Gyorsan fogyaszt ez a népszerű diéta, de hozzájárulhat a bélrák kialakulásához

Nem érdemes olyan diétát folytatni, melyből kimarad ez a fontos tápanyagcsoport.

Hiába fogyunk elképesztően gyorsan, ha lerakjuk a szénhidrátokat, egy friss kutatás szerint mégsem ez a jó választás, a szénhidrátbevitel ugyanis hozzájárul szervezetünk védelméhez bizonyos betegségekkel szemben. A Torontói Egyetem kanadai kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy azoknál, akik kevés szénhidrátot fogyasztanak, vagy teljesen mellőzik azt az étrendjükből, jelentősen megnövekedhet a bélrendszeri daganatok kialakulásának kockázata.

Sonka, tojás és paradicsom egy tányéron
Gyorsan fogyaszt ez a népszerű diéta, de hozzájárulhat a bélrák kialakulásához

A vastagbélrák az egyik legelterjedtebb daganatos megbetegedés, amely világszerte rengeteg áldozatot követel évente.

Bár a genetikai tényezők is befolyásolják a betegség megjelenését, az étkezési szokások kiemelkedő szerepet játszanak a megelőzésben.

A tudósok különböző étrendek hatását vizsgálták laboratóriumi egereken, akiket három csoportra osztottak: az első csoport kiegyensúlyozott, normál étrendet követett, a második csoport alacsony szénhidráttartalmú ételeket fogyasztott, a harmadik csoport táplálkozása a nyugati étrendre jellemző módon zsírban és cukorban gazdag volt.

Azok az egerek, amelyek étrendjéből teljesen hiányoztak a szénhidrátok, egyúttal vízben oldódó rostokat sem kaptak. Ezek a tápanyagok – például a hüvelyesekben, zabban, lenmagban és árpában található rostok – alapvető szerepet játszanak a bélflóra egészségének fenntartásában.

A szénhidrátszegény étrend hatására a bél mikrobiomja átalakul:

csökken a jótékony baktériumok száma, miközben az E. coli baktériumok könnyebben elszaporodhatnak. Ezek a kórokozók húgyúti fertőzéseket és emésztőrendszeri panaszokat okozhatnak. Még aggasztóbb, hogy az E. coli által termelt toxinok károsíthatják a bélsejtek DNS-ét, ami hozzájárulhat a daganatos elváltozások kialakulásához.

Ezenkívül a szénhidrátok hiánya miatt a bél nyálkahártyája elvékonyodhat, ami tovább növeli a sejteket érő káros hatások veszélyét. Ezért a szakértők szerint a megfelelő mennyiségű szénhidrát – különösen a rostokban gazdag források – fogyasztása kulcsszerepet játszik a bélrendszer egészségének megőrzésében és a rákos megbetegedések kockázatának csökkentésében.

Forrásunk volt.


Még több cikk a zöldségek jótékony hatásáról:

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!