"Update 1" epertorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
28g tojás35 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
6g finomliszt23 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
2 kcal
-
1g víz0 kcal
A krémhez
-
63g eper19 kcal
-
14 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
1g zselatin3 kcal
A díszítéshez
-
33g habtejszín97 kcal
-
0g zselatin1 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
42g tej23 kcal
-
4g mandula25 kcal
-
2g eper1 kcal
-
4g csokoládé23 kcal
Összesen
412
kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
330g tojás415 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
23 kcal
-
8g víz0 kcal
A krémhez
-
750g eper226 kcal
-
45g epres pudingpor171 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
600g habtejszín1752 kcal
-
10g zselatin34 kcal
A díszítéshez
-
400g habtejszín1168 kcal
-
5g zselatin17 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
500g tej280 kcal
-
50g mandula295 kcal
-
20g eper6 kcal
-
50g csokoládé273 kcal
Összesen
4934
kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
11.6g tojás15 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
2.6g finomliszt10 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
-
0.4g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
0.3g víz0 kcal
A krémhez
-
26.3g eper8 kcal
-
1.6g epres pudingpor6 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
21g habtejszín61 kcal
-
0.4g zselatin1 kcal
A díszítéshez
-
14g habtejszín41 kcal
-
0.2g zselatin1 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
17.5g tej10 kcal
-
1.8g mandula10 kcal
-
0.7g eper0 kcal
-
1.8g csokoládé10 kcal
Összesen
174
kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 9.5 g
Zsír
-
Összesen 32.7 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 183 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 479.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 155 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 172 mg
-
Nátrium 100 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 128.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 272 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 36 mg
-
D vitamin: 39 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 267 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 55 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 140 micro
Összesen
412
kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 113.4 g
Zsír
-
Összesen 392.9 g
-
Telített zsírsav 220 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 124 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 2194 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5752.8 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 128 mg
-
Kálcium 1857 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 475 mg
-
Foszfor 2061 mg
-
Nátrium 1197 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 251.8 g
-
Cukor 113 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 1538.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3263 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 26 mg
-
C vitamin: 432 mg
-
D vitamin: 468 micro
-
K vitamin: 48 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 397 micro
-
Kolin: 1098 mg
-
Retinol - A vitamin: 3205 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 666 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1682 micro
Összesen
4934
kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 13.8 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 77 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 201.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.8 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 53.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 114 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 112 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 59 micro
Összesen
174
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
6 db tojás
-
1 tk sütőpor
-
1 ek cukrozatlan kakaópor
-
1 ek víz
A krémhez
-
750 g eper
-
1 csomag epres pudingpor
-
6 dl habtejszín
-
2 ek zselatin
A díszítéshez
-
4 dl habtejszín
-
1 ek zselatin
-
5 dl tej
-
2 dkg eper
Elkészítés
A tésztához
- Piskótatészta készítése:
- A tojások sárgáját az édesítőporral gépi habverővel habosra, fehéredésig keverjük, a végén hozzáadjuk a vizet is.
- A tojások fehérjét – csipet só hozzáadásával – kemény habbá verjük.
- A lisztet, sütőport, kakaóport egy edényben elkeverjük, majd apránként, felváltva a felvert tojásfehérjével – óvatosan, apránként, hogy a hab ne törjön – hozzáadjuk a tojássárgához.
- Egy 26 cm-es kónuszos (kapcsos) tortaforma alját kivajazzuk, a forma aljába sütőpapírt teszünk, a tésztát beleöntjük, majd közepes lángon 20-25 percig sütjük. Akkor jó, mikor a tészta kezd elválni a falától. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e!)
- Krém készítése:
- 500 g epret (figyelem, nem az összes epret!) kicsumázunk, feldaraboljuk, nagyon alaposan leturmixoljuk, majd átszűrjük-passzírozzuk (a magok miatt). Az így kapott lének kb. 4 dl-nek kell lennie, ha kevesebb, vízzel pótoljuk. Az eperlével csomómentesen elkeverjük a pudingport, az édesítőtés a zselatint, majd pár perc alatt sűrű krémmé főzzük.
