Íme az almaecet 5 káros hatása, amiről tudnod kell

Ha nem megfelelően fogyasztjuk az almaecetet, akkor komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Az almaecet-diéta gyors fogyást ígér, arról azonban már kevesebbet tudunk, hogy ennek a természetes savnak milyen nem kívánt mellékhatásai vannak.

Íme, az almaecet 5 káros hatása, amiről tudnod kell

A természetes savak mellékhatásai jelentik a problémát

Az almaecet-diéta lényege, hogy minden étkezés előtt negyedórával el kell kortyolni egy nagy pohár vízzel hígított almaecetet.

A javasolt arány egy evőkanál almaecet 3 dl vízben elkeverve. Ezzel az egyszerű trükkel állítólag heti 2 kilót fogyhatunk, amely igen kecsegtetően hangzik, így talán az intenzív ízt és szagot is könnyebben megszokjuk, ráadásul az ígéret szerint méregtelenít, és a vércukorszintünket is csökkenti.

Azonban nem szabad elfeledkezni az alábbi mellékhatásairól:

1.) Gyengíti az immunrendszert

Az almaecet fermentált folyadék, a fermentált ételek pedig baktériumokkal erjesztettek, ezáltal jó hatással vannak az emésztőrendszer működésére. Ezek szerint az almaecetnek hatékony immunerősítőnek kellene lennie, de sajnos nem az. Az ecet ugyanis önmagában nem rendelkezik elegendő probiotikus hatással.

Sőt, ha az almaecet-diétának hódolunk, általában fontos tápanyagokat iktatunk ki az étrendünkből.

Emiatt valójában gyengül az immunrendszerünk, állítják a táplálkozástudományi szakemberek.

2.) Rossz közérzetet eredményezhet

Azok, akik almaecet-diétán vannak, túl kevés kalóriát juttatnak a szervezetükbe, amely egyensúlyhiányhoz és extrém gyengeséghez vezet. Fontos, hogy semmiképp se tekintsük az almaecetet teljes étkezésnek, vagy akár egy étkezés részének. Ha étkezés előtt isszuk, fogyasszunk utána egy egészséges fogást, amely sok zöldséget, fehérjét és alacsony glikémiás indexű gabonát tartalmaz. Bevethetjük az almaecetet salátákra, a zsíros és kalóriadús dresszingek egészséges alternatívájaként. Ne feledjük, fogyókúra esetén is szüksége van a szervezetünknek üzemanyagra, és az almaecet ezt nem biztosítja!

3.) Nem okoz tartós fogyást

Heti 2 kiló fogyás? Túl jól hangzik, hogy igaz legyen, ugye? Sajnos elsősorban víz távozik a szervezetből, ezáltal nem vezet tényleges fogyáshoz. Sajnos az almaecet-diéta a többi gyors fogyást ígérő fogyókúrához hasonlóan hosszabb távon lelassítja az anyagcserét, és jojóeffektushoz vezet.

Ha tartós eredményt akarunk, azt csak életmódváltással érhetjük el.

4.) Növelheti az étvágyat

Az almaecet-diéta azt ígéri, hogy csökkenti az étvágyat, azonban ennek épp az ellenkezője igaz, a dietetikusok tapasztalatai alapján. Alig van benne kalória, így a szervezetünk nem tud belőle energiát nyerni, ugyanakkor savként égeti a gyomrot. Amikor megisszuk az almaecetes vizet, hirtelen teltségérzetet érzünk, mint eleve vízfogyasztáskor, de hamarosan csak éhesebbek leszünk, és ha nincs elég kontroll, ez könnyen túlevéshez vezethet.

Ráadásul a szájban keletkezett rossz ízt automatikusan el akarjuk venni valami igazán finom étel fogyasztásával.

Almaecet-diéta lelassítja az anyagcserét és jojó effektushoz vezet

5.) Komoly gyomorproblémákat okozhat

Mivel az ecetek alapvetően savasak, hosszabb távon a szervezetünk nem tudja őket tolerálni.

Azok, akik hajlamosak a gyomorfájásra, fekélyük, refluxuk vagy gyomorgyulladásuk van, egészségük érdekében jobban járnak, ha más diétával próbálkoznak.

Összegzés

Az almaecet jelentős kalóriabevitel nélkül megízesíti az ételeinket, így része lehet az egészséges étrendnek. Létfontosságú ásványi anyagokat, nyomelemeket és antioxidánsokat is tartalmaz. Azonban önmagában semmilyen mágikus ereje nincs, így ne várjunk csodát az étkezések előtt megivott almaecettől. Tartós fogyást kizárólag személyre szabott étrenddel és rendszeres testmozgással lehet elérni.

Írta: Váczi Anikó


Még több érdekes cikk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...