Hideg meggyleves, Krúdy kedvenc sült kolbásza és egy saját csokoládéműhely - Újjáéledt Budapest békebeli kávéháza

Múlt és jelen tökéletes harmóniában egyesül a főváros legújabb ékkövében. Matild Café & Cabaret néven tér vissza Budapest társasági és kulturális színterére. A gasztronómiai koncepcióért a világhírű séf, Wolfgang Puck felel.

A történelmi „Belvárosi Kávéház" eredeti pompájában Matild Café & Cabaret néven nyílt meg az Erzsébet híd pesti hídfőjénél álló Matild Palotában. A most újjászülető kávéház története rendkívül változatos - 1901-es elindulása óta különböző korszakokat élt meg a legendás helyszín.

Visszanyerte eredeti pompáját a Ferenciek terén álló Matild Café & Cabaret (fotó: Matild Palota)

A kávéház otthonául szolgáló Matild Palota több mint 120 évvel ezelőtt Klotild Mária szász-koburgi és gothai főhercegné védnöksége alatt épült, hogy Budapest társasági életének központjaként szolgáljon. Az 1900-as évek elején a legendás budapesti kávéházi kultúra egyik legismertebb intézményévé és a Boldog Békeidők pezsgő társasági életének legnépszerűbb találkozóhelyévé vált, ahol közéleti személyiségek, újságírók, írók és művészek találkoztak. A „Belvárosi Kávéház” emellett a hétköznapi, munkásosztálybeli emberek társasági életének közkedvelt helyszíneként is szolgált, ahol társadalmi helyzettől és háttértől függetlenül lehetőség nyílt egy eszpresszó vagy egyszerűbb fogás közben megérezni valamit a századforduló gazdagságának és pompájának illúziójából.

A kávéház történetének első szakaszának zárásaként az I. világháború vetett véget a helyi kávéházi kultúra aranykorának, de a háború után a kávézó újra életre kelt. A helyszínt generációkon át a Rónay vendéglátós-dinasztia vezette, és a II. világháború után ez volt az első budapesti vendéglátóhely, amely megnyitotta kapuit a városlakók előtt. A kávézót ekkor Rónay Egon nyitotta újra - az egyetlen dologgal, amit a pincében talált: kávéval.

Ez volt az első budapesti vendéglátóhely, amely a háború után elsőként nyitotta meg kapuit a városlakók előtt. (fotó: Matild Palota)

A háború utáni megváltozott körülmények miatt ismét bezárt a kávéház, hogy majd 1956-ban újra megnyisson. A forradalom után, idővel, a mindennapos programoknak köszönhetően a legnépszerűbb szórakozóhelyek közé is visszakerült. 1984-től, egy felújítás után, Belvárosi Kávéház–Lidó néven került vissza a köztudatba, egyedülálló szórakozási lehetőséget kínálva a helyieknek. Később az 1990-es években kaszinóként, majd 2000 és 2002 között Lido néven szórakozóhelyként is üzemelt. Egy felújítást követően ismét kaszinóként funkcionált, hogy végül 2022-ben, 5 éves részletes felújítási munkálatok eredményeként, eredeti pompájában és funkciójában 300 férőhelyes kávéházként és a város társasági életének központjaként szülessen újjá az egykori „Belvárosi Kávéház”. A részletgazdag helyreállítási munka az eredeti terveken alapult, korabeli rajzok és fényképek is segítették a restaurátorok mindennél részletesebb munkáját. A kávézónak otthonául szolgáló palota pedig az UNESCO világörökségi listájára is felkerült, és 1977 óta műemlékvédelem alatt áll.

Az újjászületett kávéházba betérők nappal a minőségi kávé és különleges gasztronómiai kínálatot élvezhetik, míg az est leszálltával különleges kabaré műsorokat tekinthetnek meg a helyszín szívében található hidraulikus színpadon. Az első kabaré előadásra a nyarat követően kerül sor.

A Matild Café & Cabaret vendégei, Krúdy Gyula szobrának társaságában, a szabadtéri kávéház élményét is megtapasztalhatják a Duna utcára nyíló hatalmas szabadtéri teraszon. A Krúdy szobrot még 2021-ben állították fel Magyarország egyik legnagyobb szerzője előtt tisztelegve, aki a kávéházban vetette papírra a Szindbád számos történetét.

„Nem csupán egy tradicionális magyar kávézó született újjá, hanem a főváros szórakozási és gasztronómiai palettája is tovább gazdagodott. Hiszem, hogy a helyszín egyedi hangulata, Wolfgang Puck konyhaművészete és a különleges kabaré műsorok felpezsdítik majd Budapest társasági életét" - nyilatkozta Emre Pasli, a Matild Palota Szállodaigazgatója.

A kétszintes kávéház a Boldog Békeidők pezsgő társasági életének legnépszerűbb találkozóhelye volt. (fotó: Matild Palota)

A helyszín gasztronómiai koncepcióját a hollywoodi sztárok séfje, Wolfgang Puck álmodta meg és a hagyomány, valamint az innováció elegyét testesíti meg. A legendás séf gasztro elképzeléseit helyi kulináris csapata valósítja meg a mindennapok során. A konyhai csapat a legjobb minőségű, helyi alapanyagokat és kifinomult kulináris technikákat alkalmazza az ételek elkészítésekor.

A megújult kávéház gasztronómiai kínálata magába foglalja a helyi cukrászati termékeket, süteményeket, pékárukat, tortákat, a modern és klasszikus fogásokat. Az étlap rendkívül változatos: jól megfér egymás mellett többek között a házi galuskával kísért magyaros marhapörkölt, a házi készítésű Krúdy-féle kolbász és a különböző saláták, előételek, így például a házi füstölésű lazactál is. A kávézó cukrász csapata kézzel készült hagyományos gourmet finomságokat és bonbonokat is készít, amik elérhetőek akár elvitelre is.

A házi készítésű Krúdy-féle kolbász angol mustárral, tormával és sült burgonyával. (fotó: Matild Palota)

„A Matild Café & Cabaret megnyitása örömteli visszatérés számomra osztrák gyökereimhez, felidézve édesanyám klasszikus süteményeinek ízét gyermekkoromból. Mától a budapestiek is felfedezhetik ezeket a különleges ízeket a történelmi kávéház tradicionális süteményein keresztül" - nyilatkozta Wolfgang Puck.

Rákóczi túrós új formában (fotó: Matild Palota)

A kávéház tortarepertoárja az Osztrák–Magyar Monarchia azóta is kedvelt édességeit is felvonultatja, többek között Eszterházy és Dobos tortát is kóstolhatunk vagy felfedezhetjük a kávéház emblematikus Matild tortáját, amit a régmúltú helyszín nagy elődeinek tiszteletére alkottak meg. A különleges torta az új kezdet és a remény üzenetét hordozza a város számára, ahogy egykoron a „Belvárosi Kávéház” is tette azt a II. világháború után, amikor elsőként nyitotta meg kapuit a városlakók előtt.

A kávéház emblematikus Matild tortája (fotó: Matild Palota)

És ezeket olvastad már Wolfgang Puckról?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...