Ezután soha többé nem mikrózzuk majd meg a bébiételt

Nem is gondolnánk, de egy gyors mikrózással több milliárd káros mikroműanyagot juttathatunk a legkisebbek ételeibe.

A Nebraska-Lincoln Egyetem kutatói végeztek egy felmérést, melynek eredményeit a az Environmental Science & Technology folyóiratban publikálták. Eszerint a szülőknek érdemes lenne kétszer is meggondolni, mielőtt a mikrohullámú sütőbe helyezik a műanyagból készült bébiétel-konténereket és azok tartalmát. A mikrózás ugyanis rengeteg műanyag részecskét juttathat a bébiételekbe, amit aztán a legkisebbek megesznek.

Ezután soha többé nem mikrózzuk majd meg a bébiételt

A tanulmány szerint egyes tartályok négyzetcentiméterenként több mint kétmilliárd nanoműanyagot és négymillió mikroműanyagot bocsátottak ki, amikor az alanyok mikrohullámoknak tették ki a tárolókat.

Az továbbra sem tisztázott, hogy az ilyen mikro- és nanoműanyagok fogyasztásának pontosan milyen egészségügyi következményei vannak, de a tanulmány szerint jelentős a hatásuk a tenyésztett embrionális vesesejtekre. Egy vizsgálat során a műanyag részecskéknek kitett sejtek körülbelül 75 százaléka két napon belül elpusztult. Tekintettel ezekre a lehetséges kockázatokra, az Egészségügyi Világszervezet egy 2022-es jelentése azt javasolja, hogy korlátozzuk az e részecskéknek való kitettségünket.

Nagyon fontos tudni, hogy hány mikro- és nanoműanyagot viszünk be a szervezetünkbe. (...) Amikor bizonyos ételeket fogyasztunk, általában ismerjük – vagy legalábbis van elképzelésünk – azok kalóriatartalmáról, cukorszintjéről, egyéb tápanyagairól. Szerintem ugyanilyen fontos, hogy tisztában legyünk az ételeinkben jelen lévő műanyag részecskék számával is

– mondta Kazi Albab Hussain, a tanulmány vezető szerzője a közleményében.

Hussain 2021-ben lett apuka, és gyermeke születésétől inspirálva kezdett el néhány kollégájával együtt a bébiétel-konténerek vizsgálatán dolgozni. Kétféle műanyaggal kísérleteztek, amelyeket az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) hagyott jóvá. A műanyagokat különböző elegyekkel töltötték meg, ionmentesített vízzel vagy három százalék ecetsavval, ami jól szimulálja a legtöbb élelmiszer savasságát. Ezeket aztán melegíteni kezdték,

Az eredmények a tartály típusától és a benne lévő folyadéktól függően változtak, de az biztossá vált, hogy a mikrohullámú sütőben előkészített ételeket fogyasztó csecsemők és kisgyermekek jelentős mennyiségű műanyagot is bevisznek. Ugyanakkor az élelmiszerek szobahőmérsékleten vagy hűtőben való tárolása is vezethet a részecskék a felszabadulásához.

Hussain reméli, hogy a jövőbeni termékeken megjelenhetnek olyan címkék, mint például „mikroműanyag-mentes” vagy „nanoműanyag-mentes”. Emellett sürgeti az olyan típusú műanyagok kifejlesztését, amelyekből nem tudnak ilyen káros részecskék felszabadulni.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...