Mángold

Mángold

Leírás

Mángold – receptek, leírás, tippek

A mángoldot már a Földközi-tenger népei is termesztették az i.e. V-IV. században, mára azonban csaknem feldésbe merült, méltatlanul. A cukorrépa és a cékla közeli rokona, és a kerten kívül akár balkonládában is termeszthető leveles zöldségnövény.

A mángold valódi egészségbomba: egy tányérnyi mángoldból készült étellel fedezhetjük a napi K-vitamin szükségletünk háromszorosát, levele és szára értékes vitaminokat, nyers cukrot, pektineket tartalmaz. Alacsony energia- és magas rosttartalma miatt a tudatosan táplálkozók és a diétázók, fogyókúrázók étrendjébe illesztve is megállja a helyét.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a mángold?

A mángold őshazája a Földközi-tenger környéke. Először Arisztotelész említi, de jótékony hatásai miatt mind a görögök, mind pedig a rómaiak kedvelték. Dél- és Nyugat-Európában is termesztik, úgy, mint a spenótot vagy a sóskát.

A mángold egyesíti magában a spenót, a sárgarépa és a spárga legjobb tulajdonságait. Különösen gazdag A-, C- és E-vitaminban, magnéziumban, mangánban, káliumban, vasban is – utóbbi okán fogyasztása kifejezetten javasolt fejlődésben levő gyermekek, kismamák, idősek és betegségből felgyógyulók számára. K-vitamin-tartalma hozzájárul a csontok erősítéséhez, továbbá antioxidánsokban is bővelkedik. A benne lévő karotin a szem egészségét őrzi, és előnyös a cukorbetegek számára is, mert hozzájárul a vércukorszint szabályozásához.

Hogyan vásároljuk?

Kora tavasztól általában nyár végéig elérhető. Vásárlóként talán nem mindig könnyű felismerni, mivel színe sokféle lehet, és a magyar boltokban is elég ritkán találkozunk vele, ezért inkább őstermelőknél, piacokon keressük. Levele a világos zöldtől a haragos, mély zöldig terjedhet, a levél erezete és a levélnyél pedig lehet hófehér, vöröses, pinkes – ezt az erősen hullámos levelű változatot szokták rebarbarás mángold néven említeni.

Csakis friss, roppanva törő, erős, élénk zöld levelű egyedeket válasszunk. Levelei hamar fonnyadásnak indulnak, ezért hűtőszekrényben, lazán zacskóba tekerve 2-3 napig tarthatjuk. Csak felhasználás előtt mossuk meg! Blansírozás után mélyhűtőbe is tehetjük.

Hogyan készítsük el a mángoldot?

Alaposan mossuk meg a húsos leveleket, mert sokszor lehetnek földesek, illetve lehetnek rajtuk rovarok, bogarak, csigák. A leveleket illetve a nyelet meg a főerezetet válasszuk szét, mert utóbbi kettő lassabban puhul főzéskor. Ennek ellenére ne dobjuk ki a keményebb részeket és a szárat se, mert a rebarbarához hasonlóan kompótnak és süteménybe is mehetnek!

A mángold enyhén kesernyés, sós ízű. Akit a keserű íz zavar, rövid előfőzés után öntse le az első főzővizet, és csak ezután folytassa az étel készítését.

Ajánlott a gyors forralás is, mivel az oxálsavak szabadulásával eltűnik a keserű íz. A párolás és dinsztelés a mángold esetében előfőzés nélkül nem ajánlott!

Érdekesség, hogy a mángold pont akkor érik, amikor a spenót szezonja lejár, és ugyanúgy is érdemes felhasználni. Megy hozzá a fokhagyma, majoránna és más, ízlésünknek megfelelő (zöld)fűszer.

A nyélből főhet magában vagy más levélzöldséggel keverten főzelék, de olaszos rakottas ételekben, sőt spárga helyett is bevethetjük!

Mi készülhet mángoldból?

Süthetünk belőle mángoldos sós muffint, tehetjük tőtikébe, a szára mehet levesbe, készülhet vele sajtkrémes-leveles tésztás tart, köleses quiche, krémes mángoldpüré, lazacfilé alá zöldségágy, gnocchi, sőt, még krumplisalátában is finom! Tölthetjük tortillába, lepénybe, szára salátába is belekerülhet, sőt, vannak, akik a mángold nyelét spárgasípok helyett használják!

Még több mángoldos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Késő tavasztól kezdődően gyakorlatilag egész nyáron megvásárolható.

hogyan tároljam

Hamar megfonnyad, hűtőszekrényben, lazán zacskóba tekerve 2-3 napig tarthatjuk. Blansírozás után fagyasztva is remekül tárolható.

100g Mángold

fehérjetartalom

1.8 g

zsírtartalom

0.14 g

szénhidráttartalom

3.74 g

víztartalom

92.66 g

gramm mángold?

Top ásványi anyagok

Nátrium

213 mg

Magnézium

81 mg

Kalcium

51 mg

Foszfor

46 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.099 g

C vitamin

30 mg

Kolin

18 mg

Lutein+zeaxantin

11000 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.8 g

Zsír

telített zsírsav

0.03 g

egyszeresen telített zsírsav

0.04 g

többszörösen telített zsírsav

0.07 g

ásványi anyagok

Kalcium

51 mg

Vas

1.8 mg

Magnézium

81 mg

Foszfor

46 mg

Nátrium

213 mg

Cink

0.36 mg

Réz

0.179 mg

Mangán

0.366 mg

Szelén

0.9 µg

szénhidrát

rost

1.6 g

cukor

1.1 g

víz

92.66 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.04 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.09 mg

Niacin - B3 vitamin

0.4 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.172 mg

Folát

14 µg

Kolin

18 mg

Alfa-karotin

45 µg

Béta-karotin

3647 µg

Lutein+zeaxantin

11000 µg

E vitamin

1.89 mg

K vitamin

830 µg

A vitamin

306 µg

C vitamin

30 mg

B6 vitamin

0.099 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...