Sajt
Leírás
Sajt – receptek, leírás, tippek
A sajt népszerű tejtermék, fontos kálcium- és fehérjeforrás. Leggyakrabban tehén- és kecsketejből készítik. Számtalan fajtája létezik: friss sajtok (pl. mascarpone), érlelt, lágy sajtok (pl. camembert, brie), érlelt, félkemény sajtok (pl. edámi, gouda), érlelt, kemény sajtok (pl. parmezán, cheddar, ementáli), érlelt, gyúrt sajtok (pl. parenyica), érlelt, belsőpenészes sajtok (pl. gorgonzola, márványsajt- pl. roquefort), érlelt, sós-vizes sajtok (pl. feta), ömlesztett sajtok, krémsajtok.
A sajtnak több ezer fajtája létezik, amelyeket a tej típusa, a készítési folyamat és az érlelési idő különböztet meg. A sajtok ízvilága rendkívül változatos, az enyhe, tejes ízektől a karakteresen sós és erjedt aromákig terjed.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a sajt?
A sajt egy rendkívül sokoldalú alapanyag, amely számos konyhában és ételben központi szerepet játszik. Rengeteg fajtája van és nagyon sokféleképpen felhasználhatjuk a konyhában. A legismertebb típusok közé tartoznak a friss sajtok, lágy sajtok, kemény és kékpenészes sajtok, valamint füstölt sajtok.
Hogyan vásároljuk?
Sajtot piacon, delikátboltban, speciális sajtboltban, és persze szuper-és hipermarketekben is tudunk venni. A sajt típusát attól függően válasszuj meg, hogy mihez szeretnénk felhasználni. Vásárláskor mindig ellenőrizzük a lejárati dátumot, valamint érdeklődjünk a származási helyéről. Általában hűtőben, légmentesen zárva tároljuk.
Mire jó a sajt?
A sajt gazdag kalciumban, fehérjében, valamint B12-vitaminban. Mérsékelt fogyasztás mellett hozzájárulhat az egészséges étrendhez, de magas zsírtartalma miatt érdemes mértéket tartani.
A sajtot magában vagy salátákban (feta, parmezánforgács), illetve szendvicsek, tapasok és antipasti tálak részeként is fogyaszthatjuk. A sajtot felhasználhatjuk szószok elkészítéséhez, de tehetjük reszelve vagy darabokbn pizzára, tésztára, quiche-re, rakott ételre, illetve tölthetünk vele húst és zöldséget is. Sajtot még desszertek elkészítésekor is használhatunk, például a sajttortához.
Mi készülhet a sajtból?
készülhet lazacos rakott tészta, retró sajtos tallér, sajtos perec omlósan, őzgerincformában sült baconös-sajtos csirke, krumplis focaccia, cukkinilasagne sonkával, pikáns paprikakrémes penne, grillezett halloumis szendvics, egyedényes sajtos tészta, pizzakrémes-szezámos-sajtos csavart hamis hájasból, házi medvehagymás lángos, egyszerű sajttekercs, gőzölt omlettes burger, sajtos pogácsa egyszerűen, Italian Chopped Sandwich, sonkás-sajtos croissant-felfújt, karácsonyi kínálótál, virslis-sajtos falat, sajttal besütött brokkoli, hajdinás-lednekes, padlizsános ragu és rakott sütőtök.
Még több sajtos receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Bármikor tudunk venni sajtot piacon, szuper- és hipermarketben, illetve delikátboltban.
hogyan tároljam
Általában hűtőben, légmentesen zárva tároljuk a sajtokat.
100g Sajt
fehérjetartalom
23.78 g
zsírtartalom
123026.758 g
szénhidráttartalom
0.57 g
víztartalom
45.45 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
650 mg
Nátrium
534 mg
Foszfor
360 mg
Magnézium
24 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.053 g
Kolin
15.4 mg
A vitamin
315 µg
Retinol
313 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
23.78 g
Zsír
telített zsírsav
16.691 g
egyszeresen telített zsírsav
9.338 g
többszörösen telített zsírsav
0.729 g
koleszterin
123 g
ásványi anyagok
Kalcium
650 mg
Vas
0.43 mg
Magnézium
24 mg
Foszfor
360 mg
Nátrium
534 mg
Cink
2.6 mg
Réz
0.022 mg
Mangán
0.011 mg
Szelén
14.5 µg
szénhidrát
cukor
0.57 g
víz
45.45 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.014 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.24 mg
Niacin - B3 vitamin
0.06 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.21 mg
Folát
18 µg
Kolin
15.4 mg
Retinol
313 µg
Béta-karotin
29 µg
E vitamin
0.24 mg
D vitamin
21 µg
K vitamin
2.4 µg
B12 vitamin
1.5 µg
A vitamin
315 µg
B6 vitamin
0.053 g