5 jó okunk van rá, hogy óvatosan szedd az aszpirint

Lehet, hogy segít láz és fájdalom esetén, de rendszeresen szedve komoly kockázatai lehetnek.

Emberek milliói szednek napi rendszerességgel vény nélkül kapható aszpirint a láz csökkentésére vagy valamilyen fájdalom enyhítésére. Noha az aszpirinnek kétségkívül vannak előnyei, kockázatai is akadnak bőven, különösen, ha valaki mindennap szedi.

5 jó okunk van rá, hogy óvatosan szedd az aszpirint

Egyes tanulmányok szerint az aszpirin rendszeres szedése segíthet megvédeni a szervezetet a betegségektől, más kutatások azonban azt mutatják, hogy valójában többet árt, mint használ, ha naponta kapkodjuk be a tablettákat. Az alábbi esetekben például inkább bánjunk óvatosan a gyógyszerrel.

A napi rendszerességgel szedett aszpirin káros

A Georgiai Egyetem kutatása szerint, hacsak nem volt még szívinfarktusod, nem szenvedtél stroke-ot, akkor a napi aszpirinfogyasztás inkább káros, mint hasznos. A lehetséges előnyök hasonló arányban vannak a lehetséges hátrányokkal a legtöbb olyan ember esetében, akinek nem volt szív- és érrendszeri problémája korábban, és a szívroham megelőzésére kezdték el szedni a gyógyszert. Sőt, a legfrissebb metaanalízisek azt mutatják, hogy talán még a kockázat magasabb is, mint a haszon, így tényleg nem érdemes ezzel rizikót vállalni.

Az idősebb emberek meg pláne ne szedjék megelőzésképp!

Egy másik tanulmány arra figyelmezteti a 60 év felettieket, hogy kerüljék az aszpirin szedését a szívbetegségek megelőzésére. A US Preventive Services Task Force (USPSTF) szerint a belső vérzés kockázata messze meghaladja az idősek számára esetlegesen jelentkező előnyöket. A 40 és 59 év közötti felnőttek aszpirinhasználata „C” minősítést kapott az USPSTF-től. Ez azt jelenti, hogy a csapat támogatja a kezelést bizonyos betegeknél, és a tudósok biztosak abban, hogy a szedése még így is kis haszonnal jár ebben az esetben is.

Növelheti a szívbetegség kockázatát

Az Európai Kardiológiai Társaság kutatói arról számoltak be, hogy az aszpirin rendszeres szedése növeli a szívelégtelenség kockázatát azoknál, akiknél legalább egy egészségügyi kockázat fennáll. Ilyen kockázatok közé tartozik a dohányzás, az elhízás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri betegségek. Egy közel 31 000 szívelégtelenség kockázatának kitett alany bevonásával végzett vizsgálat során a kutatók azt találták, hogy az aszpirint használóknál 26 százalékkal nőtt a szívelégtelenség diagnózisának esélye. A kutatók úgy határozták meg, hogy „veszélyeztetett” mindenki, akinek már fennáll valamilyen betegsége.

A májkárosodásra is van esély

A gyakori fájdalomcsillapítók, beleértve az aszpirint is, májkárosodást okozhatnak a kórházi betegeknél. A kutatások arra figyelmeztetnek, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), amelyek közé tartozik az ibuprofen és a naproxen is, kockázatot jelentenek a máj egészségére. Az orvosoknak és a betegeknek tisztában kell lenniük veszélyeikkel – figyelmeztetnek a tudósok. A magas koleszterinszintű, szív- és érrendszeri betegségben szenvedő, már meglévő májbetegségben szenvedő, korábbi műtéteken átesett betegek a legsebezhetőbbek.

A rákos betegek esélyeit is ronthatja

Egy tanulmány azt sugallja, hogy az aszpirin napi szedése elősegítheti a rák progresszióját, és ezen keresztül korai halálhoz vezethet az idősek körében. A kutatók szerint az aszpirin 19%-kal nagyobb kockázatot jelent a rákos megbetegedések diagnosztizálására. 22%-kal nagyobb a kockázata az aszpirinszedés mellett annak, hogy az orvosok előrehaladott rákot találnak az emberben. Azok közül, akiknél előrehaladott rákbetegség alakul ki, az aszpirint szedők körében is nagyobb az esély a halálozásra.

Forrásunk volt.


Még több életmód:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...