Sós-mézes-vajas puha karamella
- 1% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
30g habtejszín88 kcal
-
38g cukor147 kcal
-
15g méz46 kcal
-
1g só0 kcal
-
10g vaj72 kcal
- 1% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
300g habtejszín876 kcal
-
380g cukor1471 kcal
-
150g méz456 kcal
-
8g só0 kcal
-
100g vaj717 kcal
- 1% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
32g habtejszín93 kcal
-
40.5g cukor157 kcal
-
16g méz49 kcal
-
0.9g só0 kcal
-
10.7g vaj76 kcal
- 1% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.8 g
Zsír
-
Összesen 17.4 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 371.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 21 mg
-
Nátrium 322 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.2 g
-
Cukor 51 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 23.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 152 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 149 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 1% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 173.8 g
-
Telített zsírsav 109 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 51 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 548 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3716.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 246 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 213 mg
-
Nátrium 3223 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 512.5 g
-
Cukor 511 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 232.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1521 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 69 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 73 mg
-
Retinol - A vitamin: 1493 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 338 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 1% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.8 g
Zsír
-
Összesen 18.5 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 58 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 396.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 23 mg
-
Nátrium 344 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.6 g
-
Cukor 55 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 24.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 162 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 159 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
-
2 kávéskanál só
Elkészítés
- Béleljünk ki sütőpapírral egy 23x23-as sütőformát vagy egy mikrózható műanyagot és vékonyan olajjal kenjük át. A hozzávalókat tegyük egy vastagfalú edénybe, és közepes lángon kezdjük el melegíteni.
- Ha a cukor, a méz és a vaj felolvadt, akkor főzzük tovább, egészen addig, amíg aranybarnává nem válik a masszánk. Ha van, akkor használjunk cukorhőmérőt. A kívánt hőmérséklet, amit el kell érünk, 118-120 fok (30-40 perc). Nem kell folyamatosan kavargatnunk, de mindenképp maradjunk a lábos közelében, mert a karamellánk elkezd majd forrni, és időnként meg kell zaboláznunk egy-egy jól irányzott keveréssel, nehogy kifusson.
- Amennyiben nincs cukorhőmérőnk, a következőképpen tesztelhetjük, hogy jó-e már a karamellánk: ha hideg vízbe cseppentve nem feloldódik, hanem összeáll a pohár alján, vagy ha behűtött kistányérra teszünk egy kicsit a masszából, akkor egyből megszilárdul, akkor mehet a sütőpapírral kibélelt formába.
- Ezek után nincs más dolgunk, mint várni, hogy a karamellánk kihűljön. Ez kb. 2-3 óra. Majd szeleteljük fel, és már fogyaszthatjuk is. Figyeljünk arra, hogy ez egy puha típus, tehát ne várjuk, hogy teljesen keményre szilárduljon (az nem is lenne jó). A kis kockákat sütőpapírba vagy egyéb hasonlóba csomagolva tároljuk. Szobahőmérsékleten 1-2 hétig eláll, de ajánlatos 2-3 nap alatt elfogyasztani.
- Tepsi mérete: 23x23
- Receptkönyvben: 178
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 7245
- Feltöltés dátuma: 2013. november 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Tejkaramella, szinyorina bella.. Hangzik fel a fejemben a jól ismert strófa. Gyerekkorom óta szinte függője vagyok ennek az édességnek. Bár az első hely a szívemben mindig a marcipán gyümölcsé lesz. Az egyik első emlékem, hogy édesanyám mindig hozott nekem marcipán gyümölcsöt, mikor kijött elém az óvodai buszhoz. Mmm! Na, de ne kalandozzunk el ennyire.. Karamella! Nálunk nem volt divat otthon készíteni ezt a finomságot, mindig is a boltit fogyasztottuk.. Már felnőtt fejjel, jó pár rosszabb minőségű karamella megvásárlása után döntöttem úgy, hogy felkutatom a gyerekkori ízt, a fogtömések ősi ellenségeként ismert ragadós állagot, az igazi karamellát. Igen, én a ragadós karamella imádók társaságát erősítem, bár az omlós sem rossz. Csak épp nekem nem az igazi. Először persze a bolti kínálatot kóstoltam végig, de nem jártam igazán sikerrel. Aztán jött az ötlet, hogy talán készíthetném én magam is...