9 tipp, hogy kevesebbet és okosabban költs élelmiszerre

A háztartások kiadásainak tetemes részét adja az élelmiszerre költött összeg. Azonban némi odafigyeléssel sokat spórolhatsz ezen, miközben semmiről sem kell lemondanod.

Bevásárlás után sokszor érzi úgy az ember, hogy egy hatalmas összeget hagyott ott a boltban, de aztán pár nap múlva megint menni kell, és sosincs ennek vége. Az élelmiszer az egyik legnagyobb tétel a kiadásaink között, és vannak olyan szokások, amikkel változtathatsz ezen. Máris mutatjuk azt a 9 praktikát, amivel kevesebbet költhetsz ételre és az élelmiszerpazarlást is megelőzheted.

9 tipp, hogy kevesebbet és okosabban költs élelmiszerre

Legyen heti terved

Tervezd meg előre, hogy mi lesz a héten a menü, és annak megfelelően vásárolj be, vagy ha már bevásároltál, akkor az alapján állítsd össze, így minden alapanyagot fel tudsz használni, és nem megy semmi kárba!

Ne dobd ki a maradékot!

A komposztálás egy szuper megoldás az ételhulladék kérdésére, azonban nem minden maradék hulladék. Például a krumpli jól megmosott héját süsd meg ropogós snacnek egy kis olajjal és sóval. A száraz kenyérből készíts croutont vagy kenyérmorzsát. A zöldségek megmaradt részeiből főzz alaplevet. A citrusok héját tedd kandírozott finomságokba vagy használd takarításhoz.

Válaszd a fagyasztottat

Nem kell félned a fagyasztott ételektől – hacsak nem pizzáról van szó -, hiszen a gyümölcsöket, zöldségeket, halat és tengeri herkentyűket frissen fagyasztják le, a minőségüket így semmi kifogás nem érheti, ellenben jó áron és bármikor hozzáférhetőek. Még jobb, ha te magadnak fagyasztod le az ételeket.

Fagyaszthatod saját magad

Egyél kevesebb húst

Nemcsak a környezet vagy az egészséged szempontjából előnyös, ha csökkented a húsfogyasztást, hanem a pénztárcádnak is jót fog tenni. A jó minőségű hús az egyik legdrágább élelmiszer. Kezd először, hogy nem minden étkezésnél eszel húst vagy valamilyen húskészítményt, aztán csökkentsd a húsevés gyakoriságát heti néhány alkalomra. A pénztárcád és a szervezeted is meghálája.

Legyen saját balkonkerted

Növényeket a városban, balkonon vagy ablakpárkányon is nevelgethetsz: mikrozöldek, fűszernövények, gyógynövények és saláták mind jól érzik magukat akár egy balkonládában is.

Legyen rendezett a konyhaszekrényed

Borzasztóan könnyű megfeledkezni a tésztákról, lisztekről, cukrokról, mivel hosszú ideig elállnak, és valahogy mindig a konyhaszekrény hátuljába kolbászolnak, így végül mégiscsak megromlanak. Legyen jól átlátható és rendezett a konyhaszekrényed, és akkor biztosan nem a kukába landol a megvásárolt étel.

Az okos tárolás már félsiker

Süss!

Kell külön ok arra, hogy süss, azon felül, hogy a folyamat felér egy terápiával, a végeredmény pedig ínycsiklandozó? Spórolhatsz is ezzel, hiszen a házi sütemények, édességek sokkal olcsóbbak – és valószínűleg egészségesebbek -, mint a boltban vagy cukrászdában vásárolt nyalánkságok.

Főzz be, fermentálj, savanyíts, tegyél el, mint nagyanyáink

Régen teljesen megszokott volt az ételek különböző tartósítása, például befőttek formájában, de a fermentálás is ugyanezt a célt szolgálta. Sokat spórolhatsz azzal, ha a szezonban saját magadnak megteszed ezt, és később nem a boltban vagy piacon kell drágán megvásárolnod ezeket.

Fermentálj, és használj szezonális élelmiszereket

Vásárolj helyi, szezonális ételeket

Mindig drágább, ami messziről jön és/vagy amúgy a természet törvényei szerint épp nem teremne. Válaszd a helyi és szezonális terményeket helyettük.

Forrásunk volt.


Még több vásárlással kapcsolatos hír itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...