Ezután soha többé nem mikrózzuk majd meg a bébiételt

Nem is gondolnánk, de egy gyors mikrózással több milliárd káros mikroműanyagot juttathatunk a legkisebbek ételeibe.

A Nebraska-Lincoln Egyetem kutatói végeztek egy felmérést, melynek eredményeit a az Environmental Science & Technology folyóiratban publikálták. Eszerint a szülőknek érdemes lenne kétszer is meggondolni, mielőtt a mikrohullámú sütőbe helyezik a műanyagból készült bébiétel-konténereket és azok tartalmát. A mikrózás ugyanis rengeteg műanyag részecskét juttathat a bébiételekbe, amit aztán a legkisebbek megesznek.

Ezután soha többé nem mikrózzuk majd meg a bébiételt

A tanulmány szerint egyes tartályok négyzetcentiméterenként több mint kétmilliárd nanoműanyagot és négymillió mikroműanyagot bocsátottak ki, amikor az alanyok mikrohullámoknak tették ki a tárolókat.

Az továbbra sem tisztázott, hogy az ilyen mikro- és nanoműanyagok fogyasztásának pontosan milyen egészségügyi következményei vannak, de a tanulmány szerint jelentős a hatásuk a tenyésztett embrionális vesesejtekre. Egy vizsgálat során a műanyag részecskéknek kitett sejtek körülbelül 75 százaléka két napon belül elpusztult. Tekintettel ezekre a lehetséges kockázatokra, az Egészségügyi Világszervezet egy 2022-es jelentése azt javasolja, hogy korlátozzuk az e részecskéknek való kitettségünket.

Nagyon fontos tudni, hogy hány mikro- és nanoműanyagot viszünk be a szervezetünkbe. (...) Amikor bizonyos ételeket fogyasztunk, általában ismerjük – vagy legalábbis van elképzelésünk – azok kalóriatartalmáról, cukorszintjéről, egyéb tápanyagairól. Szerintem ugyanilyen fontos, hogy tisztában legyünk az ételeinkben jelen lévő műanyag részecskék számával is

– mondta Kazi Albab Hussain, a tanulmány vezető szerzője a közleményében.

Hussain 2021-ben lett apuka, és gyermeke születésétől inspirálva kezdett el néhány kollégájával együtt a bébiétel-konténerek vizsgálatán dolgozni. Kétféle műanyaggal kísérleteztek, amelyeket az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) hagyott jóvá. A műanyagokat különböző elegyekkel töltötték meg, ionmentesített vízzel vagy három százalék ecetsavval, ami jól szimulálja a legtöbb élelmiszer savasságát. Ezeket aztán melegíteni kezdték,

Az eredmények a tartály típusától és a benne lévő folyadéktól függően változtak, de az biztossá vált, hogy a mikrohullámú sütőben előkészített ételeket fogyasztó csecsemők és kisgyermekek jelentős mennyiségű műanyagot is bevisznek. Ugyanakkor az élelmiszerek szobahőmérsékleten vagy hűtőben való tárolása is vezethet a részecskék a felszabadulásához.

Hussain reméli, hogy a jövőbeni termékeken megjelenhetnek olyan címkék, mint például „mikroműanyag-mentes” vagy „nanoműanyag-mentes”. Emellett sürgeti az olyan típusú műanyagok kifejlesztését, amelyekből nem tudnak ilyen káros részecskék felszabadulni.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Ropogós reszelt sajtgolyók

Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!