- Kb. 20-25 dkg epret (ízlés szerint) kisebb darabokra, vagy cikkekre vágunk.
- Miközben az eperkrémünk hűl,kemény habbá verjük a tejszínt, majd amikor már csak langyos az eperkrém, kanalanként, óvatosan beledolgozzuk a tejszínbe.
- Összeállítás:
- Ezalatt a tészta is kihűlt már, kiszedjük a tortaformából, a sütőpapírt eltávolítjuk róla, két lapba vágjuk. Az alsó lapot visszahelyezzük a tortaformába. Rákenjük az eperkrém 1/3-át, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta az eperdarabokat, s jöhet a másik 1/3 eperkrém. Ezután ráillesztjük a másik tortalapot és a maradék 1/3 eperkrémmel bevonjuk. Ha jól dolgoztunk, a tortának éppen a tortaforma pereméig kell érnie. Tipp: viszonylag gyorsan kell vele dolgozni, ne sokat szöszmötöljünk, mert a krém dermed!
- Hűtőben pár óra alatt szépen megdermed. Egy kést körbefuttatunk a perem mentén, levesszük a formát.
- Elkészítjük a tejszínes bevonót. 4 dl habtejszínt kemény habbá verünk. Egy evőkanál zselatint kevéske tejjel és ízlés szerint édesítőporral, kb. 4-5 ek., felforralunk, és amikor már csak langyos (ez nagyon fontos, mert a tejszínhabunk összeugrik, ha beleöntjük a forró zseletint!), belecsurgatjuk a felvert tejszínbe és keverőlapáttal óvatosan beledolgozzuk.
- Most jön a „neheze”: a tejszínhabbal (kb. az összes mennyiség 2/3-ával) bevonjuk a torta oldalát és a tetejét is. A lényeg, hogy gyorsan kell dolgozni, határozott mozdulatokkal, mert a zselatin kötésnek indul és nem lesz szép egyenletes a felület. A maradék tejszínhabot habzsákba töltjük és 12 rózsát nyomunk a torta tetejére. A rózsák mindegyikére egy-egy negyed cikk epret helyezünk.
- Táblás csokiból készült csokiforgáccsal a torta közepét megszórjuk.
- A torta oldalát szeletelt mandulával – melyet előzőleg pár perc alatt serpenyőben aranybarnára pirítottunk – ékesítjük.
- A csokiforgács készítése:
- A csokit egy edényben felolvasztjuk (nem mikróban, mert megég!), majd egy műanyag tálcára vagy egyéb sima felületre öntjük (vágódeszka nem jó, mert a fa beszívja a csokit), eloszlatjuk pár mm vastagra, majd mikor megdermedt, egy nokedliszaggató segítségével forgácsokat gyalulunk belőle. Akkor jó, ha kis hengerszerű forgácsok keletkeznek. Én előre le szoktam gyártani nagyobb mennyiséget, dobozbangyakorlatilag korlátlan ideig eláll.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 184
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 65440
- Feltöltés dátuma: 2010. április 21.
Ajánló
Tipp: A tortát még jobban meg lehet bolondítani, ha a tortalapokat pluszban diabetikus eperdzsemmel is megkenjük.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Barátnőm születésnapjára készült, teljesen saját találmány, kísérletezések eredménye. A fiúk is megették, annak ellenére, hogy "Norbis". Sőt, rá sem jöttek. Ha valakinek nem kenyere ez az Update-dolog, a porédesítőt egyszerűen helyettesítse ugyanannyi mennyiségű kristálycukorral, a Norbi lisztet pedig sima liszttel. A leírás alapján bonyolultnak tűnhet, de azért annyira nem az!