Somlói galuska
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
66g tojás83 kcal
-
8g porcukor33 kcal
-
18g finomliszt66 kcal
-
5 kcal
-
0g só0 kcal
A vaníliakrémhez
-
12g tojássárgája39 kcal
-
100g tej56 kcal
-
6g cukor23 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
11 kcal
A cukorsziruphoz (opcionális)
A csokiöntethez
A tálaláshoz
-
30g habtejszín88 kcal
Összesen
985
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
330g tojás415 kcal
-
42g porcukor163 kcal
-
90g finomliszt328 kcal
-
23 kcal
-
0g só0 kcal
A vaníliakrémhez
-
60g tojássárgája193 kcal
-
500g tej280 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
57 kcal
A cukorsziruphoz (opcionális)
A csokiöntethez
A tálaláshoz
-
150g habtejszín438 kcal
Összesen
4921
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
15.4g tojás19 kcal
-
2g porcukor8 kcal
-
4.2g finomliszt15 kcal
-
0.5g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
0g só0 kcal
A vaníliakrémhez
-
2.8g tojássárgája9 kcal
-
23.3g tej13 kcal
-
1.4g cukor5 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0.7g étkezési keményítő3 kcal
A cukorsziruphoz (opcionális)
A csokiöntethez
-
4.7g vaj33 kcal
-
4.7g cukor18 kcal
-
1.4g cukrozatlan kakaópor3 kcal
-
0.9g tej1 kcal
A tálaláshoz
-
7g habtejszín20 kcal
Összesen
228
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.8 g
Zsír
-
Összesen 50.6 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 423 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 856.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 230 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 88 mg
-
Foszfor 338 mg
-
Nátrium 159 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 107.6 g
-
Cukor 83 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 140.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 359 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 81 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 74 micro
-
Kolin: 289 mg
-
Retinol - A vitamin: 354 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 63 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 432 micro
Összesen
985
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 98.8 g
Zsír
-
Összesen 253.1 g
-
Telített zsírsav 109 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 66 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 60 g
-
Koleszterin 2113 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4281 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 168 mg
-
Kálcium 1148 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 439 mg
-
Foszfor 1690 mg
-
Nátrium 797 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 538.2 g
-
Cukor 416 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 701 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1797 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 403 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 368 micro
-
Kolin: 1445 mg
-
Retinol - A vitamin: 1769 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 313 micro
-
β-crypt 46 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2158 micro
Összesen
4921
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 11.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 98 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 199.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 32.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 84 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 82 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 100 micro
Összesen
228
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
6 db tojás
-
6 ek porcukor
-
6 evőkanál finomliszt
-
1 ek cukrozatlan kakaópor
-
1 csipet só
A vaníliakrémhez
-
3 db tojássárgája
-
5 dl tej
-
3 ek cukor
-
1 evőkanál étkezési keményítő
A cukorsziruphoz (opcionális)
A csokiöntethez
-
10 dkg vaj
-
10 dkg cukor
-
3 ek cukrozatlan kakaópor
A tálaláshoz
-
150 ml habtejszín
Elkészítés
A tésztához
- Két piskótát sütünk: egy simát és egy kakaósat. Ehhez a tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral, géppel, habosra keverjük, hozzáadagoljuk a lisztet. A masszát megfelezzük, és az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport. A tojásfehérje habot elfelezve, egyik, ill. a másik tálba óvatosan beleforgatjuk.
- Két, sütőpapírral bélelt tepsire terítjük a piskótatésztákat vékonyan, ügyelve, hogy közel egyforma nagyságúak legyenek.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt (tűpróba!) megsütjük a piskótákat (egymás után).
- A cukorsziruphoz cukrot és a vizet kis lábasban feltesszük a tűzre, és addig melegítjük, míg sűrű szirup nem lesz. A tűzről lehúzva, amikor már langyos, hozzákeverjük a rumot. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- A mazsolát rumba áztatjuk.
- Elkészítjük a vaníliakrémet.
- A kihűlt piskótákat megfelezzük, és következik a rétegezés: egy sima piskótával kezdünk, meglocsoljuk a cukorsziruppal, megkenjük a vaníliakrémmel, megszórjuk a lecsepegtetett mazsolával és meghintjük a dióval. Erre jön a kakaós piskóta, az előzőek szerint járunk el, majd még egy sima piskóta, és a töltés, végül a megmaradt kakaós piskótával zárjuk az egészet. Ha maradt krém, mazsola és dió, ezt is megkenjük, megszórjuk, ha nem, az sem baj. Fóliába csomagoljuk és legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük, de még jobb, ha egy egy egész éjszakára ott felejtjük.
- A csokiöntethez gőz felett összeolvasztjuk a vajat és a cukrot, és a gőzről levéve hozzákeverjük a kakóport, majd a hideg tejet is beledolgozzuk.
- A réteges piskótából desszertes gyűrűvel (vagy egy pohárral) tornyokat szaggatunk. Meglocsoljuk csokival és tejszínhabbal tálaljuk.
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 1916
- Tegnapi nézettség: 108
- 7 napos nézettség: 525
- Össznézettség: 537458
- Feltöltés dátuma: 2008. október 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Petra
537 recept
Ritkán járunk cukrászdába, ha útba is vesszük a kedvenc helyünket, célirányosan tesszük: somlói galuskáért megyünk. Most először megpróbálkoztam az elkészítésével itthon. Kissé édes lett a végeredmény, legközelebb a cukorszirupot kihagyom.