Gyorsan fogyaszt ez a népszerű diéta, de hozzájárulhat a bélrák kialakulásához

Nem érdemes olyan diétát folytatni, melyből kimarad ez a fontos tápanyagcsoport.

Hiába fogyunk elképesztően gyorsan, ha lerakjuk a szénhidrátokat, egy friss kutatás szerint mégsem ez a jó választás, a szénhidrátbevitel ugyanis hozzájárul szervezetünk védelméhez bizonyos betegségekkel szemben. A Torontói Egyetem kanadai kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy azoknál, akik kevés szénhidrátot fogyasztanak, vagy teljesen mellőzik azt az étrendjükből, jelentősen megnövekedhet a bélrendszeri daganatok kialakulásának kockázata.

Sonka, tojás és paradicsom egy tányéron
Gyorsan fogyaszt ez a népszerű diéta, de hozzájárulhat a bélrák kialakulásához

A vastagbélrák az egyik legelterjedtebb daganatos megbetegedés, amely világszerte rengeteg áldozatot követel évente.

Bár a genetikai tényezők is befolyásolják a betegség megjelenését, az étkezési szokások kiemelkedő szerepet játszanak a megelőzésben.

A tudósok különböző étrendek hatását vizsgálták laboratóriumi egereken, akiket három csoportra osztottak: az első csoport kiegyensúlyozott, normál étrendet követett, a második csoport alacsony szénhidráttartalmú ételeket fogyasztott, a harmadik csoport táplálkozása a nyugati étrendre jellemző módon zsírban és cukorban gazdag volt.

Azok az egerek, amelyek étrendjéből teljesen hiányoztak a szénhidrátok, egyúttal vízben oldódó rostokat sem kaptak. Ezek a tápanyagok – például a hüvelyesekben, zabban, lenmagban és árpában található rostok – alapvető szerepet játszanak a bélflóra egészségének fenntartásában.

A szénhidrátszegény étrend hatására a bél mikrobiomja átalakul:

csökken a jótékony baktériumok száma, miközben az E. coli baktériumok könnyebben elszaporodhatnak. Ezek a kórokozók húgyúti fertőzéseket és emésztőrendszeri panaszokat okozhatnak. Még aggasztóbb, hogy az E. coli által termelt toxinok károsíthatják a bélsejtek DNS-ét, ami hozzájárulhat a daganatos elváltozások kialakulásához.

Ezenkívül a szénhidrátok hiánya miatt a bél nyálkahártyája elvékonyodhat, ami tovább növeli a sejteket érő káros hatások veszélyét. Ezért a szakértők szerint a megfelelő mennyiségű szénhidrát – különösen a rostokban gazdag források – fogyasztása kulcsszerepet játszik a bélrendszer egészségének megőrzésében és a rákos megbetegedések kockázatának csökkentésében.

Forrásunk volt.


Még több cikk a zöldségek jótékony hatásáról:

Legújabb receptek

Nemzeti macaron (fehér csokis-epres)

Magyarországon kevésbé elterjedt, de nekem a svájci habcsókos módszer nagyon bevált a macaronok készítésekor! Nem annyira professzionális, mint az olasz módszer, viszont sokkal biztosabb ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Bécsi krémes

Lajos Mari Házi sütemények című szakácskönyvből készítettem el, most első alkalommal. Nagyon finom lett. Egy kicsit változtattam a hozzávalóknál. Ajánlom mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!