A hipnotikus banánkenyér, amiben titkos hozzávalók rejtőznek

A banánkenyér talán egyike a legegyszerűbb és leggyorsabb süteményeknek, és miközben én is az egyszerűség híve vagyok, muszáj voltam egy kicsit megkavarni a dolgok menetét, ezért új ízekkel láttam el a kenyeret.

Vannak sütemények, amelyek önmagukban is nagyon finomak, mégis érdemes rájuk inkább egy üres festővászonként tekinteni. Erre a második legjobb példa (mivel az első helyet tagadhatatlanul a kevert piskóta foglalja el) a banánkenyér: egy önmagában édes, omlós-morzsás és puha tészta ez, ami azonban a banánon túl nem tud sok ízt felmutatni. Pedig megannyi lehetőségünk van arra, hogy egy kis újdonságot csempésszünk a banánkenyérbe, és ehhez csupán a gyümölcs legjobb barátait kell megkeresnünk. Mármint ízpárjait, nem konkrét barátokat.

A márványos banánkenyér receptjét ITT találod

Mi illik a banánhoz?

Talán sokak fejében viszonylag szoros gondolati rokonságban él a banán és a csokoládé. Hogy ezért a kapcsolatért a retro banános csoki a felelős vagy valami más, az máig tisztázatlan, bár brit tudósok közelről vizsgálják a dolgot.

Mindenesetre tény, hogy a csoki sok sütemény tésztájába elkíséri a banánt, és minden alkalommal fantasztikus párost alkotnak.

Gyakori a banánkenyérben is a csokoládé valamilyen formájú szerepeltetése, én most azonban inkább a kakaópor mellett döntöttem. Hogy miért, az pár bekezdéssel lejjebb kiderül.

Magvajak, édes köntösben

A másik ízbarát is hasonló módon jutott eszembe: egyes banános sütemények előszeretettel használnak olajos magvakat, dió vagy mandula képében. Vegán receptekben magvajakat kevernek a tésztába, ezzel is fokozva az élvezeteket.

A márványos banánkenyér receptjét ITT találod

Mivel a banánkenyér gyakran készül vaj helyett olajjal (és ettől valahogy sokkal omlósabb lesz), egyáltalán nem idegen egy magvaj használata, ami önmagában kissé olajos állagú. De melyik az a magvaj, amit leginkább sós ételekben használunk, mégis mind a kakaóhoz, mind a banánhoz nagyon jól simul? Nos, a tahini.

A szezámmagpaszta elsősorban a hummusz elengedhetetlen komponense, így ritkán fordul elő, hogy beteszi a lábát az édességek földjére. Pedig sűrűbben meg kéne ezt tennie, ugyanis enyhén kesernyés, karakteres aromája bármilyen komplex édességben kiválóan mutat. Így ebben a banánkenyérben is.

Nemcsak ízletes, de látványos is

Tehát a kenyerünk ízét már kicsit feljebbtornáztuk, most ideje szemügyre venni a látványt is. Azaz, annak a hiányát. Hiszen lássuk be, az egyszerű banánkenyér önmagában elég unalmas.

A márványos banánkenyér receptjét ITT találod

És itt jön be a képbe a kakaópor: mivel nem csokit használunk, nemcsak apró szemekben kerül a sötétbarna-fekete szín a tésztába, hanem lehetőségünk van ennél többet is tenni. Például alkothatunk egy csodás, látványos, márványos süteményt. Ami minden kevert süteménynek tagadhatatlanul különleges külsőt ad.

Már csak egy marék szezámmag kell a kenyér tetejére, és mehet is a sütőbe a süteményünk, ami ugyanolyan gyors, ugyanolyan egyszerű, mégis sokkal, de sokkal ízletesebb és pofásabb.

Süssünk tahinis-banános márványkenyeret!

Hozzávalók: 250 g liszt, 100 g cukor, 1tk vaníliás cukor, 3 tojás, 3 banán, 100 ml olaj, 50 g tahini, 1 csomag sütőpor, 25 g cukrozatlan kakaópor, 1 tk fahéj, 1 csipet só, 2 ek szezámmag

A süteményhez használjunk kissé túlérett, nagyon puha banánokat. Tegyük őket egy tálba, majd törjük össze krumplinyómóval vagy villával. Adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, olajat és tahinit, majd keverjük el alaposan, amíg a cukor fel nem oldódik.

A márványos banánkenyér receptjét ITT találod

Egyenként üssük bele a tojásokat, és keverjük el alaposan a masszát. Egy külön tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, sót és fahéjat, majd öntsük a nedves hozzávalókhoz. Gyors mozdulatokkal forgassuk össze a masszát.

Melegítsük elő a sütőnket 180℃-ra. Egy hosszúkás kenyérformát kenjünk ki vajjal, és béleljünk ki sütőpapírral. A bekevert tésztánkat osszuk két egyenlő részre, és az egyik felét tegyük külön tálba.

A tészta felét keverjük el a kakaóporral. Ha túl sűrűnek tűnne, keverjünk hozzá minimális mennyiségű tejet. Felváltva kanalazzunk a formába a sima és a kakaós tésztából, amíg el nem fogy.

Egy késsel vagy vékony pálcikával keverjük össze a tésztát a formában, hogy márványos legyen a sütemény. A kenyér tetejére szórjuk rá a szezámmagot, és mehet is a sütőbe. Nagyjából 50 perc alatt elkészül, de mielőtt kivennénk, végezzünk tűpróbát.

A márványos banánkenyér receptjét ITT találod

A tahinis-banános márványkenyér teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas receptet és ötletet találsz itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...