Ne dobd ki a banánhéjat, csinálj belőle inkább lisztet

A banánhéjából kiváló lisztet lehet készíteni, mely sokkal egészségesebbé teszi a péksüteményeket.

Egy friss tanulmány azt állítja, hogy ha a banánhéjat blansírozzuk, megszárítjuk, és lisztté őröljük, akkor kiváló péksüteményeket készíthetünk belőle, sőt akár még finomabbak is lehetnek.

Ne dobd ki a banánhéjat, csinálj belőle inkább lisztet

A tanulmány szerzői azt állítják, hogy nemcsak az íze lesz jobb, ha banánhéjból készült lisztet teszünk hozzá, de sokkal magasabb lesz a rost-, magnézium-, kálium- és antioxidánstartalma, mint a hagyományos lisztből készültnek. Van azonban egy hátránya a dolognak, hogy a magas rosttartalma miatt bebarnulnak az ételek, de ha a sütéshez 7,5 százaléknyi banánhéjlisztet adunk, az eredmény máris kellemesebb.

Bár a tanulmány csak a péksüteményekre vonatkozott, az eredmény alapján úgy tűnik, kenyereket és süteményeket is érdemes lehet belőle készíteni.

Ez az új felfedezés egyébként nemcsak egészségesebbé teheti a táplálkozást, de az ételpazarlást is visszaszoríthatja. A megvásárolt banánnak ugyanis nagyjából a 40 százalékát teszi ki a héj, amit a legtöbben egyszerűen csak kidobnak.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Címlapról ajánljuk

További cikkek