Házi (vegán) majonéz, torma, remulád – legjobb mártások húsvétra

A húsvét legalább annyira szól a sonkáról és tojásról, mint a különböző krémes kísérőkről, legyenek azok majonézes saláták, mártogatós zöldségkrémek, esetleg házi májasok és sonkás pástétomok. Cikkünkben most a hagyományos majonéz helyett/mellett kínálható különböző ízesítésű majonézekhez illetve variációkhoz adunk ötleteket.

Majonézt a legtöbben a boltban szoktak beszerezni, hiszen a köztudatban az él, hogy egy könnyel elrontható és körülményesen elkészíthető finomságról van szó, pedig ha van egy jó robotgépünk vagy botmixerünk, akkor magunk is könnyel el tudjuk készíteni, ízében pedig klasszisokkal veri majd a bolti majonézt. A házihoz itt találtok egy könnyű, videós útmutatót .

De akkor sincs baj, ha valaki a bolti majonéz mellett dönt, a különböző ízesítők mindkét változattal ugyanúgy működőképesek.

Alternatív majonézötletek a húsvéti sonka mellé

Vegán majonéz – pillanatok alatt elkészíthető

Ne gondoljuk azt, hogy a vegánok nem tudnak a majonéz ízével gyakorlatilag megegyező mártást készíteni. A titok itt is a krémességben rejlik, a krémet pedig jó minőségű olaj és valamilyen növényi tej – általában szójatej – összeturmixolásával hozhatunk létre: utána pedig mustárral és esetleg kurkumával ízesíthetjük még, de magában is egy nagyon krémes és tökéletesen majonéz ízű krémet kapunk. Az alább bemutatott további ízesítési lehetőségek pedig a „veganéz” esetében is ugyanúgy nagyszerűen működnek.

Torma, wasabi, miso – a kísérletezőknek

A torma a húsvéti asztal egyik legfontosabb eleme és az egyik legelterjedtebb ízesítője is a majonéznek, amelyet már szintén megvehetünk bolti, előre elkészített változatban, de a legjobb frissen összekeverni. Kellemesen pikáns, krémes és mégis erős, mi kell még a sonka mellé?

Vegán majonéz, azaz veganéz

A veganéz, talán nem nehéz kitalálni, a majonéz vegán ikertestvére. Amiben bár nincs tojássárgája, de ízben és állagban megkülönböztethetetlen a valóditól. Az egészben a legjobb, ...

Sírásmentes ecetes tormakrém

A tormareszelésnél gyűlöletesebb és kínzóbb konyhai művelet szerintem nem nagyon létezik. Én nem is reszeltem, hanem robotgéppel aprítottam össze. Az eredmény: nincs sírás, nincs ...

Azoknak, akik még tovább mennének a csípős vonal mentén, bátran ajánljuk a wasabis változatot is, ami nem kólint annyira fejbe, mintha magában fogyasztanánk mondjuk a kemény tojás mellé, mégis remek, csípősen krémes alapja lehet egy tökéletes kalács-sonka-tojás falatnak.

Korábbi cikkünkben már írtunk a japánok másik ikonikus alapanyagáról, a misoról, amely egy erjesztéssel készülő pikáns szójabab paszta – íze az érleléstől függően lehet savanykásan pikáns és egészen csípős is. A japánok is előszeretettel keverik majonézhez és használják szendvicsalapként, érdemes húsvétkor is kínálni a finomságok mellé.

Wasabis túrókrém

A wasabi, más néven japán zöld tormakrém, tubusban vagy üvegben, krémként kapható. Jellegzetes és nagyon csípős ízű fűszer, amellyel különleges ételeket készíthetünk. ...

A füstös ízek felé

Míg a különböző hamburgerek és BBQ-ételek mellé kínált majonézekben gyakran találkozunk a hagyományos barbecue-szósszal, az általában nem jut eszünkbe, hogy milyen jól működne a húsvéti ételek mellett is. Keverjük hát össze a majonézt egy kevés barbecue-szósszal vagy ketchuppal, máris egy pikáns, egyszerre édes, füstös és savanykás krémet kapunk. Ha pedig ismerjük és használjuk a folyékony füstöt, mint fontos kiegészítőt a konyhánkban, kipróbálhatjuk, mit csinál a hagyományos majonézbe kevert pár csepp folyékony füst a krémünkkel: egyszerűen új életre kelti azt, ami által megsokszorozódik a füstölt sonka ellenállhatatlan aromája is.

Remoulade – ismerjük meg

Számos nemzet konyhájában a majonézzel és ketchuppal egyenértékű módon használt, rendkívül elterjedt mártás/krém a remoulade is, amely gyakorlatilag nem más, mint egy további fűszerekkel csemegeuborkával, lilahagymával és kapribogyóval felturbózott majonéz. Elkészítéséhez rengeteg receptet találunk, a közös mindegyikben az egészen apróra vágott csemegeuborka kihagyhatatlan összetevője, amelytől igazán pikáns és összetéveszthetetlen lesz – a sokak által imádott hamburgerszósz sem más gyakorlatilag, mint egy nagyon homogénre kevert remoulade-mártás.

Érdemes húsvétkor is bevetni!

Zellerrémoulade

Készítettem már hasonló zellersalátát, de míg abba a zeller teljesen nyersen került bele, a zellerrémoulade-hoz a zellert blansírozzuk.  

Remulád mártás mentesen

A tartár mártással ellentétben a remulád kevésbé elterjedt mártogatós hazánkban, pedig egy sokkal tartalmasabb és izgalmasabb szószról van szó. Hozzávalói a legtöbb háztartás ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több gasztrotipp itt:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...