10 főzős trükk, amit séfektől tanulhatunk - érdemes ellesni őket!

Mindannyiunknak vannak olyan főzős trükkjei, amelyeket alkalmazva sokkal finomabbak lesznek az ételek, vagy amelyeknek hála, elkerülhetjük a konyhai bakikat. Most profiktól ellesett tíz szuper tippet mutatunk.

Szárítsd meg a salátát

Mi az igazán karakteres, mély ízű saláták titka? A megfelelően fűszerezett öntet és ízesítés mellett az, hogy a salátalevelek teljesen szárazak, így tapad meg rajtuk a legjobban az öntet. A salátacentrifuga ebben jó barátod lesz!

Sült körtés saláta

Tavaszias hangulatú saláta. Gyors és ideális ebéd vagy vacsora. A recept kisebb változtatásokkal a NLKonyha legfrissebb számából való.

Cobb saláta

A már  világszerte egyre ismertebb Cobb salátát Bob Cobb, a Los Angeles-i Brown Derby étteremlánc tulajdonosa, találta fel 1937-ben. A történet szerint egy híres, késő esti vendégének ...

Lekvárból öntet

Ne mosd el a lekváros üveget, ha kiürült, hanem készíts a maradék lekvárból zamatos, gyümölcsös salátaöntetet! Csak adj a lekvárhoz azonos mennyiségű olajat és balzsamecetet, és rázd össze az egészet. Kész is a csodálatos vinaigrette, ami minden salátát feldob.

Sajtot mindenbe!

Az olasz mammák sosem pazaroltak, a megmaradt sajtvégeket is felhasználták, tanuljunk tőlük! Mindegy, hogy milyen levest főzöl, nyugodtan add hozzá a megszáradt kemény sajtot is, amit már nem tudsz lereszelni. Tekints rá fűszerként, ami különleges, extra ízt ad az ételnek! Tálaláskor szedd ki a levesből.

A citrom ereje

A pikáns fogásokat nemcsak sóval lehet feldobni, hanem egy kevéske citromlével is. Adj a mártáshoz vagy ételhez a só helyett egy facsarásnyi citromlevet, és az étel új életre kel.

A fűszer nem száraz hozzávaló!

Jól tudjuk, hogy számos süteménynél külön kell összekeverni a száraz és nedves hozzávalókat, mielőtt összeállítjuk a tésztát. Az őrölt fűszerek (mint pl. a fahéj és a szegfűszeg) azonban nem számítanak száraz hozzávalónak, azokat keverd össze a zsiradékkal és a cukorral, így a vajban vagy olajban feloldódva sokkal intenzívebb ízt adnak majd a sütinek.

Fahéjas csiga

Ez a fahéjas csiga szabad tűzön készült vasserpenyőben, de természetesen sütőben is prímán elkészíthető, sőt! És a hozzávalókból látszik, hogy semmi extra nem kell hozzá.

Gyömbéres-szegfűszeges almás pite

Volt itthon egy kis darab gyömbér és néhány alma, így jött az ötlet az almás pitéhez, amihez a jól bevált citromos pitetésztát készítettem. Így együtt a friss gyömbérrel és a ...

Trükk a gluténmentes lisztekhez

Ha olyan gluténmentes, nehezebb lisztekkel dolgozol, mint a kókusz- vagy a mandulaliszt, szétválasztva add a tojást a tésztához. A fehérjét verd fel laza habbá, és így keverd el fokozatosan a liszttel, ezzel nagyon sokat lazíthatsz a sütemény textúráján.

Így lesz finom a maradék pizza

A másnapos pizza is lehet jó, ha adsz neki egy kis csavart. A megmaradt pizzára elcsomagolás előtt tegyél egy kis csípős paradicsomszószt, de a chiliszószok is megteszik, meglátod, másnap újramelegítve is friss és finom lesz a pizzád.

A párolás titka

Ne vajon vagy olajon párold a zöldségeket, hanem használj helyette alaplevet. Így extra kalóriák és zsír nélkül lehet friss és ropogós a köret, mégis mély és komplex lesz az íze. Használj csak annyi alaplevet, ami beteríti a fazék alját, de a zöldségek ne merüljenek el benne. Hasznos, ha van zöldségpároló szitád vagy betéted, így elkerülheted, hogy elázzanak a zöldségek.

Gránátalma

Nem kell, hogy egy bűnügyi helyszínt idézzen a konyha a gránátalma pucolásakor. Tedd a gyümölcsöt egy tál vízbe, és így távolítsd el a héját. A kis szemek könnyebben szétszedhetők, és a konyha is tiszta marad.

Gránátalmás curd

Sokáig (évekig) elnéztem, mennyi lemon curd recept hullámzik végig a neten, blogokon. Aztán egyik nap én is nekiálltam, azóta nekem is az egyik kedvenc főzött krémem lett. Nagyon jól ...

Ráérős chili con carne

Olyan chilis babot akartam készíteni, amiben nem darált hús van, hanem nagyobb kockára vágott, omlós falatok. Ehhez a burgundi marha alapjait emeltem át, de a fűszerezése és az egyéb ...

Bánj kesztyűs kézzel a chilivel!

Annak, aki nyúlt már csípős ételek után az arcához, szeméhez, egyáltalán nem újdonság, hogy mindig viseljen gumikesztyűt, ha csípőspaprikával vagy chilivel dolgozik. Az alapos szappanos kézmosás ugyanis sokszor nem elég, és még órákkal később is okozhat kellemetlen meglepetéseket egy kis hegyes erős.

Ezeket olvastad már?

9 tipp kishűtősöknek

Túl kicsi a hűtőd, és általában zsúfolásig pakolod? Ha nyitott vagy pár praktikára, ami segíthet, hogy kicsit tudatosabban és okosabban pakolj, hogy jobban elférj, segítünk!

Brecz Judit

Forrásunk volt.

Szerző: Szekeres Dóra

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...