Ha a bazsalikomra, annak domború leveleire, pikáns ízére, mélyen zöld árnyalatára gondolunk, valószínűleg előbb jut majd eszünkbe egy paradicsomos szószban úszó olasz tészta, semmint egy krémesen lágy pohárdesszert. Vagy omlós keksz. Esetleg puha piskóta. Pedig nemcsak a sós világban érvényesülhet a bazsalikom: ugyanúgy bevethetjük utánozhatatlan tulajdonságait házi édességek készítése során is. Nézzük, pontosan miként!
Milyen formában?
Csakúgy, mint a sós főételeknél, a desszertek esetében is fontos, hogy kizárólag friss zöldfűszert használjunk. Ennek ugyanis jóval harsányabb, mondhatni „hihetőbb” íze van, mint a szárított bazsalikomnak.
Milyen desszertben?
Aromáját a legjobban olyan receptekben adja majd ki, amelyek sütés-főzés nélkül, vagy minimális hőkezeléssel operálnak. Kifejezetten jól elrejthető krémekben, pohárdesszertekben és pudingokban, csakúgy, mint különböző piték (gyümölcsös, csokoládés, krémes) töltelékében.
Persze itt még nincs megállás: furfangos technikákkal (ezekről később lesz szó) belecsempészhetjük kevert sütemények, muffinok, piskóták masszájába, omlós-vajas pitealapok és kekszek tésztájába.
Milyen ízekkel?
A gyümölcsök közül mindenképpen kóstoljuk meg eperrel, málnával, szederrel – tulajdonképpen az összes bogyós mellett jól mutat. További barátai lehetnek az őszi- és sárgabarack, a görög- és sárgadinnye, valamint a mangó.
A sötétebb csokoládékhoz és kakaóporhoz kevésbé illik, azonban a fehércsokinak szuperül áll. Alapvetően elmondható, hogy inkább „világosabb” édességekben működik: tejszínes, vaníliás, egyszerű receptekben. Mivel önmagában is vad ízt képvisel, más, hasonlóan buja aromával összeereszteni némileg túlzás lenne.
Milyen technikával?
Persze a legfontosabb kérdés mégis az, hogy mégis hogyan tegyük egy recept részévé a fűszert. Egy kiváló módszer lehet a cukorral való ledarálás: a bazsalikomot és a cukrot tegyük aprítógépbe, és egyszerűen dolgozzuk össze addig, amíg egységesen zöld színű nem lesz a cukor, a levelek pedig teljesen összeszecskázódtak. Az így kapott édesítőt bármilyen receptben bevethetjük.
Krémek, pudingok és pohárdesszertek esetében érdemes a bazsalikomot tejben vagy tejszínben megfőzni. A zsíros közegben kiadja aromáját (aprítsuk fel, hogy megkönnyítsük számára ezt a folyamatot), anélkül, hogy túl sok hőnek tennénk ki. A túl közvetlen, túl hirtelen hőkezelés ugyanis keserűvé teheti a bazsalikomot valamint az egész ételt.
Természetesen utólag is rákerülhet az édességekre a fűszer: főzzük bele gyors kompótokba és gyümölcsöntetekbe, vagy egyszerűen díszítsünk vele.
Egy dolgot azonban sose tegyünk: ne dobáljuk csak úgy az egész vagy aprított fűszert süteménytésztákba. Sem ízben, sem állagban nem nyújt majd kellemes élményt a szétsült bazsalikomlevél.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További nyári csodák várnak rád itt: