Ezeket a húsokat kerüld, ha magas a koleszterinszinted

Magas koleszterinszinttel is lehet simán húst fogyasztani, csak az alábbiakat kerüld el inkább.

A magas koleszterinszint a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője, amelyek még mindig világszerte a vezető halálokok közé tartoznak.

A koleszterin a plakkokkal és más zsírlerakódásokkal együtt a szív artériás falának belső oldalán felhalmozódhat, és vérrögképződéshez vezethet. Ezek a vérrögök növekedhetnek és szívrohamot okozhatnak, vagy elindulhatnak az agy felé.

A legtöbb esetben azonban a magas koleszterinszint megelőzhető és szabályozható egészséges táplálkozással, testmozgással, a dohányzás kerülésével, az alkoholfogyasztás korlátozásával és a testsúly kezelésével. Ehhez viszont az is hozzájárul, hogy egyes ételeket nem, vagy nagyon ritkán szabad csak fogyasztani.

Ezeket a húsokat kerüld, ha magas a koleszterinszinted

Bacon

Talán nem meglepetés, hogy a bacon, magyaros becenevén szalonna, nem éppen a legegészségesebb húsok közé tartozik. Sajnos emellett persze az egyik legfinomabb is – ha egészséges vagy, nem is kell róla lemondanod, de extra magas zsírtartalma miatt a magas koleszterinszinttel rendelkezők csak nagyon visszafogott mennyiségben fogyasszák!

Steak

Ritkán fogyasztva a steak sem egészségtelen, de ha magas a koleszterinszinted, még jobban oda kell figyelned, mikor választod.

Bár vannak olyan húsok, amelyek kevésbé zsírosak, és ezekből is készülhet steak, azért a rib eye az igazi, ez viszont tele van rossz zsírforrással. Meglepő módon a filézett mignon is magas zsírtartalmú.

Még filézve is magas zsírtartalmú

Bárány

A vörös húsról tudjuk, hogy nagy mennyiségben egészségtelen, de sokan azt hiszik, hogy ez nagyjából a marhahús szinonimája, és a többi húsfélét nyugodtan lehet fogyasztani. Pedig a bárány húsa is a vörös húsok közé tartozik, sőt, a kecske, a bölény és a sertéshús szintén vörös húsok, mivel jelentős mennyiségű mioglobint tartalmaznak, így vörösnek tűnnek. A báránykaraj és a báránylapocka is kifejezetten zsíros hús, érdemes odafigyelni tehát például a gyrosfogyasztás mennyiségére is.

Kolbász

Talán ez sem meglepő, de kolbászt sem érdemes fogyasztani magas koleszterinszinttel. Az összes feldolgozott hústermék problémás lehet, ez alól talán a sovány mellsonkák lehetnek egyedül kivételek – itt is gondolni kell azonban a sóbevitelre is.

Az összes feldolgozott hústermék problémás lehet

Borda

Nem meglepő, hogy a bordák szerepelnek ezen a listán – látható rajtuk a zsír, és szükség is van rá, hogy le tudjuk húzni a húst a bordacsontokról. Az ilyen húsfajtákban azonban kifejezetten sok is a zsír, a szemünk nem csal – egy borda soha nem lesz zsírszegény megoldás.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...