Tejföl

A tejföl fehér színű, kellemesen aromás, savanyú ízű tejtermék, melyet homogénezett tejből készítenek, baktériumkultúrával történő savanyítással. Régen úgy készítették a tejfölt, hogy a friss, házi tejet állni hagyták (megalvasztották), majd lefölözték. Innen a név eredete: tej-föl.
A tejföl zsírtartalma változó, 10-20% közötti. A magyar konyhában különösen fontos szerepet tölt be a tejföl: főzelékekbe, levesekbe, mártásokba keverjük, habarunk vele, pörköltek, babgulyás vagy túrógombóc tetejére tesszük, és önmagában is szívesen fogyasztjuk.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A tejföl egy savanyított tejtermék, amelyet tej vagy tejszín fermentációjával állítanak elő. Az erjesztési folyamat során tejsavbaktériumokat használnak, amelyek a tejcukrot (laktózt) tejsavvá alakítják. Ez adja a tejföl jellegzetesen savanykás ízét és sűrű állagát.
Tejfölt a piacon, de szuper- és hipermarketekben is tudunk venni. Különböző zsírtartalmú termékekből lehet választani, így az adott ételhez vagy preferenciánkhoz szabhatjuk. A legjobb tejfölök azok, melyek csak tejet, tejszínt és baktériumkultúrákat tartalmaznak. A lejárati dátumot ellenőrizzük. A tejföl bontatlan állapotban hetekig is eláll hűtőben.
A tejfölnek magas kalciumtartalma van, ami erősíti a csontokat, illetve kiemelkedő a probiotikus hatása, ami a belek egészségét szolgálja. Emellett jó fehérjeforrás is.
Mártogatósként, levesek, főételek, saláták és sütemények készítéséhez használják. Krémes állaga miatt hideg és meleg ételek díszítésére is ideális. Egyes receptekben joghurttal vagy crème fraîche-sel is helyettesíthető.
Készülhet tejfölből sós vendégváró szelet, hortobágyi húsos palacsinta, hájas tészta, selymesen krémes harcsapaprikás kapros-túrós csuszával, stroganoff bélszín, magyaros burgonyaleves kolbásszal, almás pite, ahogy nagymamám készíti, sütőtökös chili sin carne és házi nachos, krémsajtos kolbászkrém, az eredeti legényfogó leves, villámgyors nachos és guacamole, juhtúrós-újhagymás töltött burgonya és egyszerű szilvás piskóta.
Még több tejfölös receptért görgess lejjebb!
Az év bármely időszakában tudunk venni tejfölt a piacon, szuper- és hipermarketekben, de kisebb boltokban is.
A tejföl bontatlan állapotban hetekig is eláll hűtőben. Felbontás után pár napon belül használjuk fel.
fehérjetartalom
2.44 g
zsírtartalom
59015.534 g
szénhidráttartalom
4.63 g
víztartalom
73.07 g
Kalcium
101 mg
Foszfor
76 mg
Nátrium
31 mg
Magnézium
10 mg
B6 vitamin
0.041 g
Kolin
19.2 mg
C vitamin
0.9 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.472 mg
fehérje
2.44 g
Zsír
telített zsírsav
10.14 g
egyszeresen telített zsírsav
4.594 g
többszörösen telített zsírsav
0.8 g
koleszterin
59 g
ásványi anyagok
Kalcium
101 mg
Vas
0.07 mg
Magnézium
10 mg
Foszfor
76 mg
Nátrium
31 mg
Cink
0.33 mg
Réz
0.018 mg
Mangán
0.015 mg
Szelén
3.7 µg
szénhidrát
cukor
3.41 g
víz
73.07 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.02 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.168 mg
Niacin - B3 vitamin
0.093 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.472 mg
Folát
6 µg
Kolin
19.2 mg
Retinol
121 µg
Béta-karotin
25 µg
Béta-kriptoxantin
1 µg
Lutein+zeaxantin
4 µg
E vitamin
0.38 mg
K vitamin
1.5 µg
B12 vitamin
0.21 µg
A vitamin
124 µg
C vitamin
0.9 mg
B6 vitamin
0.041 g
Gulyáslevest készíteni úgy, hogy valóban gazdag, ízes, sűrű legyen, nem kevés idő, és nem is a legkönnyebb konyhai folyamat. Vannak buktatói, melyeknek hála, sajnos nem ritkán lesz vízízű, híg az végeredmény. Lássuk, hogyan orvosolhatjuk ezt a problémát!
NosaltyRészben újító, részben a hagyományos vonalat követve tálalunk ma ebédet, vagy éppen vacsorát.
NosaltyMilyen jó érzés a saját paradicsomunkat vagy csilipaprikánkat leszüretelni, nem igaz? Hát még, ha kert nélkül is van rá lehetőségünk az erkélyen vagy akár az ablakunkban, egy cserépben. Mutatjuk az erre legalkalmasabb zöldségeket.
Brecz JuditA szupermarketek és delikátboltok útvesztőiben könnyen el lehet veszni, ha a legjobb olajat keressük a sütéshez. Most 6 séf mondja meg a tutit: egy általunk kevésbé ismert, de annál előnyösebb élettani hatású növényi olaj az ő választásuk.
Az alternatív gabonák csoportja egyre ismertebb hazánkban is. A barna rizs, a bulgur, a kuszkusz, a quinoa egyre több család asztalára kerül a sima fehér rizs és a krumpliköretek helyett. Van azonban egy (ál)gabona, ami kiemelkedően egészséges, mégsem ismerjük sokan.
A 9 az 1-ben háztartási gép rengeteg mindenre nyújt megoldást.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Ízlés szerint csoki- vagy gyümölcsdarabkákat tehetünk a muffintésztába.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!