Ezeket a húsokat kerüld, ha magas a koleszterinszinted

Magas koleszterinszinttel is lehet simán húst fogyasztani, csak az alábbiakat kerüld el inkább.

A magas koleszterinszint a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője, amelyek még mindig világszerte a vezető halálokok közé tartoznak.

A koleszterin a plakkokkal és más zsírlerakódásokkal együtt a szív artériás falának belső oldalán felhalmozódhat, és vérrögképződéshez vezethet. Ezek a vérrögök növekedhetnek és szívrohamot okozhatnak, vagy elindulhatnak az agy felé.

A legtöbb esetben azonban a magas koleszterinszint megelőzhető és szabályozható egészséges táplálkozással, testmozgással, a dohányzás kerülésével, az alkoholfogyasztás korlátozásával és a testsúly kezelésével. Ehhez viszont az is hozzájárul, hogy egyes ételeket nem, vagy nagyon ritkán szabad csak fogyasztani.

Ezeket a húsokat kerüld, ha magas a koleszterinszinted

Bacon

Talán nem meglepetés, hogy a bacon, magyaros becenevén szalonna, nem éppen a legegészségesebb húsok közé tartozik. Sajnos emellett persze az egyik legfinomabb is – ha egészséges vagy, nem is kell róla lemondanod, de extra magas zsírtartalma miatt a magas koleszterinszinttel rendelkezők csak nagyon visszafogott mennyiségben fogyasszák!

Steak

Ritkán fogyasztva a steak sem egészségtelen, de ha magas a koleszterinszinted, még jobban oda kell figyelned, mikor választod.

Bár vannak olyan húsok, amelyek kevésbé zsírosak, és ezekből is készülhet steak, azért a rib eye az igazi, ez viszont tele van rossz zsírforrással. Meglepő módon a filézett mignon is magas zsírtartalmú.

Még filézve is magas zsírtartalmú

Bárány

A vörös húsról tudjuk, hogy nagy mennyiségben egészségtelen, de sokan azt hiszik, hogy ez nagyjából a marhahús szinonimája, és a többi húsfélét nyugodtan lehet fogyasztani. Pedig a bárány húsa is a vörös húsok közé tartozik, sőt, a kecske, a bölény és a sertéshús szintén vörös húsok, mivel jelentős mennyiségű mioglobint tartalmaznak, így vörösnek tűnnek. A báránykaraj és a báránylapocka is kifejezetten zsíros hús, érdemes odafigyelni tehát például a gyrosfogyasztás mennyiségére is.

Kolbász

Talán ez sem meglepő, de kolbászt sem érdemes fogyasztani magas koleszterinszinttel. Az összes feldolgozott hústermék problémás lehet, ez alól talán a sovány mellsonkák lehetnek egyedül kivételek – itt is gondolni kell azonban a sóbevitelre is.

Az összes feldolgozott hústermék problémás lehet

Borda

Nem meglepő, hogy a bordák szerepelnek ezen a listán – látható rajtuk a zsír, és szükség is van rá, hogy le tudjuk húzni a húst a bordacsontokról. Az ilyen húsfajtákban azonban kifejezetten sok is a zsír, a szemünk nem csal – egy borda soha nem lesz zsírszegény megoldás.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Címlapról ajánljuk

További cikkek