Emiatt a különös ok miatt erősebb az allergiád a városokban

Világszerte több mint 400 millió ember küzd szénanáthával, és ez a szám továbbra is növekedni látszik. A pollenallergia meglepő módon a városokban élők körében is igen gyakori, aminek okai a várostervezésre vezethetők vissza.

Sokaknak a tavasz egyet jelent a folyamatos tüsszögéssel, bedugult orral és végtelen mennyiségű papírzsebkendővel. A pollenallergia igen kellemetlen tünetekkel jár, és az első tavaszi hónapoktól kezdve egészen a nyár végéig eltarthat az allergiaszezon. Meglepő módon a kevés zöld növényzettel rendelkező városokban is igen sokan szenvednek szénanáthától, allergiától. Ez azonban nem véletlen. Az amerikai műkertész, Tom Ogren szerint mindenről a várostervezők tehetnek. 

Emiatt a különös ok miatt rosszabb az allergiád a városokban

Természetellenes cédrusok

Tom Ogren Kalifornia államba látogatva vette észre, hogy a Sacramentóban található capitoliumi épület sárga pollennel van befedve. Az épület környéke himalájai cédrusokkal van beültetve, amiket közelebbről megvizsgálva érdekes dolgot állapított meg.

Az egyébként egylaki, tehát normál esetben porzós (hím ivarú)  és termős (női ivarú) virágzattal is rendelkező cédrusok itt kizárólag hím ivarú tobozokat hoztak.

Az egylaki cédrusból az évek során teljesen hímivarú fákat hoztak létre, amelyeket a várostervezők kimondottan kedvelnek, mivel nincsen se magjuk, se termésük, cserébe viszont tele vannak virágporral. Ezzel a termelők olyan növényt hoztak létre, ami a természetben nem is fordul elő. A kizárólag hím cédrusok rengeteg pollent termelnek, ami viszont az allergiával, szénanáthával és asztmával küzdők életét igencsak megnehezíti.

Nem csak Amerika érintett

Ez a probléma nem csak Kaliforniában van jelen. A tájépítészek gyakran a hímivarú fákat részesítik előnyben, mivel a nőivarú fák magokat, terméseket, de akár gyümölcsöt is hozhatnak, így azokat nehezebb gondozni, és többet kell takarítani is utánuk. A hímivarú fák elterjedése hozzájárul ahhoz, hogy folyamatosan növekszik a szénanáthától szenvedők száma, a fák pollenje ugyanis az egyik leggyakoribb allergénnek számít. 

Egyelőre úgy tűnik, hogy nem igazán tudják kezelni a szénanáthával és az asztmával élők számának rohamos növekedését, pedig lenne rá egy egyszerű megoldás: a városokban nagyobb arányban kellene nőivarú fákat is ültetni. 

Forrásunk volt.


Még több cikk az allergiáról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...