Sajt

Sajt

Leírás

Sajt – receptek, leírás, tippek

A sajt népszerű tejtermék, fontos kálcium- és fehérjeforrás. Leggyakrabban tehén- és kecsketejből készítik. Számtalan fajtája létezik: friss sajtok (pl. mascarpone), érlelt, lágy sajtok (pl. camembert, brie), érlelt, félkemény sajtok (pl. edámi, gouda), érlelt, kemény sajtok (pl. parmezán, cheddar, ementáli), érlelt, gyúrt sajtok (pl. parenyica), érlelt, belsőpenészes sajtok (pl. gorgonzola, márványsajt- pl. roquefort), érlelt, sós-vizes sajtok (pl. feta), ömlesztett sajtok, krémsajtok.

A sajtnak több ezer fajtája létezik, amelyeket a tej típusa, a készítési folyamat és az érlelési idő különböztet meg. A sajtok ízvilága rendkívül változatos, az enyhe, tejes ízektől a karakteresen sós és erjedt aromákig terjed.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a sajt?

A sajt egy rendkívül sokoldalú alapanyag, amely számos konyhában és ételben központi szerepet játszik. Rengeteg fajtája van és nagyon sokféleképpen felhasználhatjuk a konyhában. A legismertebb típusok közé tartoznak a friss sajtok, lágy sajtok, kemény és kékpenészes sajtok, valamint füstölt sajtok.

Hogyan vásároljuk?

Sajtot piacon, delikátboltban, speciális sajtboltban, és persze szuper-és hipermarketekben is tudunk venni. A sajt típusát attól függően válasszuj meg, hogy mihez szeretnénk felhasználni. Vásárláskor mindig ellenőrizzük a lejárati dátumot, valamint érdeklődjünk a származási helyéről. Általában hűtőben, légmentesen zárva tároljuk.

Mire jó a sajt?

A sajt gazdag kalciumban, fehérjében, valamint B12-vitaminban. Mérsékelt fogyasztás mellett hozzájárulhat az egészséges étrendhez, de magas zsírtartalma miatt érdemes mértéket tartani.

A sajtot magában vagy salátákban (feta, parmezánforgács), illetve szendvicsek, tapasok és antipasti tálak részeként is fogyaszthatjuk. A sajtot felhasználhatjuk szószok elkészítéséhez, de tehetjük reszelve vagy darabokbn pizzára, tésztára, quiche-re, rakott ételre, illetve tölthetünk vele húst és zöldséget is. Sajtot még desszertek elkészítésekor is használhatunk, például a sajttortához.

Mi készülhet a sajtból?

készülhet lazacos rakott tészta, retró sajtos tallér, sajtos perec omlósan, őzgerincformában sült baconös-sajtos csirke, krumplis focaccia, cukkinilasagne sonkával, pikáns paprikakrémes penne, grillezett halloumis szendvics, egyedényes sajtos tészta, pizzakrémes-szezámos-sajtos csavart hamis hájasból, házi medvehagymás lángos, egyszerű sajttekercs, gőzölt omlettes burger, sajtos pogácsa egyszerűen, Italian Chopped Sandwich, sonkás-sajtos croissant-felfújt, karácsonyi kínálótál, virslis-sajtos falat, sajttal besütött brokkoli, hajdinás-lednekes, padlizsános ragu és rakott sütőtök.

Még több sajtos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor tudunk venni sajtot piacon, szuper- és hipermarketben, illetve delikátboltban.

hogyan tároljam

Általában hűtőben, légmentesen zárva tároljuk a sajtokat.

100g Sajt

fehérjetartalom

23.78 g

zsírtartalom

123026.758 g

szénhidráttartalom

0.57 g

víztartalom

45.45 g

gramm sajt?

Top ásványi anyagok

Kalcium

650 mg

Nátrium

534 mg

Foszfor

360 mg

Magnézium

24 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.053 g

Kolin

15.4 mg

A vitamin

315 µg

Retinol

313 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

23.78 g

Zsír

telített zsírsav

16.691 g

egyszeresen telített zsírsav

9.338 g

többszörösen telített zsírsav

0.729 g

koleszterin

123 g

ásványi anyagok

Kalcium

650 mg

Vas

0.43 mg

Magnézium

24 mg

Foszfor

360 mg

Nátrium

534 mg

Cink

2.6 mg

Réz

0.022 mg

Mangán

0.011 mg

Szelén

14.5 µg

szénhidrát

cukor

0.57 g

víz

45.45 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.014 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.24 mg

Niacin - B3 vitamin

0.06 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.21 mg

Folát

18 µg

Kolin

15.4 mg

Retinol

313 µg

Béta-karotin

29 µg

E vitamin

0.24 mg

D vitamin

21 µg

K vitamin

2.4 µg

B12 vitamin

1.5 µg

A vitamin

315 µg

B6 vitamin

0.053 g

Címlapról ajánljuk

A legfinomabb halas receptek 2024-ben

A magyar nem egy halas nemzet, pedig lehetősége és alkalma is lenne rá, hogy megannyi, akár hazai halból válogasson. Ennek ellenére azért van, amit szeretünk: lazac jöhet minden mennyiségben, de a rántott pontypatkó és természetesen a halászlé is trónbitorló, idén is. Lássuk a legfinomabb halrecepteket 2024-ben.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...