Sokáig fennmaradsz vagy korán kelsz fel, hogy mindent legyen időd elintézni? Bár a nyomasztó teendők arra sarkallhatnak, hogy itt-ott lecsípj az alvás mennyiségéből, ezzel hosszú távon magadnak teszel rosszat. Az alvás elősegíti, hogy a tested funkcionálni tudjon a mindennapokban és teljesítse a listádon szereplő sok-sok feladatot. Ehhez meg kell adnod a testednek a kellő pihenést. Erre ételekkel is rásegíthetsz: bizonyos ételeket kifejezetten ajánlott fogyasztani a jobb alvás érdekében, míg másokat épp ellenkezőleg.
Milyen problémákat okoz az alváshiány?
Gyakrabban leszel beteg – a kutatások arra jutottak, hogy aki kevesebbet alszik, annak az immunrendszere kevésbé tud ellenállni a betegségeknek. A szervezet ugyanis alvás során termeli és bocsátja ki a citokineket, amelyek elengedhetetlenek az immunrendszer számára. Ezek nélkül a szervezet kevésbé képes leküzdeni a fertőzéseket.
Elhízol – a kutatások szerint azok, akik napi 7 óránál kevesebbet alszanak, könnyebben híznak el. Ennek az az oka, hogy az alváshiányos emberek szervezetében alacsonyabb a leptin szintje, ami egy olyan vegyi anyag, amely evés után jóllakottságérzetet adja, valamint magasabb a ghrelin, egy éhségérzetet serkentő hormon szintje.
Nagyobb a valószínűsége a cukorbetegség kialakulásának - számos kutatás mutat abba az irányba, hogy azoknál az embereknél, akik általában kevesebbet, mint nyolc órát alszanak, nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Ennek az az oka, hogy a folyamatos alváshiány azt jelenti, hogy a szervezet több stresszhormont, például kortizolt választ ki, ami segít ébren maradni. Sajnos ez megnehezíti az inzulin hormon munkáját a szervezet vércukorszintjének szabályozásában.
Nagyobb a valószínűsége a depressziónak – hosszú távon a mentális egészségre is negatívan hat az alvásmegvonás, ugyanis ilyenkor nemcsak a test, hanem az elme is regenerálódik. A REM-alvás különösen fontos lehet a fájdalmas és nehéz emlékek feldolgozásában, megakadályozza, hogy újra és újra átéljük őket, vagy legalábbis nem ugyanolyan intenzitással.
Ételek, amik segítenek a jobb alvásban
Még mielőtt rátérnénk a mire, érdemes a mikorról is beszélni. Kevesebb, mint három órával lefekvés előtt már nem ajánlott enni, mert ez azt jelentené, hogy még a takaró alatt kucorogva is emésztesz, ami nem kívánatos a jó alvás érdekében. Miért? Mert a szervezeted az emésztésre koncentrál, ahelyett, hogy az elméd és a tested éjszakai helyreállításán dolgozna.
Ráadásul emésztési zavarokhoz, gyomorégéshez, refluxhoz és szükségtelen mosdóba járáshoz is vezethet ez, amik mind megzavarják az alvást.
Hal (és a zöldek)
Eddig is tudtuk, hogy a hal egészséges, de egy tanulmány például összefüggést talált a folyamatos halfogyasztás és a jó alvásminőség között a kínai iskolások körében, nem is beszélve a magasabb IQ-ról. Egy másik tanulmány pedig azt találta, hogy azok az emberek, akik hetente háromszor ettek lazacot, jobban aludtak, és javultak a nappali működésük is.
Ez annak köszönhető, hogy a halban magas a B6-vitamin mennyisége, ami serkenti az alváshormon, a melatonin termelődését. A zsíros hal emellett jó forrása a D-vitaminnak és az omega-3 zsírsavaknak, amelyek fontosak a „boldogsághormon”, a szerotonin termelésében, ami köztudottan segíti az alvást.
A vegetáriánusoknak és a vegánoknak sem kell azonban lemondaniuk a jó alvásról: B6 vitamint leveles zöldségekből, például spenótból és káposztából, D-vitamint pedig gombából is be lehet vinni.
Egy másik B6 forrás a banán: a napi szükséglet 33 százalékát tartalmazza. Sőt, a banánban magnézium is van, ami az alacsonyabb stressz szintet eredményez, illetve kálium, amely izomlazítóként működik, továbbá melatonint, ami az elalváshoz kell. Egy tanulmány azt is kimutatta, hogy a banánfogyasztást követően 120 perccel jelentősen megnövekedhet a melatonin koncentrációját az ember vérében.
Amellett, hogy nagyon egészséges sok szempontból, még melatonin is van benne, úgyhogy, ha este valami rágcsálnivalót kívánnál, akkor inkább a mandulát ropogtass, mint más egészségtelen snacket! Más magok, például a dió, a pisztácia és a kesudió hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, illetve a magvak, például a lenmag, a tökmag és a napraforgómag is ugyanilyen jó!
Tej, tejtermékek, szójatej
Már nagyanyáink is a meleg tejet használták, ha valaki nem tudott elaludni, nem véletlenül. Nemcsak triptofánt tartalmaz a tej, hanem a benne lévő kalcium is segíti szervezetünket abban, hogy a triptofánt melatonin előállítására használja fel. Ezen felül melatonint is tartalmaz a tej, akárcsak a tejtermékek.
A jó hír pedig, hogy a szójatejben is van triptofán, tehát ugyanolyan hatása van az alvásra, mint a tehén tejnek!
Sok teában van koffein, ezért érdemes ezeket kerülni lefekvés előtt. Kivételt jelent a kamillatea, ami apigenint tartalmaz, egy kémiai vegyületet, amely az agy szorongást csökkentő receptoraihoz kötődik, ezzel megkönnyítve az elalvást.
Milyen ételeket kerülj el a jó alvás érdekében?
Alapvetően a magas glikémiás indexű ételek, a feldolgozott és más, magas kalóriatartalmú ételek arról ismertek, hogy a szervezet gyorsan lebontja őket, ez pedig a vércukorszint gyors emelkedéséhez vezet. Ez eleinte kellemes érzés, de gyorsan elmúlik, és utána még több ételre vágysz. Amellett, hogy serkentik a cukorbetegséget és az elhízást, ez összezavarhatja a szervezet cirkadián ritmusát (ez lényegében a 24 órás biológiai óra), ami megnehezíti a jó éjszakai alvást.
A magas GI-vel rendelkező ételek közé tartozik a cukor, a cukros ételek, a cukros üdítőitalok, a fehér kenyér, a burgonya, a fehér rizs, a feldolgozott húsok és a rágcsálnivalók, például a kekszek, sütemények, chipsek és édességek. Nem kell teljesen lemondanod ezekről az ételekről ha nem akarsz, de ha problémáid vannak az alvással, akkor mindenképp érdemes csökkenteni a mennyiségüket az étrendedben.
Még több cikk az alvásról: