7 mód a rizs felmelegítésre a legrosszabbtól a legjobbig

A rizs felmelegítése kardinális kérdés, épp ezért számos módszer létezik rá. Na de melyik a legjobb? Most kiderül!

Senki sem főz csak egy adag rizst, de a maradék tárolására és felmelegítésére kiemelten figyelni kell, hiszen könnyen ételmérgezést lehet kapni, ha ez nem történik megfelelően. Na de ha túllépünk az élelmiszerbiztonságon, és szeretnénk másnaposan is finom rizst enni, annak mi a titka? Ennek járt utána a The Kitchn magazin, és 7 módszert tesztelt, hogy kiderüljön, melyik a legjobb eljárás.

7 mód a rizs felmelegítésre a legrosszabbtól a legjobbig

A lista a leggyengébbtől a legjobbig vonultatja fel a rizsmelegítési eljárásokat.

1.) Mikrohullámú sütőben alacsony hőfokon, egy nedves papírtörlővel lefedve

Eljárás: ennek lényege, hogy miután rátetted a rizst egy hőálló tányérra (lehet ez egy sekély tál is), egy papírtörlőt langyos vízzel megnedvesítesz, és a felesleges folyadékot kinyomkodod.

Majd a rizst letakarod ezzel, és négy percig mikróban 50%-os teljesítménnyel melegíted. A végén hagyd még egy percig a mikrohullámú sütőben állni a rizst, majd vedd ki.

Eredmény: négy perc még fele teljesítmény mellett is túl hosszú idő a mikrohullámú sütőben. A rizs kiszáradt, ropogós és túl meleg lett.

Lecsós pirított rizs

Volt egy adag maradék rizs, meg nyárhoz híven rengeteg paprika és paradicsom. Egyet csavartam csak rajta a klasszikus rizses lecsó kombinációhoz képest, de az pont elég volt ahhoz, hogy egy ...

2.) Mikrohullámú sütőben egy bögre vízzel

Eljárás: a rizst egy hőálló tálba teszed, és egy vízzel félig megtöltött bögrével együtt a mikrohullámú sütőbe helyezed. A mikrohullámú sütőt 2 percre magas üzemmódra kapcsolod, majd még egy percig pihenteted utána a rizst.

Eredmény: a technikának az az elgondolása, hogy a bögrében lévő víz forrása által keletkezett gőz nedvességgel látja el a rizst, ez azonban nem így történt a valóságban. A hosszú szemű rizs száraz és rágós lett, míg a rövid szemű rizs valamivel jobban teljesített – de nem sokkal.

3.) Mikrohullámú sütőben egy jégkockával

Eljárás: a TikTokon terjedt el ez a trükk, aminek lényege, hogy a rizs közepére egy jégkockát kell helyezni, majd egy nedves papírtörlővel az egészet le kell takarni, és így mehet a mikróba egy percre.

Eredmény: ahogy a TikTok-videókban is kiemelik, a jég csodával határos módon nem olvad el ilyenkor. A rövid szemű rizs egészen puha lett ezáltal, így itt érhető a rajongás a trükk iránt, a hosszú szemű rizs azonban továbbra is száraz és rágós maradt, ez utóbbi esetében tehát nem ajánlott a jégkockás módszer.

4.) Mikrohullámú sütőben vízzel és celofánnal

Eljárás: A Foods Guy blog technikája szerint 3-4 evőkanál vizet kell adni egy nagy tálban szétterített rizshez. Az utasítás nem adta meg, hogy mennyi rizst melegít fel, és 3 evőkanál kevésnek tűnt egy csésze rizshez, ezért a tesztben még 2 evőkanál vizet adtak rizshez. Ezután le kell fedni az egészet celofánnal, és alacsony hőmérsékleten 2 percre a mikrohullámú sütőbe tenni.

Eredmény: a rizs ugyanúgy nézett ki, és az íze is ugyanolyan maradt, mint előtte: ázott, kemény, ropogós. Ezért még 2 percre visszakerült magas hőmérsékleten a mikróba. Ekkor a celofán megfogta a keletkező gőzt, így végül a rövid és hosszú szemű rizs is ízletes lett. Tehát az eredeti trükk magában nem működött, de némi változtatással már igen. A műanyag felesleges használata miatt nem ajánljuk, főleg, hogy vannak jobb módszerek is.

5.) A sütőben vízzel

Eljárás: a művelet a sütőben történik némi víz segítségével. Először a sütőt 150 fokra előmelegítik, ezután a csésze rizst ki kell teríteni egy sütőben használható üvegtálba, és elkeverni 2 evőkanál vízzel (az utasítások szerint 2 evőkanál víz minden csésze rizshez). Az edényt fóliával letakarjuk, és 20 percig sütjük az egészet.

Eredmény: ahogy leveszed a fóliát, azonnal gőz csap fel, ami már arra utal, hogy működik az eljárás. A gőztől ugyanis puha és jó állagú lesz a rizs – legalábbis a rövid szemű, a hosszú azért nem lett olyan, mint frissen, de ebben az esetben sem rossz megoldás!

6.) Mikrohullámú sütőben magas hőfokon, egy nedves papírtörlővel lefedve

Eljárás: a legelső módszer átdolgozott verziója, ahol magas hőfokon mindössze 30 másodpercig melegedett a rizs. Az első kör után ki kell venni, villával átdolgozni, majd újabb 30 másodpercre mehet vissza a mikróba.

Eredmény: szinte tökéletes rizs.

Egyszerű bácskai rizses hús

Rizseshús-variációból legalább van annyi kis túlzással, mint égen a csillag, de most a bácskai rizses hús receptjéről rántjuk le a leplet. Próbáljátok ki, mert rendkívül finom, és ...

7.) Tűzhelyen vízzel

Eljárás: a tűzhelyen történő megmelegítéshez az utasítások szerint a hűtőből kivéve 10 percet hagyni kell melegedni a pulton a rizst, ezután egy fazékban a rizs mellé tenni 2 evőkanál vizet csészénként, majd lassú tűzön melegíteni fedővel 5 percig.

Eredmény: először kicsit ázott íze volt a rizsnek, ezért érdemes még 5 percig lefedve állni hagyni a gőzben. Ezzel az apró változtatással igazán puha, jó textúrájú rizs lesz a végeredmény, olyan, mintha frissen készítetted volna.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több rizsázás:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...