Sütőpor

A sütőpor a tészták térfogatnövelésére használatos, mely a vegyi anyagokból képződő szén-dioxid által emeli meg a sülő süteményeket. A süteményekbe a sütőport mindig szitáljuk, vagy keverjük össze a liszttel, mert így egyenletesen oszlik el benne, másrészt megakadályozzuk az idő előtti kémiai reakciókat is.
A sütőpor gyakorlatilag a szódabikarbóna, a szalalkáli és a foszforsav savanyú sójának meghatározott arányú keveréke.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A sütőpor egy kémiai térfogatnövelő szer, amelyet sütéshez használnak, hogy a tészták és sütemények könnyűek és levegősek legyenek. Az adott tészta sülése közben szén-dioxidot szabadít fel, ami megemeli a tésztát.
Sütőport minden szuper- és hipermarket polcán találunk, általában többféle márkajelöléssel. A lejárati dátumot mindenképp ellenőrizzük, és ha sütésnél nem kell egy teljes zacskó sütőport felhasználnunk, akkor tegyük száraz helyre a maradékot. Ha nincs otthon sütőpor, akkor negyed teáskanál szódabikarbóna és egy fél teáskanál savas közegű összetevő, például citromlé vagy ecet egyvelege hasonló hatást fejt ki.
Sütőport általában a konyhában használunk sütemények és kelt tészták készítéséhez, de takarításhoz is felhasználhatjuk, például zsíros foltok eltávolítására, ha vízzel összekeverjük. Sőt, egyesek szerint szagtalanító hatása is van, ezért cipőbe szórják.
Készülhet Ciniminis keksz, Tom Cruise kókuszos-fehércsokis kuglófja, könnyű kráterszelet, tepertős shortbread, egyszerű csokis perec, sajtos perec omlósan, tangó szelet, mákos-mézeskalácsos joghurtpite, meggyes csokoládés szelet, lisztmentes máktorta mascarponekrémmel és gránátalmával, sörkrém pohárban, gyümölcskenyér, csirke tikka masala naan kenyérrel és illatos rizzsel, egyszerű bundás alma, almás pite mandulával és fahéjas-almás morzsás muffin.
Még több sütőporos receptért görgess lejjebb!
Bármikor.
Saját csomagolásásban, száraz, hűvös helyen tároljuk.
fehérjetartalom
0.1 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
24.1 g
víztartalom
4 g
Foszfor
9918 mg
Nátrium
7893 mg
Kalcium
7364 mg
Magnézium
39 mg
fehérje
0.1 g
Zsír
ásványi anyagok
Kalcium
7364 mg
Vas
11.27 mg
Magnézium
39 mg
Foszfor
9918 mg
Nátrium
7893 mg
Cink
0.02 mg
Réz
0.013 mg
Mangán
0.014 mg
Szelén
0.2 µg
szénhidrát
rost
0.2 g
víz
4 g
vitaminok
Mennyei málnás csigákig tekereg az utunk ma, a menüt szemlélve. Erősen kezdünk, a legédesebb borsólevessel, majd a főétel lakat jól, akár napokra is, savanyú káposztás csirkecombok formájában.
NosaltyNe hagyjuk, hogy kullancstelep váljon a gyönyörű kertünkből! Most eláruljuk, mely növények azok, amiket kifejezetten szeretnek belakni a kullancsok - inkább kerüljük el őket!
NosaltyKülönleges, díszes növény a vérsóska, amely feltűnő leveleiről kapta különleges nevét. De vajon csak esztétikus vagy ehető finomság is?
Németh OrsiUgyan már csak hét üzlete maradt, azt is bezárja az egykor népszerű élelmiszerlánc.
A sonkatekercsek és töltött tojások szomszédságában gyakran találhatók majonézes saláták a húsvéti asztalon. Ha idén szeretnénk őket egy kissé gatyába rázni, egyszerűen kövessük az alábbi lépéseket.
Különleges, díszes növény a vérsóska, amely feltűnő leveleiről kapta különleges nevét. De vajon csak esztétikus vagy ehető finomság is?
Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!