Így élvezheted a legjobban a húsvéti ünneplést alkohol nélkül

A húsvéti ünnepkörnek számos hagyománya van, amit jó feleleveníteni és ezáltal kiszakadni a modern mindennapokból egy kicsit. Az alkohol is szerves része a húsvétnak, mi azonban arra buzdítunk, hogy idén teljen józanul az ünnep!

Iszunk, amikor boldogok vagyunk, iszunk, ha szomorkodunk, ha ünneplünk vagy épp gyászolunk. Iszunk, hogy kikapcsolódjunk, hogy szocializálódjunk, hogy lenyugodjunk, hogy kieresszük a gőzt. Az alkohol szerves részét képezi a kultúránknak. A húsvét is számos lehetőséget tartogat az ivásra, a locsolkodás, a családi ebéd, az ünneplés mind-mind olyan alkalom, aminek elengedhetetlen kísérője az alkohol. Mi mégis arra buzdítunk, hogy legyen józan ez a húsvét!

Fortepan / Faragó György

Alkohol nélkül is ki tudsz kapcsolódni

Nem, nem azért mondjuk ezt, mert el akarjuk rontani a jókedvet vagy a kikapcsolódást. Egyszerűen tény, hogy az alkohol semmilyen mennyiségben, semmilyen korban nem egészséges, sőt, azon felül, hogy felborítja az alvásod és az emésztésedet, nagyban növelheti a rák kockázatát. Sokkal közelebbi és kézzelfogható „eredménye" pedig az a rengeteg autóbaleset, ami ünnepekkor, különösen húsvétkor történik.

Bár azt érezheted, hogy az alkohol segít ellazulni, feloldódni a társaságban, és kikapcsolni a mindennapi hajtásból, a valóság az, hogy az alkohol nem old meg semmit – szó szerint – és a másnaposságon túl komolyabb egészségügyi problémákat okoz.

Számos módja van annak, hogy oldd a feszültséget, amelyek ráadásul hozzátesznek az életedhez és a jóllétedhez, ilyen a sport, a természetben töltött idő, a kreatív hobbik, hogy csak néhányat említsünk.

Hidd el, az elején lehet tényleg fura alkohol nélkül – főleg, ha körülötted mások isznak –, de csak egy kis idő és gyakorlás kell hozzá, hogy ráeszmélj, sokkal inkább önmagad lehetsz józanul, és sokkal jobban átélheted a pillanatot, ha nem ködösíti el a tudatod az alkohol.

Az 1 millió alkoholista országa vagyunk

Magyarország, az alkoholproblémával küzdők hazája

Tavaly a Száraz November kezdeményezés idején körbejárta a magyar sajtót Zacher Gábor toxikológus nyilatkozata, amely szerint a kihívás, melynek lényege, hogy a résztvevők 30 napra teljesen felhagynak az alkohollal, nem az alkoholistáknak való. A szakértő arra akarta ezzel felhívni a figyelmet, hogy aki ténylegesen alkoholfüggő és egyik napról a másikra abbahagyja az ivást, súlyos elvonási tüneteket tapasztalhat, és extrém esetben akár bele is halhat ezekbe.

Mondta ezt mindazért, mert pontosan tisztában van vele, hogy az 1 millió alkoholista országa vagyunk.

Sőt, azt is elmondhatjuk magunkról, hogy világelsők vagyunk, ugyanis azon a listán, amelyek az országokat rangsorolja aszerint, hogy hol a legnagyobb az alkoholbetegek aránya a 15 éves kor feletti lakosság körében, kis hazánk pedig mindenkit leköröz a 21,2 százalékos kimagasló eredménnyel. Ijesztő adat ráadásul, hogy a nemek arányát tekintve a magyar férfiak több mint harmada, 36,9 százaléka alkoholbeteg, míg a nőknek mindössze 7,2 százalékát érinti ez a probléma. Még Oroszországot is lehagytuk, itt a lakosság 20,9 százaléka küzd alkoholproblémákkal, míg a bronzérmes Fehéroroszország lett 18,8 százalékkal. Zacher Gábor a téma kapcsán kifejtette, ő 900 ezerre teszi a hazai alkoholisták számát.

A KSH is vezet egy becsült listát az alkoholisták számáról, ami vegyes képet mutat. Pozitívum, hogy míg 1997-ben 808 ezerre tették az alkoholisták számát Magyarországon, addig 2022-ben már csak fele, 413 ezer főre becsülik ezt a számot. Szomorú tendencia azonban, hogy a koronavírus-járvány évétől ismét növekedésnek indult az arányuk, hiszen 2019-ben még csak 389 ezer főről beszélünk.

