Főzz mérföldekkel finomabb almapürét, 6 lépésben

Tél van, ilyenkor igencsak lecsökken az elkészíthető köretek száma, és olyan alapanyagokhoz is kell nyúlnunk, amik kifejezetten a hideg hónapokra jellemzők. Erre a leleményességre talán a legjobb példa az almapüré, ami rengeteg ízletes ebéd kísérője (és annyi minden más is) lehet.

Almapürét főzni nem ördöngösség, persze ez nem jelenti azt, hogy finom almapürét készíteni egyszerű dolog lenne. A gyümölcsválasztástól kezdve a főzésen át egészen a fűszerezésig jól át kell gondolnunk minden lépést, hogy az almapüré, amit a végén kapunk, tényleg a lehető legfinomabb legyen.

Főzz mérföldekkel finomabb almapürét, 6 lépésben

Az almaválasztás

Amikor almával főzünk vagy sütünk, észrevehetjük, hogy a receptek általában a kevésbé kásás húsú, savanykásabb almákat használják. Ez alól a „szabály” alól a püré sem kivétel: sokkal finomabb, krémesebb eredményt érhetünk el a megfelelő alma használatával.

Ráadásul az íz is sokat javulhat így: tökéletes egyensúly alakulhat ki az édes és savanykás vonalak között, arról nem is beszélve, hogy mind sós ételek mellett, mind édességekben jobban előjön az almapüré fanyar aromája.

Az előkészítés

A héjtól minden esetben meg kell szabadulnunk, azonban ha még többet ki akarunk hozni a lepucolt spirálokból, főzzük meg őket egy kevés vízben: ezzel a mélyen almaízű folyadékkal hígíthatjuk majd a pürénket, amennyiben szükséges lesz.

A magháztól és héjtól megszabadítva, a gyümölcs készen áll a feldarabolásra. Minél egyformább kockákat vágjunk, lehetőleg kisebbeket, hogy ne tartson túl sokáig a párolás.

Az édesítés

Sokkal jobban járunk, ha az egyszerű kristálycukor helyett például barna cukrot vagy mézet használunk az édesítéshez. Ezek mély, karamellbe hajló aromája nagyon jól működik együtt a hozzáadott fűszerekkel, és természetesen az almával is.

A főzés

Tulajdonképpen nem is főzni, hanem párolni fogjuk az almát, hiszen az a célunk, hogy elkerüljük a vizes, íztelen pürét, és egy erőteljesen gyümölcsös, gazdag szószt kapjunk.

Tehát még annál is kevesebb folyadékra lesz szükségünk, mint ahogy azt gondolnánk. Mivel az alma önmagában is rengeteg vizet tartalmaz, nem kell sokat rásegíteni a párolás folyamatára.

Egy kiló almához talán 1-2 deciliter folyadék kell, ami semmiképp ne víz, inkább a korábban említett héjas főzet, esetleg gyümölcslé legyen.

Végig hagyjuk a lábason a fedőt, hogy minél több gőz bennmaradjon, és annyival is kevesebb folyadékot kelljen hozzáadnunk az almához. Így maximálisan megőrizhetjük a gyümölcs ízét. Nem kell aggódnunk az idő miatt sem: inkább legyen jóval több, mint kevesebb, azaz bátran főzzük szét az almát.

Az állag

Ezen a ponton, amikor megvagyunk a párolással, eldönthetjük, hogy inkább egy rusztikusabb, darabos almapürét vagy egy krémes, selymes, teljesen sima szószt szeretnénk. Nincs jó vagy rossz választás, hiszen teljesen a saját ízlésünkön múlik a dolog.

A darabos állagot egész egyszerűen egy krumplinyomóval érhetjük el, a krémes sima püré pedig turmixgéppel vagy botmixerrel készül.

Az ízesítés

Érdemes a legvégén hozzáadni a fűszereket és egyéb ízesítőket, nehogy túlságosan elvesszenek a főzés során (esetleg leöntsük őket, ha túl vizes lett az almánk). Használjuk egy kevés fahéjat, leheletnyi szegfűszeget és némi citromhéjat. De inkább engedjük a gyümölcs ízét érvényesülni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Gyümölcsök és zöldségek a konyhában, izgalmasan:

Címlapról ajánljuk

További cikkek