Sosem gondolnád, miben segít a banánhéj

Egy ausztrál dietetikus szerint nem lenne szabad kidobni a banánhéjat. Nem csak a pazarlás, hanem értékes tápanyagtartalma miatt sem.

Susie Burrell ausztrál dietetikus népszerű blogja egyik legújabb posztjában nagy lelkesedéssel áll ki a banánhéj elfogyasztása mellett. Mivel a banán Ausztráliában is rendkívül népszerű gyümölcs, évente többezer tonna banánhéj kerül a szemétbe.

Burrell szerint, ha elfogyasztjuk a gyümölcs héját is, akkor nem csak a bolygónkat védjük, de értékes tápanyagokra is szert teszünk. Szerinte a sárga banánhéj gazdag antioxidánsokban, az éretlenebb, zöld banánhéj pedig a triptofán nevű fehérjében, ami a jó minőségű alvást segíti, emellett ez a növényi rész gazdag élelmi rostokban, káliumban, B6- és C-vitaminban, és az ún. rezisztens keményítőben.

Sült banán citromhabbal

Valamilyen édességre vágytam, így körbenéztem mi van itthon, és csak a banánok árválkodtak a kosárban, meg szerencsére a polcon várt kipróbálásra a cukrászhab, és így született ...

De mégis hogyan készítsd el?

Lehet, furán hangzik és el sem tudod képzelni, hogy megedd a banán héját, még akkor sem, ha ennyi jótékony hatása van, de szerintem érdemes kipróbálni. Burrell szerint tehetjük pl. smoothie-ba, süteményekbe vagy akár a currykbe is. Smoothie-kba mehet a gyümölccsel együtt, ha sütikbe vagy más banános ételekbe szánjuk, akkor érdemes a banánhéjat előtte megfőzni. Arra figyeljünk, hogy ha nyersen használjuk fel, akkor alaposan mossuk meg, és a két, kemény végét vágjuk le!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...