Az alkoholisták mellett azonban még megkülönböztetjük a nagyivókat és a szociális ivókat. Ahogy azt a Telex cikkéből megtudhatjuk, az előbbi csoportba tartoznak azok, akiknél az alkoholfogyasztása már hatással van a fizikai és szellemi teljesítőképességükre; megjelenik a tolerancia, vagyis több alkohol elfogyasztása szükséges ugyanazon hatás kiváltására; romlani kezdenek a szociális kapcsolataik és a munkateljesítményük. Szociális ivóknak nevezi azokat, akik leginkább a társaság kedvéért fogyasztanak alkoholt, és ha esetenként túl sokat isznak is, nem okoz számukra gondot rövidebb-hosszabb ideig letenni az alkoholt. Idővel azonban ők is problémás alkoholfogyasztóvá válhatnak.

Ebbe a két kategóriába pedig már a lakosság jelentős része beletartozik.

Az alkohol semmilyen formában és mennyiségben nem egészséges

Az alkohol minden mennyiségben káros

Azért ez a szám még mindig töredéke a magyar felnőttlakosságnak, a legtöbbeknek azért nincs szükségük alkoholra 4-6 óránként. Meg hát az alkohol kis mértékben egészséges is, nem? A vörösbor jót tesz a szívnek, az Unicum és a Jagermesiter pedig tele van gyógynövényekkel, akkor biztosan csak egészséges lehet! Hosszú-hosszú ideig éltek az emberek tudatában tényként azok a megállapítások, hogy az alkohol lehet egészséges, különösen a vörösbornak volt jó a PR-ja.

Ma azonban már tudományosan bizonyított, hogy az alkohol semmilyen formában és mennyiségben nem egészséges.

2023 elején már a WHO is felhívta a figyelmet az alkohol veszélyeire, és nem csak azoknak kell ezektől tartaniuk, akik kontrollálatlan mértékben isznak. „Az alkohol mérgező, pszichoaktív és függőséget okozó anyag, és a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség már évtizedekkel ezelőtt az 1-es csoportba sorolta a rákkeltő anyagok közé – ez a legmagasabb kockázati csoport, amelybe az azbeszt, a sugárzás és a dohányzás is beletartozik” – olvasható az Egészségügyi Világszervezet oldalán.

Ebből az is kiderül, hogy az alkohol legalább hétféle rákot okozhat, köztük a leggyakoribb ráktípusokat, például a bélrákot és a nőknél mellrákot.

Az etanol biológiai mechanizmusokon keresztül növeli a rák kockázatát, mivel a vegyület lebomlik a szervezetben, ami azt jelenti, hogy minden alkoholtartalmú ital, függetlenül annak árától és minőségétől, a rák kialakulásának kockázatát hordozza magában.

A tudományos bizonyítékok pedig egyértelműen mutatják, hogy nincs biztonságosan fogyasztható alkoholmennyiség. Nem lehet azt mondani, hogy egy pohárka bor még teljesen oké, de kettő már nem fér bele: egy korty, sőt, egy csepp alkohol is hozzájárul a rák kialakulásához. A rák kialakulásának kockázata ráadásul jelentősen nő, minél több alkoholt fogyasztunk. A legfrissebb rendelkezésre álló adatok azonban azt mutatják, hogy a WHO Európai Régiójában az alkohol okozta rákos megbetegedések felét az „enyhe” és „mérsékelt” alkoholfogyasztás okozza – kevesebb mint 1,5 liter bor, kevesebb mint 3,5 liter sör vagy kevesebb mint 450 milliliter szeszes ital fogyasztása hetente.

Az alkoholfogyasztásnak beláthatatlan következményei lehetnek

Minél korábban kezdik, annál rosszabb

Ugyan 18 éven aluliak nem fogyaszthatnak legálisan alkoholt, azonban vannak olyan szülők, akik úgy gondolják, hogy ha néha engedik a gyereküket felügyelet mellett alkoholt fogyasztani, akkor a gyermek nem fogja úgy érezni, hogy az alkohol tiltott gyümölcs lenne, és megtanulja kontrollálni a fogyasztását. Ha te is tervezted, hogy az ünnepi asztalnál megengeded, hogy csemetéd igyon egy kicsit a felnőttek italából, ne tedd.

Ez a taktika nemcsak, hogy nem vezet eredményre, de az alkoholfogyasztásnak beláthatatlan következményei vannak a fiatal agyra, ugyanis hosszú távon tanulási-, tervezési- és memóriazavarokat okozhat.

Adj tehát egy esélyt a józan ünnepeknek – meglátod, hosszú távon biztosan nem fogod megbánni.

Címlapfotó: Fortepan / Fotóadományozó: Faragó György


Ezeket a cikkeket is olvasd el az alkoholfogyasztásról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...