Vaddisznó vadas (Vadas 2.)
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Oli
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
A pácléhez
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
38g sárgarépa14 kcal
-
38g fehérrépa24 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
13g tárkonyecet2 kcal
-
0g bors0 kcal
-
500g víz0 kcal
A vadashoz
-
250g vaddisznókaraj305 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
38g sárgarépa14 kcal
-
38g fehérrépa24 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
10g citromlé2 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
3g mustár2 kcal
A rántáshoz
-
8g finomliszt27 kcal
-
18 kcal
A zsemlegombóchoz
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
14g zsemle37 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
643
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
A pácléhez
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
150g sárgarépa55 kcal
-
150g fehérrépa96 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
50g tárkonyecet9 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2000g víz0 kcal
A vadashoz
-
1000g vaddisznókaraj1220 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
150g sárgarépa55 kcal
-
150g fehérrépa96 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
10g mustár6 kcal
A rántáshoz
-
30g finomliszt109 kcal
-
71 kcal
A zsemlegombóchoz
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
54g zsemle147 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
2574
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
A pácléhez
-
3.9g vöröshagyma1 kcal
-
3.4g sárgarépa1 kcal
-
3.4g fehérrépa2 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1.1g tárkonyecet0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
45.7g víz0 kcal
A vadashoz
-
22.9g vaddisznókaraj28 kcal
-
3.9g vöröshagyma1 kcal
-
3.4g sárgarépa1 kcal
-
3.4g fehérrépa2 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.9g citromlé0 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0.2g mustár0 kcal
A rántáshoz
-
0.7g finomliszt2 kcal
-
0.2g napraforgó olaj2 kcal
A zsemlegombóchoz
-
1g vöröshagyma0 kcal
-
2.7g finomliszt10 kcal
-
1.3g tojás2 kcal
-
1.2g zsemle3 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
56
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 63 g
Zsír
-
Összesen 13.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 938.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 48 mg
-
Kálcium 154 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 481 mg
-
Nátrium 193 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.2 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 912 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 577 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 98 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 2321 micro
-
β-karotin 5533 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 256 micro
Összesen
643
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 251.9 g
Zsír
-
Összesen 53 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3752.8 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 193 mg
-
Kálcium 616 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 230 mg
-
Foszfor 1923 mg
-
Nátrium 772 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 260.8 g
-
Cukor 52 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 3647.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2307 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 104 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 97 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 49 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 391 micro
-
Kolin: 220 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 9284 micro
-
β-karotin 22130 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 1022 micro
Összesen
2574
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 1.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 85.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 44 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 83.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 53 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 212 micro
-
β-karotin 506 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Összesen
56
kcal
Hozzávalók
A pácléhez
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
15 dkg sárgarépa
-
15 dkg fehérrépa
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 db babérlevél
-
0.5 dl tárkonyecet
-
5 szem bors
-
2 l víz
A vadashoz
-
1 kg vaddisznókaraj
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
15 dkg sárgarépa
-
15 dkg fehérrépa
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 db babérlevél
-
5 szem bors
-
1 citromból nyert citromlé
-
1 ek cukor
-
1 ek mustár
A rántáshoz
-
3 dkg finomliszt
-
1 ek napraforgó olaj
A zsemlegombóchoz
-
0.5 közepes fej vöröshagyma
-
12 dkg finomliszt
-
1 db tojás
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A pácléhez
- A pácléhez valókat kb. 2 liter vízben (vagy annyiban, hogy ellepje a húst) felforraljuk, még melegen a megtisztított húsra öntjük, s két-három napig hideg helyen tároljuk. (Sózni nem szabad még ilyenkor.)
- A hús főzéséhez ezt a páclevet is használhatjuk, de szerintem érdemesebb egy újat készíteni. A húst kuktába tesszük, az ecet kivételével ugyanilyen hozzávalókból levet készítünk, ráöntjük és megsózzuk, kb. 45 perc alatt megfőzzük.
- A zöldségeket kihalásszuk, összeturmixoljuk, a lisztből és olajból készült vékony rántással besűrítjük.
- Citromlével, mustárral, karamellizált cukorral ízesítjük. (Cukor karamellizálása: egy száraz serpenyőbe kristálycukrot vagy barna cukrot teszünk, felolvasztjuk, kicsit hagyjuk még a tűzön, míg finom karamell illata lesz. Nem kell túl sokáig pirítani, mert akkor esetleg megéghet. Így, folyékony állapotban mehet is a mártásba.)
- Zsemlegombócot készítünk: a vöröshagymát kis olajon megdinszteljük. (Piríthatunk bele bacont is.)
- A lisztből, tojásból és a hagymából galuskatésztát készítünk.
- A száraz zsemlét kockákra vágjuk, belekeverjük a tésztába.
- Lobogó, sós vízbe szaggatjuk, kifőzzük.
- A húst felszeleteljük, mártással és zsemlegombóccal tálaljuk.
- Receptkönyvben: 261
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 53
- Össznézettség: 99758
- Feltöltés dátuma: 2009. január 16.
Ajánló
zsemlegombóc
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Oli
62 recept
Egy vadász ismerőstől a napokban ajándékba kaptunk egy gyönyörű vaddisznókarajt. Nem is volt kérdés, hogy legalább egy részéből vadas készüljön zsemlegombóccal, ahogy az dukál.