A 6 legismertebb ázsiai tészta, amit otthon is megfőzhetsz

Így a 21. században egyre könnyebb megismerkedni a világ különböző gasztronómiáival. Talán az ázsiai konyha az egyik, ami a legtöbb ember szívébe belopta magát az elmúlt időszakban, az összes különböző, furcsa tésztájával együtt.

Egészen valószínű, hogy a kedves olvasók is kóstoltak már legalább egyféle ázsiai tésztát: utazáson, étteremben, netán otthon. Azonban ez közel sem jelenti azt, hogy ismerjük az összes vékonyabb, vastagabb, átlátszó, barna, levesben vagy egytálételben használt ázsiai tésztát. Ebben siet segítségünkre a lenti cikk: bemutatkoznak a legismertebb fajták.

A 6 legismertebb ázsiai tészta, amit otthon is megfőzhetsz

Chow Mein

Búzalisztből, tojásból vagy vízből kevert tészta, amit vékony szálakban árulnak, leginkább a cérnametéltre hasonlít. Wokos pirított ételek alapját képezheti, éppen ezért gyakran előfőzve kapható, hogy egyenesen a serpenyőbe dobhassuk.

A vékony szálak egészen ropogósra sülnek, a párolt zöldségek és a húskockák mellett változatossá teszik az egész fogást.

Wonton

Hosszú, a spagettinél kicsit keskenyebb tészta a wonton, aminek tojásos tészta adja az alapját. A legtöbbször frissen találkozhatunk vele ázsiai üzletekben. A leggyakrabban levesekbe teszik betétként, rövid idő alatt puhára, ruganyosra fő.

Udon

Az udon az egyik legvastagabb tészta, amit az ázsiai piacon találhatunk, keleten épp ezért szeretik annyira: rágós textúrája rengeteg izgalmat hoz bármilyen ételbe. Szárazon, frissen vagy fagyasztva is kapható.

Levesbe kerülhet, szaftos ragukban is szerepelhet, de egyszerűen halmozhatunk rá fűszeres sült húsokat és zöldségeket is.

Ramen

Tojás nélkül, liszt, víz és só összekeveréséből készül ez a klasszikus japán tészta, amit egészen biztosan mindenki ismer. Leginkább az olcsó instant ramenes zacskókból: ezek az előfőzött, kisütött szálak azért esnek át ezen a dupla előkészítésen, hogy minél tovább bírják a boltokban.

Persze nemcsak az eltarthatóság, hanem a gyors főzés miatt is ki kell tenni ennek a komoly tortúrának a rament. Percek alatt elkészül ugyanis, azonban ezzel vigyázni is kell, hiszen könnyen belecsúszhatunk a túlfőzés hibájába.

A klasszikus levesen túl kerülhet salátákba is, ropogós darabokként, de nassolnivalóként is élvezhetjük.

Vega miso ramen

A miso paszta a japán konyha tradicionális alapanyaga, nem véletlenül, hiszen nagyon sokoldalúan felhasználható, pácokba, öntetekbe, szószokba, levesekbe és főételekhez egyaránt ...

Soba

Egy különlegesebb tészta, ugyanis hajdinalisztből készül, ezért tele van rosttal és fehérjével. Diós, erőteljesen sós íze van, nagyon komplex ételek születhetnek belőle. Otthon elkészíteni elég bonyolult, mivel a hajdinalisztben nincs glutén, ezért nehéz begyúrni a tésztát.

A boltban keressük a minél magasabb hajdinatartalmú tésztát, ezek ugyanis finomabbak, különlegesebbek. Spagettire hasonlító formában kapható, felhasználását tekintve pedig elsősorban hideg levesekbe teszik. Egy másik népszerű fogyasztási módja a szószba mártogatás.

Kínai büfés pirított tészta

A kínai büfék sztrája a pirított, zöldséges tészta, amit egyébként negyed óra alatt is összedobhatsz otthon, házilag! Nagyon extra hozzávaló sem kell bele, talán csak a szezámolaj ...

Rizstészta

Ezzel is valószínűleg gyakrabban találkozhattunk már: átlátszó, szinte üvegszerű tésztaszálak, amik levesekben, stir fry ételekben jelenhetnek meg. Nagyon gyorsan megfő, sőt, vannak olyan fajták is, amelyeket elég beáztatni.

Pirítsuk oda wokban, egy fűszeres szósszal, zöldségekkel és hússal, használjuk levesbetétként, esetleg salátában.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több különleges alapanyaggal ismerkedhetsz meg:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...