Rukkola

A rukkola egy borsmustár néven is ismert salátazöld, mely a mediterrán térségből származik, és csak gondolnánk, hogy salátaféle, igaziból a mustárfélék családjába tartozik, és hasonlóképpen csíp is. Rokonai közé tartozik a vízitorma, a retek és a wasabi is.
A rukkola az egyik legnépszerűbb leveles zöldség hazánkban illetve tőlünk inkább nyugatra, főleg a mediterrán fogások kedvelői közt. Erőteljes csípős, szinte füstös íze miatt jóval izgalmasabb hozzávaló, mint sok más salátának való leveles. Nálunk is megterem, és sokféleképpen felhasználható.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A rukkola (Eruca sativa) vagy más néven borsmustár Közép- és Dél-Európában honos, de megtalálható Észak-Amerikában is. Borsos-diós-mustáros ízű fűszernövény, leveleinek alakja a gyermekláncfű leveleihez hasonlít.
Rengeteg tápanyag található az alacsony kalóriatartalmú rukkolalevelekben: 1 gramm rukkola nagyjából 1 kalóriának felel meg, és tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Öt gramm rukkolával fedezhetjük a napi K-vitaminszükséglet 27,7%-át, ami fontos a véralvadás és a sebek gyógyulásának elősegítéséhez. Kálium és kalcium is fellelhető benne, ezenkívül remek A- és C-vitaminforrás is: ezek az antioxidáns hatású vitaminok támogatják az immunrendszer egészséges működését, de előbbi jó hatással van a sejtképződésre, a látásra, illetve a vese, a tüdő és a szív optimális működésére is.
A fűszeres, csípős, borsos rukkolalevelek feldobják a salátákat, szendvicseket, tésztaételeket, sőt, akár a leveseket is. Hőkezelhetjük is, és pesztó is készülhet belőle, textúrájában pedig a spenótot idézi.
A zsenge, fiatal hajtások lágyabb, kevésbé intenzív ízűek, az igazi csípősség ugyanis a felnőtt levelekben jelentkezik. Bátran lehet kísérletezni a rukkola vetésével: tavasztól őszig folyamatosan vethető, és cserépben, balkonládában is megmarad. Igénytelen, nem sok gondozást igényel. Kikelés után mintegy 3-4 héttel már folyamatosan szedhető a zsenge levele, de csírája is ízletes, egészséges.
Szinte minden nagyobb élelmiszerboltban elérhető, általában előre csomagolva/dobozolva, de zöldségeseknél, piacokon, helyi termelőknél néha kimérve is megvehetjük. Meglepő, de a rukkola a hideg és nyirkos közeget kedveli, ezért sokan tároláskor bebugyolálják nedves papírtörlőbe vagy konyharuhába, miközben hagyják kicsit levegőzni is, nehogy bepálljon. Így akár 5-6 napig is eláll a hűtőben, de azért nyilván frissen a legidálisabb fogyasztani.
Tudtad, hogy ha megmosod, tovább eláll, mert eltűnnek róla az esetleges romlást okozó baktériumok?
Mosás után frissen, magában is ehetjük hal- vagy húsételek mellé, képezheti gazdag saláták alapját, szuper pizzák tetejére szórva, frissen, de mehet szendvicsekbe, olasz tészták, rizottók tetejére, vagy akár egy tál paradicsomos spagetti mellé, magában, pici olívaolajjal meglocsolva. Tehetjük szendvicskrémbe, zöldpesztóba, mártogatósba, de a barack, az eper, az alma vagy a körte mellett is szuperül érvényesül.
Isteni egy csiperkegombás pizza tetején, lehet belőle avokádós rukkolasaláta, kerülhet sütőtökburgerbe, dupla sajtos, szárított paradicsomos rizottóba, grillezett lazac mellé, de csodazöld rukkolapesztóba is. Céklás-fetás-hajdinás salátában is remek, de túrókrémben és fügés salátában is.
Még több rukkolás receptért görgess lejjebb!
Egész éven át, főleg csomagolva, az élelmiszerboltokban és piacokon, de ha szerencsénk van, kistermelőktől is beszerezhetjük.
A rukkola nehezen eltárolható, frissen fogyasszuk, vagy max. 1-2 napon belül, a hűtőszekrény zöldséges rekeszéből.
fehérjetartalom
2.58 g
zsírtartalom
0.454 g
szénhidráttartalom
3.65 g
víztartalom
91.71 g
Kalcium
160 mg
Foszfor
52 mg
Magnézium
47 mg
Nátrium
27 mg
B6 vitamin
0.073 g
Kolin
15.3 mg
C vitamin
15 mg
Lutein+zeaxantin
3555 µg
fehérje
2.58 g
Zsír
telített zsírsav
0.086 g
egyszeresen telített zsírsav
0.049 g
többszörösen telített zsírsav
0.319 g
ásványi anyagok
Kalcium
160 mg
Vas
1.46 mg
Magnézium
47 mg
Foszfor
52 mg
Nátrium
27 mg
Cink
0.47 mg
Réz
0.076 mg
Mangán
0.321 mg
Szelén
0.3 µg
szénhidrát
rost
1.6 g
cukor
2.05 g
víz
91.71 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.044 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.086 mg
Niacin - B3 vitamin
0.305 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.437 mg
Folát
97 µg
Kolin
15.3 mg
Béta-karotin
1424 µg
Lutein+zeaxantin
3555 µg
E vitamin
0.43 mg
K vitamin
108.6 µg
A vitamin
119 µg
C vitamin
15 mg
B6 vitamin
0.073 g
Meglepő lehet, de a húsvét az az ünnep, ami tökéletesen kivitelezhető sütő nélkül, sütést nem igénylő ételekkel - még úgy is, hogy minden házilag készül, és egyik hagyományos fogás sem marad el.
NosaltyAz idei húsvét legyen kicsit más és újító, legalábbis ami a menüt illeti: főtt sonka helyett kínáld a vendégeket mázassal! Ehhez adunk tuti elkészítési tippeket, amiket ha megfogadsz, biztosan nem kell csalódnod a végeredményben!
NosaltyMai menünkben a zöldségek dominálnak, de garantáltan senki sem marad éhes! Van itt daragaluska-leves indításnak, pompás, csőben sült sajtos kelbimbó és még egy csokis-diós Gundel-palacsintának is marad hely.
NosaltyZöldségleves, csirkés főételnek való és egy gyors, de annál finomabb pohárkrém csábít a konyhába, hogy elkészítsd magadnak!
Még a leginkább karbantartott kertekben is megeshet, hogy hangyaboly lepi el a gyepet. Ilyenkor a vegyszeres hangyairtó használata tűnhet a legbiztosabb módszernek, azonban ha szeretnél környezetbarát módon cselekedni, akkor vesd be ezt a hétköznapi fűszert!
Sajnos Magyarországon a vezető betegségek között áll a magas vérnyomás, amivel muszáj foglalkozni, mert súlyos következményei lehetnek. Az alábbi gyűjtés természetes vérnyomáscsökkentő módszereket mutat be, azonban fontos kiemelni, hogy ezek a megoldások nem helyettesítik az orvos által felírt gyógyszert és a rendszeres viziteket.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Van, aki ecetesen szereti, mások több paprikával, van, aki teljesen kihagyja belőle, és sokan szeretik egy kis paprikával vagy paradicsommal feldobni. Nekünk ez a kedvenc verziónk a ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!