Soparnik
- 5% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
75g víz0 kcal
-
2g só0 kcal
A töltelékhez
-
175g mángold31 kcal
-
115g újhagyma22 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
38g feta sajt99 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
2g só0 kcal
-
0 kcal
A tetejére
- 5% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
32g olívaolaj283 kcal
-
300g víz0 kcal
-
7g só0 kcal
A töltelékhez
-
700g mángold122 kcal
-
460g újhagyma88 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
150g feta sajt398 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
7g só0 kcal
-
0 kcal
A tetejére
- 5% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
22.1g finomliszt80 kcal
-
1.4g olívaolaj12 kcal
-
13.2g víz0 kcal
-
0.3g só0 kcal
A töltelékhez
-
30.9g mángold5 kcal
-
20.3g újhagyma4 kcal
-
2g petrezselyem1 kcal
-
6.6g feta sajt18 kcal
-
0.7g olívaolaj6 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0 kcal
A tetejére
- 5% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 22.8 g
Zsír
-
Összesen 32.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3123.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 357 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 186 mg
-
Foszfor 370 mg
-
Nátrium 2150 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 109.1 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 332.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 621 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 77 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1678 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 128 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 47 micro
-
α-karotin 72 micro
-
β-karotin 6854 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 19143 micro
- 5% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 91.3 g
Zsír
-
Összesen 129.8 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 74 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 134 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12494.5 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 200 mg
-
Kálcium 1427 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 742 mg
-
Foszfor 1478 mg
-
Nátrium 8600 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 436.3 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 1329.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2486 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 28 mg
-
C vitamin: 307 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 6713 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 513 micro
-
Kolin: 214 mg
-
Retinol - A vitamin: 188 micro
-
α-karotin 290 micro
-
β-karotin 27416 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 76571 micro
- 5% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 5.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 551.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 63 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 65 mg
-
Nátrium 380 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 58.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 110 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 296 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 1210 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3380 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
500 g finomliszt
-
4 ek olívaolaj
-
1 tk só
A töltelékhez
-
70 dkg mángold
-
1 csokor petrezselyem
-
15 dkg feta sajt
-
2 ek olívaolaj
-
1 tk só
-
négyszínű bors ízlés szerint
A tetejére
Elkészítés
A tésztához
- A mángoldleveleket megmossuk, kivágjuk alul a vastag szárrészt, erre nem lesz szükségünk. (Érdemes eltenni zöldségleveshez, mert nagyon finom ízt ad neki.) A leveleket egymásra rakjuk, és csíkokra vágjuk, mint a szélesmetéltet. Berakjuk egy tálba.
- A zöldhagymát felkarikázzuk, a petrezselymet felaprítjuk, és bedobjuk a mángoldhoz, megsózzuk, megborsozzuk, és rálöttyintünk 2 ek olívaolajat, és lazán összekeverjük.
- Egy gáztepsit kilisztezünk, és a sütőt előmelegítjük.
- A tésztához egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzákavarjuk a sót.
- Belerakjuk az olívaolajat, és 2,5 dl vizet. Összedolgozzuk. Egy lágy, könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. Ha azt látjuk, nem elég lágy a tészta, adjunk hozzá még egy kis vizet (nekem 3 dl vizet vett fel a liszt).
- Amikor megvagyunk, lisztezett deszkára tegyük a tésztát, és vágjuk két egyforma részre.
- Az egyik részt tegyük a deszkára, s nyújtsuk ki lisztezett nyújtófával kör alakra, kb. 32-34 cm átmérőre. Tegyük a tepsibe a nyújtófa segítségével.
- Terítsük rá egyenletesen a mángoldos keveréket, a szélén hagyjunk körbe üresen egy kb. 2 cm-es sávot.
- A mángoldos keverékre pedig morzsoljuk rá szabálytalanul a feta sajtot.
- A másik darab tésztát a nyújtótáblán nyújtsuk ki kb.30 cm-es átmérőjű körré,és fedjük be vele az előző töltelékes tésztalapot. Az alsó tészta szélét hajtsuk a felsőre, és egy kicsit befelé tekerve dolgozzuk szépen körben össze, hogy ne nyíljon szét majd. Tegyük az előmelegítettsütőbe, és süssük kb. 20-25 percig.
- Amint kész, vegyük ki, és kenjük meg a tetejét egyenletesen az olívaolaj és a reszelt fokhagyma keverékével.
- Szeleteljük mint a pizzát, és ehetjük is!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 35x40
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 331
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 47414
- Feltöltés dátuma: 2010. június 16.
Ajánló
Nagyon finom, könnyű, vitamindús eledel, mely ráadásul gyorsan elkészíthető. Érdemes egy pohár frissen csavart narancslevet rá inni, mint minden mángold- és spenótételhez, hogy a benne levő vitaminok jobban hasznosuljanak. Na meg azért is, mert finom! :) pH besorolás: enyhén savasít (ha nincs benne sajt)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Mr. Smith gyerekként élt néhány évet Horvátországban. Ezért előszeretettel olvasgat horvát receptoldalakat, ezt is egy ilyenről szerezte. Ez a töltött lepényszerűség dalmát eredetű, de a gyökere egészen Törökországig nyúlik. Fontos alkotóeleme a mángold, mely Horvátországban igen kedvelt növény, hozzáteszem, nagyon helyesen. Egészséges, tele mindenféle vitaminnal és ásványi anyagokkal. Lágyabb ízű, mint a spenót, ráadásul nyugodtan felcserélhetőek is. Ezt még a gyerekek is szívesebben megeszik, példa rá Junior. Ő úgy fogalmazta ezt meg: Olyan egyszerűek az ízek, és pont ezért finom. :) Az eredeti recept feta sajtot nem tesz bele, de úgy gondoltam, ezzel nem ronthatjuk el nagyon. Mivel nagyon meleg van mostanság, szívesebben fogyasztunk hús nélküli ételeket (sűrűn gondoltam közben AzEszter -re...:)), mégis szerencsésebbnek találtam a sajt-kiegészítést, hogy egy kissé tartalmasabb legyen az estebédünk.