A banánkenyér készítésének 6 fontos lépése

A banánkenyér egy relatíve egyszerű sütemény, persze ez ne jelentse azt, hogy meghagyjuk úgy, ahogy van. Készítsük el a legtökéletesebb verziót, az alábbi tippek segítségével.

Banánkenyér: egyike azoknak a végtelenül könnyű, kevert süteményeknek, amelyeket még egy kezdő házi cukrász sem tud elrontani. A hozzávalók összekeverésétől a sütemény felszeleteléséig kevesebb, mint egy óra telik el, a végeredmény pedig mindig isteni. Legalábbis akkor, ha betartjuk a banánkenyér készítésének néhány fontos szabályát. Ezek következnek alább.

A banánkenyér készítésének 6 fontos lépése

Legyen érett a banán

Minél érettebb gyümölcsöt használunk, annál szaftosabb lesz a kenyerünk. A kemény, szinte még zöld banánok nem nyújtanak túl jó alapot ehhez a süteményhez. Persze az erjedt banán sem jó, válasszuk az arany középutat.

Ha mégis csak kemény gyümölcsünk van, tegyük a sütőbe, és süssük 120-150 fokon nagyjából egy óráig. Így megpuhul a banán.

Legyenek megfelelőek az arányok

Sok esetben az a kenyér problémája, hogy túl kemény, fullasztó lesz az állaga. Ez elsősorban a száraz és nedves hozzávalók, illetve a zsiradék és a cukor arányán múlik. A legtöbb receptben így alakulnak a megfelelő arányok:

  • 3 rész liszt
  • 2 rész cukor
  • 1 rész zsiradék

Ehhez jön még a banán, illetve a különböző magvak, csokoládé és aszalványok. Ha túl sok lisztet használunk, vagy nem elég zsiradékot, akkor száraz lesz a banánkenyerünk.

Figyeljünk a keverésre

Mindig kezeljük külön a nedves és a száraz hozzávalókat: így fogjuk a legomlósabb állagot kapni anélkül, hogy aggódnunk kéne a massza túldolgozása miatt. Kezdjük a nedves alapanyagokkal (banán, zsiradék, cukor, tejtermék), ezeket keverjük el alaposan. Ebbe jöhetnek a száraz hozzávalók (liszt és fűszerek, sütőpor), amit egy rövid, de alapos keverés követ.

Ne dolgozzuk túl

Fontos, hogy ne kavarjuk túl hosszan, mert ezzel megerősítjük a tésztában a glutént, ami rágós, gumis süteményhez vezet. Miután hozzákerült a lisztes keverék a nedves alapanyagokhoz, akkor kell elkezdenünk odafigyelni, mert a glutén nedvesség hatására erősödik meg a lisztben.

Nem baj, ha marad egy-két lisztcsomó a tésztában, ezek el fognak tűnni sütés közben, sőt, a szaftosabb állaghoz is hozzájárulnak.

Szórjunk bele extrákat

A banánkenyér akkor lesz igazán finom, ha teleszórjuk mindenfélével: legyenek benne magvak, csokidarabok, aszalt gyümölcsök is. Persze ne halmozzuk el túlságosan a kenyerünket: így könnyedén széteshet majd sütés után.

Ne süssük túl

Apropó sütés: mivel elég nedves masszája van, a banánkenyérnek kicsit hosszabb sütési idő kell. De ne feledkezzünk meg róla, nehogy kiszáradjon a túlsütéstől. A vége felé ellenőrizzük tűvel vagy fogpiszkálóval, és inkább hagyjuk kicsit szaftosabbra.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai segítség minden étel elkészítéséhez:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...