r
Nosalty Logó

"Update 1" epertorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
"Update 1" epertorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 412 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 4934 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 174 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.5 g

Zsír

  • Összesen
    32.7 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    183 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    479.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    155 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    172 mg
  • Nátrium
    100 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    128.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    272 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    39 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    267 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    140 micro
Összesen 412 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    113.4 g

Zsír

  • Összesen
    392.9 g
  • Telített zsírsav
    220 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    124 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    2194 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5752.8 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    128 mg
  • Kálcium
    1857 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    475 mg
  • Foszfor
    2061 mg
  • Nátrium
    1197 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    251.8 g
  • Cukor
    113 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    1538.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3263 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    26 mg
  • C vitamin:
    432 mg
  • D vitamin:
    468 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    397 micro
  • Kolin:
    1098 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3205 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    666 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1682 micro
Összesen 4934 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    201.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    114 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    112 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 174 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. Piskótatészta készítése:
  2. A tojások sárgáját az édesítőporral gépi habverővel habosra, fehéredésig keverjük, a végén hozzáadjuk a vizet is.
  3. A tojások fehérjét – csipet só hozzáadásával – kemény habbá verjük.
  4. A lisztet, sütőport, kakaóport egy edényben elkeverjük, majd apránként, felváltva a felvert tojásfehérjével – óvatosan, apránként, hogy a hab ne törjön – hozzáadjuk a tojássárgához.
  5. Egy 26 cm-es kónuszos (kapcsos) tortaforma alját kivajazzuk, a forma aljába sütőpapírt teszünk, a tésztát beleöntjük, majd közepes lángon 20-25 percig sütjük. Akkor jó, mikor a tészta kezd elválni a falától. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e!)
  6. Krém készítése:
  7. 500 g epret (figyelem, nem az összes epret!) kicsumázunk, feldaraboljuk, nagyon alaposan leturmixoljuk, majd átszűrjük-passzírozzuk (a magok miatt). Az így kapott lének kb. 4 dl-nek kell lennie, ha kevesebb, vízzel pótoljuk. Az eperlével csomómentesen elkeverjük a pudingport, az édesítőtés a zselatint, majd pár perc alatt sűrű krémmé főzzük.
  8. Kb. 20-25 dkg epret (ízlés szerint) kisebb darabokra, vagy cikkekre vágunk.
  9. Miközben az eperkrémünk hűl,kemény habbá verjük a tejszínt, majd amikor már csak langyos az eperkrém, kanalanként, óvatosan beledolgozzuk a tejszínbe.
  10. Összeállítás:
  11. Ezalatt a tészta is kihűlt már, kiszedjük a tortaformából, a sütőpapírt eltávolítjuk róla, két lapba vágjuk. Az alsó lapot visszahelyezzük a tortaformába. Rákenjük az eperkrém 1/3-át, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta az eperdarabokat, s jöhet a másik 1/3 eperkrém. Ezután ráillesztjük a másik tortalapot és a maradék 1/3 eperkrémmel bevonjuk. Ha jól dolgoztunk, a tortának éppen a tortaforma pereméig kell érnie. Tipp: viszonylag gyorsan kell vele dolgozni, ne sokat szöszmötöljünk, mert a krém dermed!
  12. Hűtőben pár óra alatt szépen megdermed. Egy kést körbefuttatunk a perem mentén, levesszük a formát.
  13. Elkészítjük a tejszínes bevonót. 4 dl habtejszínt kemény habbá verünk. Egy evőkanál zselatint kevéske tejjel és ízlés szerint édesítőporral, kb. 4-5 ek., felforralunk, és amikor már csak langyos (ez nagyon fontos, mert a tejszínhabunk összeugrik, ha beleöntjük a forró zseletint!), belecsurgatjuk a felvert tejszínbe és keverőlapáttal óvatosan beledolgozzuk.
  14. Most jön a „neheze”: a tejszínhabbal (kb. az összes mennyiség 2/3-ával) bevonjuk a torta oldalát és a tetejét is. A lényeg, hogy gyorsan kell dolgozni, határozott mozdulatokkal, mert a zselatin kötésnek indul és nem lesz szép egyenletes a felület. A maradék tejszínhabot habzsákba töltjük és 12 rózsát nyomunk a torta tetejére. A rózsák mindegyikére egy-egy negyed cikk epret helyezünk.
  15. Táblás csokiból készült csokiforgáccsal a torta közepét megszórjuk.
  16. A torta oldalát szeletelt mandulával – melyet előzőleg pár perc alatt serpenyőben aranybarnára pirítottunk – ékesítjük.
  17. A csokiforgács készítése:
  18. A csokit egy edényben felolvasztjuk (nem mikróban, mert megég!), majd egy műanyag tálcára vagy egyéb sima felületre öntjük (vágódeszka nem jó, mert a fa beszívja a csokit), eloszlatjuk pár mm vastagra, majd mikor megdermedt, egy nokedliszaggató segítségével forgácsokat gyalulunk belőle. Akkor jó, ha kis hengerszerű forgácsok keletkeznek. Én előre le szoktam gyártani nagyobb mennyiséget, dobozbangyakorlatilag korlátlan ideig eláll.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 184
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 65440
  • Feltöltés dátuma: 2010. április 21.

Ajánló

Tipp: A tortát még jobban meg lehet bolondítani, ha a tortalapokat pluszban diabetikus eperdzsemmel is megkenjük.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Barátnőm születésnapjára készült, teljesen saját találmány, kísérletezések eredménye. A fiúk is megették, annak ellenére, hogy "Norbis". Sőt, rá sem jöttek. Ha valakinek nem kenyere ez az Update-dolog, a porédesítőt egyszerűen helyettesítse ugyanannyi mennyiségű kristálycukorral, a Norbi lisztet pedig sima liszttel.  A leírás alapján bonyolultnak tűnhet, de azért annyira nem az!

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...