Veszélyben a balatoni lángos: aggódó vendéglátósok beszélnek az idei szezonról a 24.hu videójában

Aggasztó állapotokról számol be a 24.hu legújabb videóriportja, amely a balatoni turizmus és vendéglátás jelenlegi helyzetét mutatja be. Étterem- és büfétulajdonosok számolnak be tapasztalataikról és az újraindulás nehézségeiről.

A koronavírus-járvány a balatoni vendéglátást sem kímélte: ugyan nyárra minden kinyithatott, a tó körül dolgozó büfések és étteremtulajdonosok mégsem érzik bebiztosítva magukat. Az idei szezon több szempontból is nehezebb lesz, mint az eddigiek: egyrészt a vendégek száma, másrészt a szakképzett munkaerő hiánya miatt. Vajon túléli-e a balatoni vendéglátás a nyarat, és ha igen, milyen áron? A 24.hu videójából minden kiderül.

Veszélyben a balatoni lángos

Kevesebb szabadság, rövidebb nyaralások

A Gyenesdiási Termelői Halpiacon Németh Tamás, a Konyha 2.0 szakácsa arról beszélt, hogy jelentősen kisebb az idei forgalom, mind a külföldiek, de még a magyarok részéről is. Elmondása szerint nem is lehet összehasonlítani az idei számokat a tavalyiakkal vagy a korábbi évekével.

Szintén aggasztó tendencia, hogy kevesebben engedhetik meg maguknak az egész hetes nyaralást. A nagy többség csak egy-két napra, esetleg egy hosszúhétvégére tud elszabadulni, így hétköznap szinte alig van forgalom.

Ez annak is lehet a következménye, hogy a dolgozó emberek nagy részének az év elején elfogyott a szabadsága, nem tudnak hosszabb időre elutazni. A magyar vendégek számának csökkenése azért is érezhető jobban, mert külföldiek szinte egyáltalán nincsenek.

Eltűntek a szakemberek

Dobai András egy másik jelentős problémáról is beszámolt. A balatonfüredi Kredenc PizzaPont tulajdonosa szerint a szakképzett munkaerő eltűnését előre lehetett látni. A vendéglátás ingatag helyzete okot adott rá, hogy sokan pályát váltottak.

Ezek az emberek nem tehették meg, hogy megvárják az éttermek újranyitását, kénytelenek voltak váltani, hiszen a megélhetésük vált teljesen bizonytalanná.

A vendéglátásban ilyen 70% körüli, aki pályaelhagyó volt

- fűzte hozzá a jelenséghez Németh Tamás.

Megnövekedett bérigények

A számos pályaelhagyó mellett a visszatérők helyzete sem egyszerű. Talán a bizonytalanság miatt vagy más okból, de magasabb bérigénnyel térnek vissza a munkavállalók, mint korábban.

A munkaerő és a forgalom is bizonytalan a Balatonnál / Fotó: Kredenc Facebook oldal

A balatonudvari strand egyik büfése elmondta: a munkakeresők nagy része nettó 300-400 ezres havi fizetés alatt nem szívesen dolgozna. A probléma azonban tovább fokozódik. Ugyanis annak ellenére, hogy ők hajlandóak lennének ezt megadni, mégis szinte lehetetlen munkaerőt találni a büfébe.

Vannak azért túlélők is

Terjék Petra, a szigligeti Villa Kabala tulajdonosa egy érdekes helyzetről számolt be a 24.hu-nak. Náluk ugyanis a villában dolgozók kérték a vezetéstől a bérek csökkentését. A hosszú bezárás alatt így szerették volna biztosítani, hogy munkahelyük átvészeli a járványt.

Azok tudtak életben maradni, akik hajlandóak voltak nulla bevétellel is fizetést adni

- mondta el véleményét Terjék Petra.

A legtöbb vendéglátós ilyen szorult helyzetbe került az elmúlt időszak miatt: dönteniük kellett a gazdasági érdekeik és a munkavállalóik felé tanúsított szolidaritás között.

Az idei szezon emberpróbáló kihívás lesz a turizmus számára, amit remélhetőleg minél kisebb veszteség nélkül meg tudnak majd lépni az éttermek, büfék és szállodák.


Még több cikkünk a témában:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...