A rizs az egyik legtipikusabb köret, biztosan nálad sem telik el úgy hét, hogy ne főznél. No de rizs és rizs között is óriási különbségek vannak fajtától függően. Az egyik kedvencünkhöz, a jázmin rizshez hasonlóan, szintén különleges fajta a basmati rizs. Illatos, vékony, hosszúkás szemeinek köszönhetően pedig kevéssé ragad. Ha eddig nem tetted volna, mindenképp érdemes felszállnod a basmati-vonatra!
Mi az a basmati rizs?
A basmati egy hosszúszemű rizsfajta, amit tradicionálisan Észak-Indiában és Pakisztánban termesztenek, a Himalája lábánál. A hivatalos leírás szerint, a pattogatott kukoricához hasonló pirított illata (a 2-acetil-1-pirrolinnak nevezett vegyületnek köszönhetően) van.
Innen ered a neve is, a basmati ugyanis illatosat jelent, amihez egy könnyű, mogyorós íz párosul. Fehér és barna változatban is elérhető, utóbbi jóval több rostot, B-vitamint tartalmaz, mint fehér társa.
A basmatit a legnemesebb hosszúszemű rizsfajtának tartják, ezt tükrözi az ára is, ami az egyik legmagasabb a rizsek között. Érdemes az indiai és pakisztáni rizst keresni a legjobb ízélményért.
Mi a különbség a basmati és a jázmin rizs között?
Gyakran használják őket egymás helyettesítésére, de azért van közöttük néhány különbség. A basmati rizs formája vékonyabb és hosszúkásabb, a jázmin szemek pedig inkább rövidek és kerekek. Hasonló az ízük, de a jázmin illatosabb.
Hogyan főzd meg a basmati rizst?
A fehér basmati rizsből vegyél két csészényit, majd egy szitában mosd át hideg vízzel nagyjából két percig – ez a módszer segít eltávolítani a rizsről a keményítőt, így nem fog összetapadni.
Opcionálisan, ha puhább rizst szeretnél kapni, akkor tölts meg egy nagy tálat hideg vízzel, és hagyd benne fél-egy óráig a rizst, majd öntsd le róla a vizet. Tedd a rizst egy masszív szószos lábosba, aminek légmentesen záródik a teteje, adj hozzá egy csipet sót, majd önts rá három csésze forrásban lévő vizet és párold meg az egészet.
Fedd le fóliával a lábast, tedd rá a fedőt, végül állítsd a legalacsonyabb fokozatra a hőmérsékletet. Negyed órát hagyd főni, majd vedd le a tűzhelyről a lábost, és hagyd még állni 5 percig fedővel együtt. Tálalás előtt dolgozd át a rizst villával.
A barna basmati rizst a tésztához hasonlóan kell elkészíteni: pár liter vizet forralj fel egy nagy lábosban.
Mérd le a rizsből a kívánt mennyiséget és egy sűrű szűrőn mosd át, majd add hozzá a vízhez. Főzd fedő nélkül, amíg szemek puhák nem lesznek, olyan 30-35 percig.
Ezután öntsd le a vizet, a rizst tedd vissza a lábosba, fedd le, és hagyd még 10 percig állni, mielőtt villával átdolgoznád és szervíroznád.
Hogyan készítsd el sütőben a basmati rizst?
A fehér basmati rizshez melegítsd elő a sütőt 190°C fokra. Keverj össze egy csésze rizst és egy 2 teáskanál sót egy 2 literes sütőedényben, és adj még hozzá 2 evőkanál vajat (az sem baj, ha hideg).
Forralj fel másfél csésze vizet, majd öntsd a rizsre az egészet, keverd össze, és egyengesd el a rizst, hogy egyenletes réteget kapj.
Fedd le fóliával, és 25 percig süsd, végül miután kivetted 5 percig még hagyd állni, a fóliával letakarva.
A barna basmati rizs esetében szintén melegítsd elő a sütőt 190°C fokra, de ezután vegyél 1,5 csésze rizst, amit 1 evőkanál olívaolajjal és olvasztott vajjal locsolj meg, illetve ízesíts egy teáskanál sóval.
Alaposan keverd össze az egészet. Forralj fel 2,5 csésze vizet, majd öntsd a rizsre, és ismét keverd el, aztán egyengesd el egységes rétegben a rizst. Szorosan fedd le az edényt fóliával, majd süsd egy órán át.
Miután kivetted a sütőből, villával dolgozd át a rizst, az edényt pedig egy tiszta konyharuhával fedd le (hogy magába szívja a maradék gőzt), és hagyd 5 percig állni.
Hogyan tárold a basmati rizst?
A fehér rizst a saját csomagolásában vagy egy légmentesen záródó tárolóban tárold, a barnánál azonban figyelj oda, hogy mindenképp légmentesen tartsd. Ennél a fajtánál ugyanis még rajta van a korpa és a csíra, amiben olajok vannak, emiatt könnyen megavasodhat oxigén hatására.
Mennyi ideig tárolhatod a basmati rizst?
A fehér basmati rizst gyakorlatilag bármeddig tárolhatod a fent leírt módon. A barnát ezzel szemben fél évig tudod tárolni a szekrényedben, vagy két évig a fagyasztóban.
Ha pedig már megfőzted, egy légmentes tárolóban 3-5 napig eláll, de ha épp nem lenne kedved egy ideig rizst enni, megfőzve is lefagyaszthatod, akár 6 hónap erejéig.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Bemutatkoznak a kevésbé ismert gabonák: