7 étterem, amely a nehezített pálya ellenére az elmúlt időszakban nyitott meg

Bár a járvány nem nagyon csendesedik, így a vendéglátóhelyeknek továbbra is az életben maradásért kell küzdeniük, az elmúlt hónapok sem teltek el étteremnyitások nélkül. 7 olyan helyet gyűjtöttünk össze, amely a nehezített pálya ellenére az elmúlt negyed évben indult útjára.

Nemrég összegyűjtöttük a tavaly nyitott új budapesti kézműves pékségeket, ezúttal pedig az elmúlt hónapok friss étteremnyitásaiból szemezgetünk. Akár házhoz rendelsz, akár elvitelre ugrasz be hozzájuk, garantált a gasztroélmény.

ZHU & Co

A kínai konyha ma már szerencsére nem egyenlő a műanyag dobozokba csomagolt pár száz forintos omlós csirkével. Manapság az autentikusság irányába törekvő vendéglátóhelyeken élvezhetjük az ázsiai ország gasztronómiai különlegességeit. A kínai büfék sztereotípiáját megcáfoló legújabb hely a pár hete nyitott ZHU & Co, ahol néhány más fogás mellett az Európában főként gyoza néven emlegetett jiao zi a zászlóshajó. A hagyományos kínai étel egy töltött batyu, amit jellegzetesen ünnepekkor készítenek, és különböző finomságokkal töltenek meg.

A hely neve azt jelenti, 'malac és társai', így nem meglepő, hogy az ötféle töltelék között ez a hús is megtalálható: a kínálatban szerepel savanyított zöldséggel és sertéshússal, sertéssel és zellerrel, rákkal, cukkinivel és tojással, valamint üvegtésztával, gombával és zöldségekkel töltött batyu is. A Nagymező utcában található aprócska étterem látványkonyhájában pedig nyomon is követhetjük a batyuk születését akár az utcáról, csorgatva a nyálunkat, akár az étteremben, az elviteles rendelésünkre várakozva. Családi vállalkozásról lévén szó, mindenki kiveszi a részét a batyuorigamiból.

Moto Buda

A hajdani Wichmann kocsma helyét a hamar népszerűvé vált Moto pizzéria vette át, ám a legendás vendéglátóegység öröksége nem állította meg a városfejlesztési törekvéseket, így a helyén a szóbeszéd szerint hamarosan szállodát építenek, ezzel pedig a Moto jövője is bizonytalanná vált. Aggodalomra semmi ok, a nápolyi stílusú pizzát készítő óriási kemence már biztosan nem tűnik el végleg, január közepén ugyanis a Bartók Béla úton ütötték fel budai főhadiszállásukat. Vékony tészta, roppanós szél, minőségi alapanyagok színes kavalkádja absztrakt kulináris műalkotásba foglalva – Budán is a már megszokott Moto-élményre lehet számítani. Ha már mi nem mehetünk Olaszországba, jöjjön az hozzánk!

Nudli Tésztakantin

Ha tésztáról van szó, mindenki az olaszokra gondol, pedig nekünk, magyaroknak sem kell szégyenkeznünk, ha a szénhidrátkölteményekről van szó. A Világevő mögött álló Jókuti András és a vendéglátóiparban igencsak tapasztalt Gerendai Károly december közepén nyitotta meg az Október 6. utcában az önkiszolgáló Nudli Tésztakantint, ahol a magyar tésztaételek történetének új fejezete íródik. Mákos nudli, lecsós galuska, földiepres nudli, káposztás tészta, túrós csusza – a kínálat a jól ismert tradicionális fogásokra épít, mégis bebizonyítja, hogy lehet ezt a műfajt magas színvonalon űzni. Apropó, színvonal. Nem is lehetne hibát találni a Nudli ételeiben, hiszen Gerendai Károly másik vendéglátóhelyéről, a Michelin-csillagos Costes-ből igazolt át a személyzet. A tészták magukban is mennyeiek lennének, de azért feltétekkel is készültek: például háromféle sült kolbászt vagy konfitált kacsacombot is lehet kérni.

IDE

Egy újabb pizzéria, de ez sem a semmiből érkezett. A fatűzzel készült nápolyi pizzák mesteri szintre fejlesztése után az IGEN alapítói két éves tervezgetés után a Pozsonyi úton nyitották meg a római streetfood-testvérként aposztrofált új egységüket. Több fronton is újít az IDE, amiből talán a legszembetűnőbb, hogy átírták a pizzageometria alaptételét, és a kerek forma helyett szögletesre, 10 x 20 cm-esre sütik a tésztát. Itt a tészta is más, a római stílust követve, ahogy írják:

„lassan fermentált, buborékoktól vastag és habkönnyű, a feltét sose szemérmes, az alja ropogós, vágni viszont ollóval szokás”.

