Komoly betegség is lehet a spórolás vége

Aggodalmukat fejezték ki a szakértők azzal kapcsolatban, hogy a spórolás miatt esetlegesen több lehet az ételmérgezés.

Ha az emberek az élelmiszerek drágulása és az emelkedő energia- és gázárak miatt kevesebb pénzből lesznek kénytelenek megélni, annak súlyos egészségügyi vonzatai is lehetnek - írja a Házipatika. Ellen W. Evans élelmiszer-biztonsági szakértő véleménye szerint a spórolás miatt a jövőben gyakoribb lehet az ételmérgezések, azon belül is a liszteriózis előfordulása.

Komoly betegség is lehet a spórolás vége

Mindez szerinte azért fordulhat elő, mert az emberek sokszor magasabb hőmérsékleten üzemeltetik a hűtőjüket, vagy a lejárt szavatosságú ételeket is megeszik.

A liszteriózis általában hűtött, ám felmelegítést nem igénylő, azonnal fogyasztható élelmiszerekkel hozható összefüggésbe. Ilyenek például a füstölt halak, a pasztőrözetlen sajtok, a saláták és a szendvicsek is.

A szakértő tippjei, hogy elkerüljük

Evans azt javasolja, annak érdekében, hogy csökkentsük a liszteriózis kockázatát, célszerű a hűtőben uralkodó hőmérsékletet 5 Celsius-fok alatt tartani. Fontos az is, hogy ne fogyasszuk el a lejárt szavatosságú termékeket, illetve a már felbontott termékeket se tároljuk egy-két napnál tovább.


Még több érdekesség:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...