Vannak sütemények, amelyek önmagukban is nagyon finomak, mégis érdemes rájuk inkább egy üres festővászonként tekinteni. Erre a második legjobb példa (mivel az első helyet tagadhatatlanul a kevert piskóta foglalja el) a banánkenyér: egy önmagában édes, omlós-morzsás és puha tészta ez, ami azonban a banánon túl nem tud sok ízt felmutatni. Pedig megannyi lehetőségünk van arra, hogy egy kis újdonságot csempésszünk a banánkenyérbe, és ehhez csupán a gyümölcs legjobb barátait kell megkeresnünk. Mármint ízpárjait, nem konkrét barátokat.
Mi illik a banánhoz?
Talán sokak fejében viszonylag szoros gondolati rokonságban él a banán és a csokoládé. Hogy ezért a kapcsolatért a retro banános csoki a felelős vagy valami más, az máig tisztázatlan, bár brit tudósok közelről vizsgálják a dolgot.
Mindenesetre tény, hogy a csoki sok sütemény tésztájába elkíséri a banánt, és minden alkalommal fantasztikus párost alkotnak.
Gyakori a banánkenyérben is a csokoládé valamilyen formájú szerepeltetése, én most azonban inkább a kakaópor mellett döntöttem. Hogy miért, az pár bekezdéssel lejjebb kiderül.
Magvajak, édes köntösben
A másik ízbarát is hasonló módon jutott eszembe: egyes banános sütemények előszeretettel használnak olajos magvakat, dió vagy mandula képében. Vegán receptekben magvajakat kevernek a tésztába, ezzel is fokozva az élvezeteket.
Mivel a banánkenyér gyakran készül vaj helyett olajjal (és ettől valahogy sokkal omlósabb lesz), egyáltalán nem idegen egy magvaj használata, ami önmagában kissé olajos állagú. De melyik az a magvaj, amit leginkább sós ételekben használunk, mégis mind a kakaóhoz, mind a banánhoz nagyon jól simul? Nos, a tahini.
A szezámmagpaszta elsősorban a hummusz elengedhetetlen komponense, így ritkán fordul elő, hogy beteszi a lábát az édességek földjére. Pedig sűrűbben meg kéne ezt tennie, ugyanis enyhén kesernyés, karakteres aromája bármilyen komplex édességben kiválóan mutat. Így ebben a banánkenyérben is.
Nemcsak ízletes, de látványos is
Tehát a kenyerünk ízét már kicsit feljebbtornáztuk, most ideje szemügyre venni a látványt is. Azaz, annak a hiányát. Hiszen lássuk be, az egyszerű banánkenyér önmagában elég unalmas.
És itt jön be a képbe a kakaópor: mivel nem csokit használunk, nemcsak apró szemekben kerül a sötétbarna-fekete szín a tésztába, hanem lehetőségünk van ennél többet is tenni. Például alkothatunk egy csodás, látványos, márványos süteményt. Ami minden kevert süteménynek tagadhatatlanul különleges külsőt ad.
Már csak egy marék szezámmag kell a kenyér tetejére, és mehet is a sütőbe a süteményünk, ami ugyanolyan gyors, ugyanolyan egyszerű, mégis sokkal, de sokkal ízletesebb és pofásabb.
Süssünk tahinis-banános márványkenyeret!
Hozzávalók: 250 g liszt, 100 g cukor, 1tk vaníliás cukor, 3 tojás, 3 banán, 100 ml olaj, 50 g tahini, 1 csomag sütőpor, 25 g cukrozatlan kakaópor, 1 tk fahéj, 1 csipet só, 2 ek szezámmag
A süteményhez használjunk kissé túlérett, nagyon puha banánokat. Tegyük őket egy tálba, majd törjük össze krumplinyómóval vagy villával. Adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, olajat és tahinit, majd keverjük el alaposan, amíg a cukor fel nem oldódik.
Egyenként üssük bele a tojásokat, és keverjük el alaposan a masszát. Egy külön tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, sót és fahéjat, majd öntsük a nedves hozzávalókhoz. Gyors mozdulatokkal forgassuk össze a masszát.
Melegítsük elő a sütőnket 180℃-ra. Egy hosszúkás kenyérformát kenjünk ki vajjal, és béleljünk ki sütőpapírral. A bekevert tésztánkat osszuk két egyenlő részre, és az egyik felét tegyük külön tálba.
A tészta felét keverjük el a kakaóporral. Ha túl sűrűnek tűnne, keverjünk hozzá minimális mennyiségű tejet. Felváltva kanalazzunk a formába a sima és a kakaós tésztából, amíg el nem fogy.
Egy késsel vagy vékony pálcikával keverjük össze a tésztát a formában, hogy márványos legyen a sütemény. A kenyér tetejére szórjuk rá a szezámmagot, és mehet is a sütőbe. Nagyjából 50 perc alatt elkészül, de mielőtt kivennénk, végezzünk tűpróbát.
A tahinis-banános márványkenyér teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több izgalmas receptet és ötletet találsz itt: