Az áprilisi alapanyagok nagyon jól tükrözik, hogy miről szól a tavasz második hónapja: a frissességről, a zsenge zöldségekről és a karakteres ízekről. Ráadásul a húsvétot is most fogjuk ünnepelni, ami szintén remek alkalmat ad arra, hogy az összes éppen aktuális zöldséget és gyümölcsöt az ünnepi asztalra varázsoljuk. Jöjjenek a kedvenc áprilisi alapanyagaink!
Medvehagyma
Nem is tudnánk elképzelni a tavaszt és a húsvétot a medvehagyma pikáns íze nélkül. Ráadásul csak két hónap adott arra, hogy kiélvezzük ezt az ízt, és minél több finomságot kihozzunk belőle. De mit is?
A zöld levelekből készíthetünk levest (ami kissé felhígítva mártás vagy öntet is lehet), aprítva kerülhet főzelékekbe, ragukba, egytálételekbe. Mivel hagymás-fokhagymás íze van, szinte bármilyen étel alapreceptjét feldobhatjuk vele: krumplifőzelék, tojáskrém, tojásos nokedli, csak hogy párat említsünk.
Kenyerekbe, pogácsákba, bármilyen kelt tésztába tehetjük akár turmixolt, akár aprított formában. Az előbbi esetben még szép zöld színt is kap majd az étel. Használjuk bőséggel, amíg tehetjük!
Mángold
Főleg a piacokon találkozhatunk a mángold szivárványszínekben pompázó leveleivel. Ha már úgyis rajtuk ragadt a tekintetünk, vigyünk haza belőle egy nagy csokorral. Akár a spenót vagy sóska helyettesítője is lehet, mint leveles zöldség.
Szára fehér, sárga vagy piros külsőt ölthet, az egész levél nagyon zsenge, és könnyen puhára párolható. Ízben kicsit más, mint a spenót, a mogyoróra hasonlító vonalakkal.
A mángold tele van K- és A-vitaminnal, illetve a rosttartalma is magas, ezért érdemes gyakran fogyasztani. Ezt tehetjük egyszerűen köretként, megfonnyasztva, vagy húsok töltelékeként is. Fordított esetben magát a mángoldlevelet is megtölthetjük húsos vagy zöldséges keverékkel.
Fejessaláta
Persze egész évben ott csücsül a zöldségesnél, mégis ilyenkor a legfrissebb, hiszen tavasszal kezdődik a szezonja. Húsvétra már fel is használhatjuk, ha ecetes salátát csinálnánk a tojásos nokedli mellé.
De a saláták, szendvicsek és megszokott hidegkonyhai felhasználási módokon túl is alkothatunk a salátával. Egyesek például szeretik az egyszerű, de mégis különleges salátalevest és –főzeléket, ezeket is érdemes kipróbálni.
Sóska
Az április zöld levelek hosszú sorában az utolsó szereplőnk a sóska lesz, ami gyakran kevesebb figyelmet kap népszerűbb társa, a spenót mellett. Ebben a hónapban indul a zöldség szüretelése, már az első héten szembe jöhetnek velünk a sóskahalmok a piacon.
A klasszikus mártáson és főzeléken túl felhasználhatjuk a leveleket lepények töltelékeként, húsok köreteként, gabonákkal együtt főzve. Mivel elég karakteres, savanykás íze van, óvatosan bánjunk vele, nehogy elnyomja az étel többi szereplőjét.
Izgalmas íze mellett jelentős C-vitamin-tartalma miatt is érdemes fogyasztani, amíg kapható. Csípjük el a csokrokat a piacon, mert ott friss, a fagyasztott verziót inkább hagyjuk meg télre.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Legyünk együtt tudatosabbak: