Miből főzzek? – izgalmas leveles zöldekkel robban be az április

Mindannyian szeretnénk egy fokkal tudatosabban táplálkozni, nem? Ennek kulcsa pedig elsősorban az alapanyagokban rejlik, amiket a konyhában használunk. A Nosalty csapatával ebben szeretnénk most mindenkinek segítséget nyújtani azáltal, hogy minden hónapban bemutatjuk az éppen aktuálisan termő/beszerezhető zöldségeket és gyümölcsöket, és a belőlük készíthető jobbnál jobb ételeket.

Az áprilisi alapanyagok nagyon jól tükrözik, hogy miről szól a tavasz második hónapja: a frissességről, a zsenge zöldségekről és a karakteres ízekről. Ráadásul a húsvétot is most fogjuk ünnepelni, ami szintén remek alkalmat ad arra, hogy az összes éppen aktuális zöldséget és gyümölcsöt az ünnepi asztalra varázsoljuk. Jöjjenek a kedvenc áprilisi alapanyagaink!

Miből főzzek? – izgalmas leveles zöldekkel robban be az április

Medvehagyma

Nem is tudnánk elképzelni a tavaszt és a húsvétot a medvehagyma pikáns íze nélkül. Ráadásul csak két hónap adott arra, hogy kiélvezzük ezt az ízt, és minél több finomságot kihozzunk belőle. De mit is?

A zöld levelekből készíthetünk levest (ami kissé felhígítva mártás vagy öntet is lehet), aprítva kerülhet főzelékekbe, ragukba, egytálételekbe. Mivel hagymás-fokhagymás íze van, szinte bármilyen étel alapreceptjét feldobhatjuk vele: krumplifőzelék, tojáskrém, tojásos nokedli, csak hogy párat említsünk.

Kenyerekbe, pogácsákba, bármilyen kelt tésztába tehetjük akár turmixolt, akár aprított formában. Az előbbi esetben még szép zöld színt is kap majd az étel. Használjuk bőséggel, amíg tehetjük!

Medvehagymás falafel

A falafel hagyományosan csicseriborsóból készülő golyó vagy fasírt. A Közel-Keletről ered, mára az egész világon elterjedt. Különösen a vegetáriánus étrendek követői között ...

Mángold

Főleg a piacokon találkozhatunk a mángold szivárványszínekben pompázó leveleivel. Ha már úgyis rajtuk ragadt a tekintetünk, vigyünk haza belőle egy nagy csokorral. Akár a spenót vagy sóska helyettesítője is lehet, mint leveles zöldség.

Szára fehér, sárga vagy piros külsőt ölthet, az egész levél nagyon zsenge, és könnyen puhára párolható. Ízben kicsit más, mint a spenót, a mogyoróra hasonlító vonalakkal.

A mángold tele van K- és A-vitaminnal, illetve a rosttartalma is magas, ezért érdemes gyakran fogyasztani. Ezt tehetjük egyszerűen köretként, megfonnyasztva, vagy húsok töltelékeként is. Fordított esetben magát a mángoldlevelet is megtölthetjük húsos vagy zöldséges keverékkel.

Fejessaláta

Persze egész évben ott csücsül a zöldségesnél, mégis ilyenkor a legfrissebb, hiszen tavasszal kezdődik a szezonja. Húsvétra már fel is használhatjuk, ha ecetes salátát csinálnánk a tojásos nokedli mellé.

De a saláták, szendvicsek és megszokott hidegkonyhai felhasználási módokon túl is alkothatunk a salátával. Egyesek például szeretik az egyszerű, de mégis különleges salátalevest és –főzeléket, ezeket is érdemes kipróbálni.

Tárkonyos salátaleves

Mindig keresem a zöldségek különleges elkészítési módozatait. A tárkonyos leveseket imádják a gyerekek, ezért bátorkodtam ezt a levest kipróbálni. Pillanatok alatt készen van és ...

Sóska

Az április zöld levelek hosszú sorában az utolsó szereplőnk a sóska lesz, ami gyakran kevesebb figyelmet kap népszerűbb társa, a spenót mellett. Ebben a hónapban indul a zöldség szüretelése, már az első héten szembe jöhetnek velünk a sóskahalmok a piacon.

A klasszikus mártáson és főzeléken túl felhasználhatjuk a leveleket lepények töltelékeként, húsok köreteként, gabonákkal együtt főzve. Mivel elég karakteres, savanykás íze van, óvatosan bánjunk vele, nehogy elnyomja az étel többi szereplőjét.

Izgalmas íze mellett jelentős C-vitamin-tartalma miatt is érdemes fogyasztani, amíg kapható. Csípjük el a csokrokat a piacon, mert ott friss, a fagyasztott verziót inkább hagyjuk meg télre.

Sóskaturmix paradicsomlével

Tudom, hogy bizarrul hangzik, meg kell kóstolni. A paradicsomlé sós-savanyú íze nekem ízlett a sóskáéval. Ha túl intenzív az íze, vízzel hígíthatjuk. Mindenképp friss sóskával ...

Sóska torta

Mindig is szerettem a sóskát, sóskafőzeléket, de már unalmas volt egy kicsit, gondolkodtam rajta, és ez lett belőle. Én folyékony édesítőszerrel csinálom, de ez csak megszokás ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Legyünk együtt tudatosabbak:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...