Ha valaki háborogna, hogy na de a vékony tészta az igazi, akkor elmondjuk, azért a római változatra esett a választásuk, mert ez a legkönnyebben szállítható, és egy kis melegítést követően több nap után is épp olyan, mintha frissen került volna ki a kemencéből.

Emellett a Czakó utca 15-ben is nyitottak egy pizzaműhelyt, amely átvételi pontként funkcionál.

Vegan Love Downtown

Jól jelzi a vegán szemlélet terjedésének ütemét, hogy ebben, a vendéglátás számára igen válságos időszakban is be tudta vállalni az egyik legnépszerűbb budapesti vegán étterem egy új egység megnyitását. Egész pontosan ez azt jelenti, hogy a Bartók Béla út után a pesti oldalon, az ötödik kerületi Vitkovics Mihály utcában is leszúrták a vegánság zászlaját. Az új étteremhez új étlap és új ételek is dukálnak, a hely minden bizonnyal egyedülálló színfoltja pedig az enteriőrben helyet kapott fa.

Panificio il Basilico – Bem tér

Bár nem étterem, de nem maradhatott ki a Panificio birodalom új ékköve a listából. Szabadfi Szabi a hazai kovászforradalom egyik első úttörője volt, aki mindig kisüt valamilyen újdonságot a budapestieknek. A kenyércsodák után 2019-ben elhozta a virágfánkokat, és Bomboloni néven nyitotta meg fánkozóját a Pozsonyi úton, de a szentendrei étterem pizzáiról sem feledkezhetünk meg. Tavaly év végén egy pékségbe oltott delikáteszboltot hozott el a Bem téri Panificio il Basilico formájában, ahol a megszokott péktermékek mellett az éléskamrát is fel lehet tölteni mindenféle finomsággal. A delikátboltban be lehet szerezni száraztésztákat, olajokat, eceteket, különféle liszteket, többfajta Angus szalámit, tepertőt, májast, tejtermékeket, valamint a Fűszeres lány keverékei is ott sorakoznak a polcon.

Fotó: Panificio il Basilico Facebook

101Bistro

Válogatásunkban a 'legrégebben' nyitott hely a 101Bistro, ami már tavaly november vége óta szállítja a tajvani fogásokat városszerte. A Keve Márton séf – ő indította útjára az Etesd a dokit! kezdeményezést is – nevével fémjelzett étterem a modern távol-keleti bisztrokultúrát szerette volna elhozni kis országunkba, az eredeti elképzeléseken azonban a járvány miatt alakítani kellett, de talán épp emiatt is tudtak kitűnni a tömegből. A műanyag dobozok helyett ugyanis esztétikus fa dobozokban érkeznek házhoz a gyönyörűen megkomponált bento boxok és tésztalevesek. Külön hangsúlyt fektetnek arra, hogy az ételeket egészséges, magas minőségű zöldségek és húsok illetve alapanyagok felhasználásával készítik gyorsan és egyszerűen.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További éttermekkel kapcsolatos tartalmakat itt találsz:

Címlapkép: 101Bistro Facebook

Legújabb receptek

Medvehagymapesztós tészta

Aki egyszer kipróbálja a saját készítésű medvehagymapesztót, garantáltan minden évben várni fogja a medvehagymaszezont. Egy ösztönös, természetközeli ízélmény, amely a ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Több oka is van, miért nem kellene nyitva hagyni a...

A mosógép majdnem minden háztartás része, hiszen jelentősen megkönnyíti az életet. Rendeltetésszerű használata azonban nemcsak a gép helyes beállítását jelenti, hanem azt is, hogy a mosás lejárta után az ajtaját becsukjuk-e. Mai Otthon Tippünkben eláruljuk, miért nem kellene nyitva hagyni a mosógép ajtaját hosszú órákra, napokra.

Nosalty

További cikkek

Az orchidea jobban szereti, mint a vizet: csak 2 evőkanál...

Az orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!

Top Receptek

Tejfölös-sonkás rakott tészta

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy étel, úgy hívták, hogy Szofilli fusilli. Nevét alkotójáról, azaz rólam és a felhasznált tésztáról, a fusilliról kapta. Talán  ez volt az ...

Tökéletes paprikás krumpli

A magyar konyha egyik legfinomabb és legtöbbet készített fogása. A jó paprikás krumplihoz a legjobb alapanyagokat szükséges használni. Burgonyából válasszuk a nem szétfövő fajtákat, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!