Basmati rizs A-tól Z-ig: eláruljuk, hogyan főzd, és mikor használd

Aromájának és puha textúrájának köszönhetően a basmati az egyik legnépszerűbb hosszúszemű rizsfajta. Most összegyűjtöttük, amit tudni érdemes róla!

A rizs az egyik legtipikusabb köret, biztosan nálad sem telik el úgy hét, hogy ne főznél. No de rizs és rizs között is óriási különbségek vannak fajtától függően. Az egyik kedvencünkhöz, a jázmin rizshez hasonlóan, szintén különleges fajta a basmati rizs. Illatos, vékony, hosszúkás szemeinek köszönhetően pedig kevéssé ragad. Ha eddig nem tetted volna, mindenképp érdemes felszállnod a basmati-vonatra!

Basmati rizs A-tól Z-ig: eláruljuk, hogyan főzd meg és mikor használd

Mi az a basmati rizs?

A basmati egy hosszúszemű rizsfajta, amit tradicionálisan Észak-Indiában és Pakisztánban termesztenek, a Himalája lábánál. A hivatalos leírás szerint, a pattogatott kukoricához hasonló pirított illata (a 2-acetil-1-pirrolinnak nevezett vegyületnek köszönhetően) van.

Innen ered a neve is, a basmati ugyanis illatosat jelent, amihez egy könnyű, mogyorós íz párosul. Fehér és barna változatban is elérhető, utóbbi jóval több rostot, B-vitamint tartalmaz, mint fehér társa.

Vega indiai lecsó

Ez egy pofonegyszerű vega kaja, amit mi neveztünk el indiai lecsónak a római kömény jellegzetes íze miatt. Nagyon egyszerűen el lehet készíteni, nem kell hozzá semmi ördöngőség.

Gyors indiai vajas csirke

A kedvenc indiaiak által kitalált, Brit Birodalom által terjesztett curry-m leggyorsabb módja. A gyorsaságot úgy értem, hogy nem szükséges a húst pácolni, a sütési módszerrel majdnem ...

A basmatit a legnemesebb hosszúszemű rizsfajtának tartják, ezt tükrözi az ára is, ami az egyik legmagasabb a rizsek között. Érdemes az indiai és pakisztáni rizst keresni a legjobb ízélményért.

Mi a különbség a basmati és a jázmin rizs között?

Gyakran használják őket egymás helyettesítésére, de azért van közöttük néhány különbség. A basmati rizs formája vékonyabb és hosszúkásabb, a jázmin szemek pedig inkább rövidek és kerekek. Hasonló az ízük, de a jázmin illatosabb.

Hogyan főzd meg a basmati rizst?

A fehér basmati rizsből vegyél két csészényit, majd egy szitában mosd át hideg vízzel nagyjából két percig – ez a módszer segít eltávolítani a rizsről a keményítőt, így nem fog összetapadni.

Opcionálisan, ha puhább rizst szeretnél kapni, akkor tölts meg egy nagy tálat hideg vízzel, és hagyd benne fél-egy óráig a rizst, majd öntsd le róla a vizet. Tedd a rizst egy masszív szószos lábosba, aminek légmentesen záródik a teteje, adj hozzá egy csipet sót, majd önts rá három csésze forrásban lévő vizet és párold meg az egészet.

Fedd le fóliával a lábast, tedd rá a fedőt, végül állítsd a legalacsonyabb fokozatra a hőmérsékletet. Negyed órát hagyd főni, majd vedd le a tűzhelyről a lábost, és hagyd még állni 5 percig fedővel együtt. Tálalás előtt dolgozd át a rizst villával.

A barna basmati rizst a tésztához hasonlóan kell elkészíteni: pár liter vizet forralj fel egy nagy lábosban.

Mérd le a rizsből a kívánt mennyiséget és egy sűrű szűrőn mosd át, majd add hozzá a vízhez. Főzd fedő nélkül, amíg szemek puhák nem lesznek, olyan 30-35 percig.

Ezután öntsd le a vizet, a rizst tedd vissza a lábosba, fedd le, és hagyd még 10 percig állni, mielőtt villával átdolgoznád és szervíroznád.

Hogyan készítsd el sütőben a basmati rizst?

A fehér basmati rizshez melegítsd elő a sütőt 190°C fokra. Keverj össze egy csésze rizst és egy 2 teáskanál sót egy 2 literes sütőedényben, és adj még hozzá 2 evőkanál vajat (az sem baj, ha hideg).

Kóstold meg a különleges basmati rizst

Forralj fel másfél csésze vizet, majd öntsd a rizsre az egészet, keverd össze, és egyengesd el a rizst, hogy egyenletes réteget kapj.

Fedd le fóliával, és 25 percig süsd, végül miután kivetted 5 percig még hagyd állni, a fóliával letakarva.

A barna basmati rizs esetében szintén melegítsd elő a sütőt 190°C fokra, de ezután vegyél 1,5 csésze rizst, amit 1 evőkanál olívaolajjal és olvasztott vajjal locsolj meg, illetve ízesíts egy teáskanál sóval.

Alaposan keverd össze az egészet. Forralj fel 2,5 csésze vizet, majd öntsd a rizsre, és ismét keverd el, aztán egyengesd el egységes rétegben a rizst. Szorosan fedd le az edényt fóliával, majd süsd egy órán át.

Miután kivetted a sütőből, villával dolgozd át a rizst, az edényt pedig egy tiszta konyharuhával fedd le (hogy magába szívja a maradék gőzt), és hagyd 5 percig állni.

Hogyan tárold a basmati rizst?

A fehér rizst a saját csomagolásában vagy egy légmentesen záródó tárolóban tárold, a barnánál azonban figyelj oda, hogy mindenképp légmentesen tartsd. Ennél a fajtánál ugyanis még rajta van a korpa és a csíra, amiben olajok vannak, emiatt könnyen megavasodhat oxigén hatására.

Mennyi ideig tárolhatod a basmati rizst?

A fehér basmati rizst gyakorlatilag bármeddig tárolhatod a fent leírt módon. A barnát ezzel szemben fél évig tudod tárolni a szekrényedben, vagy két évig a fagyasztóban.

Ha pedig már megfőzted, egy légmentes tárolóban 3-5 napig eláll, de ha épp nem lenne kedved egy ideig rizst enni, megfőzve is lefagyaszthatod, akár 6 hónap erejéig.

Omlós csirke tikka masala

Isteni finom, szuper omlós csirke tikka masala receptet hoztunk Nektek, amit mindenképpen ki kell próbálnotok, ha annyira szeretitek az indiai konyhát, mint mi! A legjobb, ha házi naan kenyeret ...

Palak paneer házilag

Forró, fűszeres és krémes spenótszószban fürdőző tejsajtkockák - ez a palak paneer, az indiai éttermek slágerfogása. A tejsajt, vagyis paneer, meglepő módon házilag is viszonylag ...

Currys lencseragu

Ezt a lencseragut többeknek is a kedvence lehet, hiszen a szilveszteri lencsézés pazarul megoldható vele, mégis valami más, valami új, valami izgalmasabb kombináció. Neked való: - ha unod ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Bemutatkoznak a kevésbé ismert gabonák:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...