Jamie Oliver a Tasting Table magazinnak adott interjút a tavaly megjelent legutóbbi szakácskönyve, a 5 Ingredients Mediterranean című kötet kapcsán. Ebben mesélt az egykori pucér gasztro-fenegyerekből az egyik leghíresebb séffé vált Jamie Oliver öt szívének kedves alapanyagról, amelyek nem bukkannak fel gyakran a legtöbb konyhában. Nálad hány van otthon ezek közül?
Konzerv barack
A friss őszibarack magában és édes, illetve sós ételekben is mennyei csemege, viszont elég rövid a szezonja, plusz olykor elég kiszámíthatatlan, hogy milyen íze lesz a gyümölcsnek, amit sikerült hazavinnünk. Szerencsére a napfényt konzervbe zárva egész évben meg lehet vásárolni, ezért is ajánlja Jamie Oliver, hogy mindig legyen otthon őszibarackkonzerv.
„A konzerv őszibarack meglehetősen egységes ízű és állagú” - mondja Oliver. „Általában szépek és puhák a gyümölcsök, nem olyanok, mint a keményebb, szezonon kívüli őszibarackok.”
Jamie külön felhívja a figyelmet, hogy olyan őszibarackot keress, amit szirup helyett természetes lében áztattak, hiszen így elkerülhető az extra cukor. Milyen előnye van még az ilyen baracknak? Amikor felmelegíted, a folyadék finom mázzá alakul át.
A megmaradt folyadék felhasználására Jamie további tippeket is adott. „A megmaradt lé pezsgővel vagy szénsavas vízzel keverve nagyon finom, lényegében frissítő barackpezsgőt kapunk” - mondja. „Az is szuperízletes, ha egy serpenyőben redukálod a folyadékot, és könnyű sziruppá alakítod. Néha fagylaltra csepegtetem vagy natúr joghurttal és pirított zabpehellyel tálalva gyümölcsös reggeliként fogyasztom.”
Holdbab
A holdbab/limabab valószínűleg hazánkban nem egy túlságosan elterjedt alapanyag, de egyébként is elég megosztó összetevő. Ennek ellenére Jamie arra buzdít, hogy kísérletezz vele, különösen, hogy számos pozitív élettani hatása van és kreatívan felhasználható így nem meglepő, hogy a mediterrán konyhában is gyakran felbukkan.
Kényelmi szempontból felülmúlhatatlan
– mondja Oliver.
„Egyenesen az üvegből is fogyaszthatod – elképesztően jó mindenféle salátába –, de hihetetlenül megízesíti a leveseket, pörkölteket és mártásokat is.” Fontos, hogy a nyers holdbab nem alkalmas fogyasztásra, mivel nyomokban cianidot tartalmaz. Ha a holdbabbal való főzésről van szó, van még valami, amit figyelembe kell venni. Jamie szerint: „A friss bab nagyszerű, ha szezonja van, de a megfelelő elkészítése időt igényel” – mondja.
Befőtt formában viszont már készen áll – nemcsak igazán remek a textúrájú, de tele van ízzel is, mivel gyakran fűszerezett alaplében készítik el.
Természetesen itt sem megy kárba semmi. Könyvében miután elkészítette a sült babot húsgombócokkal, a konzerv levét is felhasználja hozzá. A folyadékot a paradicsommal együtt megpárolja, így a szósz gazdagabbá és umamival telivé válik.
Articsókaszív
Ez sem egy hivalkodó vagy túl felkapott alapanyag, pedig megbízható harcos, ha az ízekről van szó. A 5 Ingredients Mediterranean című könyvében több különböző receptben is használja az articsókakonzervet.
Mint a többi ajánlásánál, itt is a kényelem és az íz a fő szempont.
„Nem a legkönnyebben elkészíthető zöldség” – mondja Oliver. „A befőttesüveges változat szépsége épp ezért az, hogy minden nehéz munkát elvégeztek helyettünk, és a minőség is egyenletesen jó.”
Vásárláshoz Jamie azt tanácsolja, hogy az üveges változatot válaszd, mivel így látszik, hogy az articsókát hogyan vágták fel és készítették el, fűszernövényekkel van-e megszórva, vagy hogy csomagoláskor friss volt-e.
Talán mondanunk sem kell, hogy a folyadék is szerephez jut ennél az alapanyagnál is. Jamie javaslata alapján a pizzatésztára vagy péksüteményekre kenve érdemes felhasználni az olajat. Ezzel egy aranyszínű réteget jön létre a tészták külsején, és extra ízt is ad nekik.
Konzerv krumpli
Ez egy elég meghökkentő alapanyag, nálunk nem is igazán lehet ilyen formában krumplit venni, pedig mi aztán egyértelműen burgonyaország vagyunk. Jamie azért ajánlja ezt a változatot, mert gyors: nem kell a hámozással, szeleteléssel bajlódni. De mégis hogyan használja fel ezt az alapanyagot a neves séf? „Néha pürésítem és összekeverem apróra vágott hallal, citromhéjjal és apróra vágott fűszernövényekkel egy szupergyors halpogácsához” – ecsetelte Oliver.
Ras el hanout
A ras el hanout Észak-Afrika számos konyhájában megtalálható fűszerkeverék, de attól függően változik, hogy épp hol készítik el.
Nincs pontos receptje, amely meghatározza a ras el hanout összetevőit, de Marokkóban, Tunéziában és Egyiptomban gyakran olyan fűszerekből áll, mint a fekete és fehér bors, fahéj, cayenne bors, koriander, kömény, kurkuma, szumák és gyömbér.
Jamie Oliver számára a ras el hanout „egy olyan összetevő, amely igazán felturbózza az ételeket”. A séf „ízbombaként" emlegeti, hozzátéve, hogy a fűszer grandiózus, merész aromákat eredményez.
Ideális esetben, ha először használod a ras el hanoutot, olyan fűszerkeveréket keress, amelyben ismerős fűszerek vannak, de sosem gondoltál arra, hogy ezeket összekeverd. A ras el hanout édes, fűszeres, földes profilja mindig jól párosul olyan húsokkal, mint a kecske vagy bárány, de csodákat művel a halakkal is. Mindeközben a vegetáriánusok a ras el hanoutot lencsével, csicseriborsóval vagy kiadós és magad keményítőtartalmú téli tökfélékkel párosíthatják.
Címlapfotó: NBC NewsWire / Getty Images
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több hasznos cikk, ami segít majd az otthonfőzésben: