Aki kicsit is jártas a konyhában, azzal vélhetőleg előfordult már, hogy kicsit elsózta az ételt...vagy nem kicsit, nagyon. A legegyszerűbb az egészet a szerelmes szakácsra fogni, de, valljuk be, ez nem segít az idegtépő problémán, és azt sem szeretnénk, hogy egyenesen a kukában landoljon a vacsora. Különösebben az sem okoz élvezetet, ha mosolyogva a családba vagy a vendégekbe erőltetjük a sós falatokat, épp ezért érdemes elővennünk néhány jól bevált, "tűzoltó" konyhai megoldást, amivel megoldhatjuk az elsózott kérdést.
Nézzük sorban, milyen trükkökkel lehet megoldani instant a problémát:
Hatalmas kultusza van a nagymamáktól sokszor hallott "Főtt krumplit a sós levesbe angyalom!" mondásnak, ám sajnos több kutatás is kimutatta már, hogy a felkockázott krumpli sófelszívó képessége inkább mítosz, mint tökéletes praktika. A keményítő miatt ugyan a burgonya betáraz a felesleges alapanyagból, ugyanakkor vizet is elvon, így sokkal nem vagyunk előrébb a használatával. Kivéve, ha egyébként is illik a főtt krumpli a levesbe, akkor nem ártunk vele. Ami viszont tutira működik, az a hígítás, történjen ez sima vízzel (pár dl) vagy pedig alaplével. Arra kell csak vigyázzunk, hogy ne ész nélkül essünk neki, hanem óvatosan adagoljuk a folyadékmennyiséget. Az alaplével történő hígítás a főzinket is ráncba tudja szedni, ha picit megszaladtunk a sóval.
Zöldségek
A fenti krumplis tippen túl a konyhában jártas szakácsok inkább szavaznak az egyéb zöldségekre: tegyünk a levesbe sárgarépát, fehérrépát, karalábét, ezeket bele is főzhetjük vagy reszelhetjük, de akár ki is vehetjük tálalás előtt, sokat fognak segíteni az elsózott állapoton. A főzelékbe ugyanígy mehetnek, szintén pürésítve, akár reszelve vagy kockázva, nem ártunk vele. A pörköltalapú fogásoknál és szószos tésztaételeknél pedig a plusz paradicsom és a hagyma képes csodákra. Minden típusba kerülhet bőven mindenféle friss zöld is: petrezselyem (akár egy csokorral is), bazsalikom, zellerszár – ezekkel is tudunk balanszolni az ízek tengerén.
Ami még befutó lehet, ha krémes főzelékünknek egyébként is hozzávalója, vagy úgy érezzük nem idegen tőle, az a tejtermék. Joghurttal vagy tejföllel segíthetünk, hogy elvegyünk a só intenzitásából. Habarhatjuk vele, és a szószokat is bátran lazíthatjuk, egy kis krémesítés a legtöbb főételnek nem árt. Ahol még nagy hasznát vesszük, és a korábbi tippek szóba sem jöhetnek, azok például az elsózott sült húsok, amire mártásként használhatjuk a semlegesebb ízű tejföl- vagy joghurtalapú szószokat, de mellé is kínálhatjuk mártogatósként. Ha a pácolásnál kifejezetten túltoltuk a sót, akkor a rakott húsos tepsis ételek is menthetik a helyzetet.
Almaecet és cukor
Játszhatunk egy kis édessel és sóssal is. Főzelékek esetében az édesebb ízvilágúaknak különösen jól tud állni a következő trükk, és még a túl sós érzésből is elvesz, de tésztaszószoknál és mártásos, szószos ételeknél is bevethető: fél kávéskanál almaecet keverjünk el ugyanennyi cukorral. Biztosan meghozza a várt hatást, ha előzetesen jó alaposan elsóztuk az ebédet vagy a vacsorát, csak figyeljünk itt is az adagolásra, legyünk türelemmel, ha már korábban hibáztunk.
Szódabikarbóna
A krumpli mellett van, aki a szódabikarbónára esküszik, miszerint egy késhegynyi képes enyhíteni a sós ízt. Ezt gyakorlatilag az összes még készülőben lévő fogásnál alkalmazhatjuk, de nagyon vigyázzunk, hogy tényleg csak egy késhegynyit vessünk be a siker érdekében. Ha túllövünk a célon, sajnos a szódabikarbóna mellékízét fogjuk érezni. Raguk, egytálételek, salátaöntetek és mártások: ezeknél érdemes használni, ha megtörtént a baj.
Tojásfehérjehab
Kicsit furcsának tűnhet, de nagyon régi praktika a levesek esetében a nyers tojásfehérjehab használata. Ha bizony megszaladt a só, óvatosan öntsük a forró levesbe a tojásfehérjét, majd amikor megszilárdult, szintén óvatosan kanalazzuk ki belőle, a megszilárdult hab ugyanis felszívja a sót. Ezt kicsit gyakorlottabb háziasszonyoknak javasoljuk, lehet, elsőre merésznek tűnik.
Duplázz
Nem nehéz kitalálni, miért imádjuk ezt a megoldást....a trükk, ami nem igényel oda nem illő alapanyagot! Tényleg a legegyszerűbb, ha lehetőségünk van rá, hogy a recept összes hozzávalóját megduplázzuk (- só, ugyebár), ráadásul a dupla adaggal a következő napon sem kell feltennünk a kérdést: mit főzzek ma?
További konyhai trükköket itt találsz: