Ez a különbség valójában a fehér és a barna rizs között

Tényleg egészségesebb a barna rizs, mint a fehér, vagy ugyanaz a helyzet, mint a cukornál, hogy egyik sem jobb a másiknál? Most kiderül!

A rizs az egyik legkedveltebb köretünk, és a legtöbben a fehérért rajongunk igazán. A barna változatáért már sokkal kevesebben, hiszen íze kicsit karakteresebb, viszont az a hír járja, hogy jóval egészségesebb, és még a fogyókúrázok is beilleszthetik az étrendjükbe. Azonban sokan hangoztatták egy időben, hogy ez csak tévhit, és a barna rizs semmivel sem jobb a fehérnél. Nézzük, hogy igaz-e ez az állítás!

Egyszerű bácskai rizses hús

Rizseshús-variációból legalább van annyi kis túlzással, mint égen a csillag, de most a bácskai rizses hús receptjéről rántjuk le a leplet. Próbáljátok ki, mert rendkívül finom, és ...

Egyszerű rizskoch

A szomszéd néni régen rizskónak hívta. Nekünk mindegy, milyen néven fut, egy könnyű leves után tökéletes második fogás!

Mi a különbség valójában a barna és a fehér rizs között?

A barna rizs teljes értékű, nem finomított, a rizsszem egészét tartalmazza, a csíra és a korpa is megtalálható benne. A pelyvás részt sem távolítják el hántolás után, emiatt nagyobb a tápértéke és a rosttartalma, tele van vitaminokkal, és rengeteg ásványi anyag megtalálható benne.

A fehér rizsnél a magas rosttartalmú részeket eltávolítják, emiatt nagyobb a szénhidráttartalma, mint a barnának. Viszont sokkal gyorsabban elkészíthető, és sokan azt vallják, az íze is jobb.

Cukkinikenyér Kittitől

Nem kalács, nem kenyér, de valami péksütiszerű finomságra vágytunk. A neten barangolva találtam rá erre a receptre, ami elsőre nagyon furcsának tűnt, de a sejtésem beigazolódott: isteni ...

Ebből a néhány tulajdonságából is jól látszik, hogy a barna rizs bizony sokkal egészségesebb, mint fehér testvére. Ezen kívül azonban érdemes még kiemelni:

  • magas a rosttartalma, gondoskodik a belek megfelelő működéséről
  • segít székrekedés esetén
  • magas szeléntartalmának köszönhetően csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát
  • helyreállítja a koleszterinszintet a korpában található zsír révén, így a szív- és az érrendszeri betegségek, de a kettes típusú cukorbetegség kialakulása is megelőzhető vele
  • gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják

Tehát, ha teheted, inkább válaszd a barna rizst a fehér helyett, és élvezd ki megannyi egészségügyi előnyét!

Forrásunk volt.


Még több szuper alapanyag:

Legújabb receptek

Tormás sonkatekercs almával

Húsvétkor nagyon sokszor kerül sonkatekercs az asztalra, viszont ahány ház, annyi töltelék kerül bele. Mi most egy könnyen összekeverhető, akár növényi krémsajtból és vegafölből is ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Gyors töltelék húsok mellé

Az egyik legegyszerűbb köretféle a töltelék, ami a magyar és az amerikai konyhában egyaránt nagy népszerűségnek örvend. Mint arra az elnevezés is utal, hagyományosan a húsok belsejébe ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!