Túl sós, túl zsíros vagy odaégett? Tippek, amikkel megmentheted az elrontott ételeket!

Jobban megszaladt a só, mint szeretted volna, a rizs pedig odakozmált? Esetleg a süteményed teteje már megpirult, de belül még nyers? Így mentsd a menthetőt! 

Mindannyiunkkal előfordul, hogy egyszerre több mindent csinálunk, így nemes egyszerűséggel elfelejtkezhetünk arról, mibe is kezdtünk a konyhában, vagy elszámoljuk magunkat a fűszerezés közben. Íme, néhány praktika, amivel feljavíthatod az elrontott ételeket!

Túl sós levesek és mártások

Attól függően, hogy milyen alapanyagokból készítetted az ételt, különböző módszerekkel javíthatod fel. Ha a húslevesbe, gulyáslevesbe, a paradicsomlevesbe, vagy ragulevesekbe került a kelleténél több só, tisztíts meg egy egész krumplit, és dobd a levesbe, hogy magába szívja a sót. Ráadásul, ha még főznöd a levest, ezeknél az ételeknél nem is szükséges kivenned a krumplit, hiszen illik a levesek ízvilágához. Ha tejjel, tejföllel vagy tejszínnel készített ételt sóztál el, egyszerűen adagolj hozzá többet az adott tejtermékből. De ha így túl hígnak találod, a krumplit ebben az esetben is bevetheted: elég körülbelül 10 perc, és kiveheted a krumplit.

A krumpli mellett van, aki a szódabikarbónára esküszik, miszerint egy késhegynyi képes enyhíteni a sós ízt. A másik jolly joker az almaecet lehet, ami szintén ellensúlyozhatja az ételek sósságát, de óvatosan, kanalanként adagold, és közben kóstolj, nehogy túlzásba ess!

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Marhahúsleves

Krúdy-t olvasok éppen, a 'Szinbád gyermekkorá'-t, nyelek nagyokat, amikor a húsleves kerül szóba, nem ritkán - mit mondjak. Alig vártam, hogy legyen méltó alkalom egy valódi ...

Amerikai paradicsomleves

Úgy ettem volna egy kis paradicsomlevest, de hol van még a paradicsom szezon? Nézelődtem a neten, hogy kinek, milyen ötlete van? Ez a recept olyan egyszerűnek tűnt és az egyik ...

Zsírban tocsogó

Ha túl zsíros lett a leves, és nem kell sietned a tálalással, akkor a legegyszerűbb módja a zsírtalanításnak, ha lehűtöd, és merőkanállal leszeded a tetejéről a megszilárdult zsírréteget. Ha viszont a család korgó hassal várja, hogy az asztalra tedd, öntsd ketté a levest, és főzd fel vízzel, majd fűszerezd. Így nemcsak az aznapi adagot mentheted meg, hanem a másnapra is marad bőven, amit ugyanígy hígíts fel.

Ha a hús, vagy a sült krumpli lett túl zsíros, az egyik legegyszerűbb módja az olaj leitatásának az, ha papírtörlőt használsz. De a húsnál a köretet is felhasználhatod: tedd a húsokat rizsre, vagy tört krumplira, így nemcsak ellensúlyozhatják a húst, de ízesebbek is lesznek.

Belga sült krumpli

A belgák nem nagyon háklisak az ételre, de a krumplihoz nagyon értenek, úgyhogy érdemes tőlük tanulni. Nem vagyok híve az olajban vagy zsírban sütésnek, de a belga stílusú sült ...

Odaégett rizs, hús és sütemény

Attól függően, hogy a sütőben, tepsiben, vagy egy lábasban égett oda az étel, különböző módszereket vethetsz be. Ha lábasban kozmált oda a rizs, akkor a még jó részt kanalazd át egy másik edénybe, de ne akard mindent megmenteni! Az odaégett részen hagyj legalább 2 ujjnyi vastagságú réteget, és dobd ki, mert jó eséllyel az is átvette a füstös ízt. A rizs azon részét, ami még menthető, öntsd fel vízzel, és fűszerezd.Ha a hús égett oda a tepsiben, akkor vágd le a szenes részt, majd tedd bele egy másik tepsibe, önts hozzá vizet, olajat, és adj hozzá vöröshagymát és süsd tovább.

A krémlevesed alja pirult le? Egy kevés mézzel vagy cukorral is ellensúlyozhatod az enyhe égett ízt, miután átkanalaztad egy másik lábasba.Hasüteményt sütsz, és a teteje már kezd erősen barnulni, de a közepe még nyers, a legjobb, ha alufóliával lefeded a sütemény felső részét: lazán tedd rá a fóliát, így csökkentheted a hőhatás mértékét.

Lúdláb

Minden évben barátainkkal összegyűlünk az újbor ünnepén, Márton-napkor. Idén, rendhagyó módon, nem Villányban mulattunk, hanem két kedves barátunk otthonában ünnepeltük a hegy ...

Mézes krémes

Ez egy tipikusan olyan sütemény, amit előre el kell készíteni. Fogyasztás előtt egy-két napot álljon a hűtőben, akkor lesz igazán puha a tésztája.

Nyolctojásos meggyes piskóta

Drága nagymamám mindig ezzel a sütivel kedveskedett nekem, ha vidéken meglátogattuk. Igen, Ő tudta, hogy ez a kedvencem. Én sajnos csak bolti vagy piaci tojásokkal készítem, nála saját ...

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...