Ne dobd ki a banánhéjat, csinálj belőle inkább lisztet

A banánhéjából kiváló lisztet lehet készíteni, mely sokkal egészségesebbé teszi a péksüteményeket.

Egy friss tanulmány azt állítja, hogy ha a banánhéjat blansírozzuk, megszárítjuk, és lisztté őröljük, akkor kiváló péksüteményeket készíthetünk belőle, sőt akár még finomabbak is lehetnek.

Ne dobd ki a banánhéjat, csinálj belőle inkább lisztet

A tanulmány szerzői azt állítják, hogy nemcsak az íze lesz jobb, ha banánhéjból készült lisztet teszünk hozzá, de sokkal magasabb lesz a rost-, magnézium-, kálium- és antioxidánstartalma, mint a hagyományos lisztből készültnek. Van azonban egy hátránya a dolognak, hogy a magas rosttartalma miatt bebarnulnak az ételek, de ha a sütéshez 7,5 százaléknyi banánhéjlisztet adunk, az eredmény máris kellemesebb.

Bár a tanulmány csak a péksüteményekre vonatkozott, az eredmény alapján úgy tűnik, kenyereket és süteményeket is érdemes lehet belőle készíteni.

Ez az új felfedezés egyébként nemcsak egészségesebbé teheti a táplálkozást, de az ételpazarlást is visszaszoríthatja. A megvásárolt banánnak ugyanis nagyjából a 40 százalékát teszi ki a héj, amit a legtöbben egyszerűen csak kidobnak.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...