Vaj

A vaj a legrégebb óta ismert tejtermék, mely tejszínből vagy tejfölből készül, köpüléssel. Felhasználható főzéshez, sütéshez, de önmagában is, kenőanyagként is. Szobahőmérsékleten kenhető állagú. Fontos vitaminforrás: A-, D- és valamennyi E vitamint is tartalmaz. Nyolcvan százalékos zsírtartalmának köszönhetően magas energiaértékű készítmény.
A vaj többféle fajtáját is ismerjük, többek között létezik házi vaj, teavaj, sós vaj, tisztított vaj (ghee). Utóbbinál hőkezelés során eltávolítják a vizet és a tejfehérjéket, így tiszta tejzsír marad hátra, ami magasabb hőmérsékleten használható sütéshez.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A vaj egy tejtermék, amelyet állati eredetű tejből, leggyakrabban tehéntejből készítenek. A vaj főleg tejzsírból áll, általában 80-85% zsírtartalommal. A fennmaradó rész nagy része víz, amely emulzió formájában van jelen. Kis mennyiségben tartalmaz fehérjéket, tejcukrot, vitaminokat (A-, D- és E-vitamin), valamint ásványi anyagokat.
Vajat minden szuper- és hipermarketekben, delikátboltban, de piacokon is tudunk venni. Az összetevők listáját elolvasva vegyük figyelembe, hogy a jó minőségű vaj többnyire csak tejszínt és sót tartalmaz. A vaj zsírtartalma legalább 80%-os kell legyen. Az alacsonyabb zsírtartalmú termékek inkább margarinok. Nem mindegy a vaj származási helye sem. A helyi, megbízható gazdaságok termékei frissebbek.
A vaj A-vitamin-tartalma segíti a látást és az immunrendszer működését, sőt, D- és valamennyi E-vitamint is tartalmaz. Főzéshez, sütéshez, kenhető formában vagy ízesítőként használják. Gazdagítja az ételek ízét és textúráját. A leveles tésztákat, süteményeket, krémeket nehéz vaj nélkül elképzelni. Mértékkel fogyasszuk, mert magas telítettzsírsav-tartalma miatt túlzott fogyasztása növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát!
Vajból készülhet málnás-mandulás zserbó, egyszerű csokis perec, káposztás cvekedlikocka, diós-birsalmás linzerkarika, impozáns tökmagos vaníliás kifli, mézes-puszedlis citromtorta, mákos-diós duókalács, Snickers szelet, métereskalács-tekercs, őzgerincformában sült baconös-sajtos csirke, ünnepi édesburgonya-krémleves, sült kacsacomb és kacsamell tökéletesen elkészítve, egyszerű francia hagymaleves, ropogós tócsnigofri és ropogós pulyka schnitzel zsályás salsa verdével és orzo al limone-val.
Még több vajas receptért görgess lejjebb!
Az év bármely időszakában tudunk vajat venni szuper- és hipermarketekben, illetve piacon is kapni házi vajat.
Hűtőszekrényben tároljuk a vajat. Jól bírja a fagyasztást is, a mélyhűtőben néhány hónapig eltartható.
fehérjetartalom
0.85 g
zsírtartalom
215076.929 g
szénhidráttartalom
0.06 g
víztartalom
16.17 g
Kalcium
24 mg
Foszfor
24 mg
Nátrium
11 mg
Magnézium
2 mg
Kolin
18.8 mg
B6 vitamin
0.003 g
E vitamin
2.32 mg
A vitamin
684 µg
fehérje
0.85 g
Zsír
telített zsírsav
50.489 g
egyszeresen telített zsírsav
23.43 g
többszörösen telített zsírsav
3.01 g
koleszterin
215 g
ásványi anyagok
Kalcium
24 mg
Vas
0.02 mg
Magnézium
2 mg
Foszfor
24 mg
Nátrium
11 mg
Cink
0.09 mg
Réz
0.016 mg
Mangán
0.004 mg
Szelén
1 µg
szénhidrát
cukor
0.06 g
víz
16.17 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.005 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.034 mg
Niacin - B3 vitamin
0.042 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.11 mg
Folát
3 µg
Kolin
18.8 mg
Retinol
671 µg
Béta-karotin
158 µg
E vitamin
2.32 mg
K vitamin
7 µg
B12 vitamin
0.17 µg
A vitamin
684 µg
B6 vitamin
0.003 g
Sok magyar imádja ezeket a termékeket, azonban ma már cseppet sem olyan jó minőségűek, mint régen.
NosaltySajtos roló, káposztás hasé, töltött sonkatekercsek vagy bármilyen ízű pogácsa szégyentelen mennyiségben? Melyik az a sós vendégváró falat, aminek sose - így húsvétkor se - mond nemet a csillagjegyed?
NosaltyNem kell mindig a tradicionális menühármasokhoz ragaszkodni: ma például elmarad a leves, helyét rántott újhagyma veszi át, főétel gyanánt hummuszt tunkolhatunk, édességként pedig ökörszem jár.
NosaltySok magyar imádja ezeket a termékeket, azonban ma már cseppet sem olyan jó minőségűek, mint régen.
Odavagy a csokoládék sokszínű világáért? Bármilyen napszakban lecsúszna egy szelet vagy egy tábla csoki? Akkor ez a teszt nem fog ki rajtad!
A Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
A sült töltelék egyike a kedvenc ételeinknek, ami a húsvéti asztalon terítékre kerül. Frissen melegen, de hidegen is nagyon ízletes. Sok zöldséggel és tormával ajánljuk! Jó ...
Az őzgerincformában sült baconös-sajtos csirke egy igazán ínycsiklandó és laktató étel, ami látványra és ízre egyaránt lenyűgöző. A bacon aranybarnára sült és ropogós külsőt ...
Az egyik legegyszerűbb köretféle a töltelék, ami a magyar és az amerikai konyhában egyaránt nagy népszerűségnek örvend. Mint arra az elnevezés is utal, hagyományosan a húsok belsejébe ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!