül kihirdetésre került a sorrend. Íme, a Bocuse d'Or 2023-as világdöntőjének helyezettjei:

  1. Dánia
  2. Norvégia
  3. Magyarország

A további díjak így alakultak:

A legjobb hústál: Svédország
A legjobb tányértéma: Franciaország
A legjobb commis: Leon Haarberg Nilsen (Norvégia)
A „gyerekek kedvence" különdíj: Japán
Az Elkötelezettség Díja (társadalmi felelősségvállalás különdíj): Mexikó

Széll Tamás, a magyar csapat coach-a

Fotók: Magyar Bocuse d'Or Akadémia/Fekete Antonio

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek