r
Nosalty Logó

Sokgyümölcsös müzliszelet

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Dacota
Sokgyümölcsös müzliszelet
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 230 kcal
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 1832 kcal
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 306 kcal
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    264.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    128 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.6 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    100 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 230 kcal
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    34.6 g

Zsír

  • Összesen
    61.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2117.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    528 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    455 mg
  • Foszfor
    1026 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    316.9 g
  • Cukor
    169 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    176.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    79 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    122 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    134 micro
  • Kolin:
    93 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    115 micro
  • β-karotin
    800 micro
  • β-crypt
    187 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    529 micro
Összesen 1832 kcal
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    10.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    352.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    76 mg
  • Foszfor
    171 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.8 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    19 micro
  • β-karotin
    133 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    88 micro
Összesen 306 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zabpelyhet száraz serpenyőben nagyon világos színűre pirítjuk.
  2. A diót és a mogyorót duvára törjük (legegyszerűbb papírba tekerni, és istenesen megcsapkodni húsklopfolóval.)
  3. A diót, a mogyorót, és a szezámmagot külön-külön 2-2 percig szintén száraz septenyőben pirítjuk. Nem kell, hogy színe legyen, csak egy kis illata!
  4. Az összes enyhén megpirított (és illatozó) szárazanyagot egy tálba öntjük.
  5. Az aszalt gyümölcsöket aprítóba tesszük, és kicsire vagdossuk.
  6. Őket is a száraz anyagok mellé öntjük.
  7. A magos-gyümölcsös keverékre facsarjuk a citromlevet, az almalevet és a mézet.
  8. Jól összedolgozzuk, majd szilikonlappal bélelt tepsibe simítjuk. ( Én gáztepsit használtam, de mivel a massza teljesen szilárd, mindegy a méret.)
  9. Jól lenyomkodjuk, minden irányból valamilyen nehezékkel, (én egy vágódeszkát vetettem be), hogy ne maradjon benne sehol levegő. Akkor jó, ha kb. 1,5 cm magas.
  10. Előmelegített sütőbe dugjuk, és kb. 35 percig sütjük, amíg a massza ki nem szárad, és el nem kezd barnulni.
  11. Kivesszük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni.
  12. Ha már nem meleg, szeleteljük. Légmentesen lezárt dobozban 1 hétig friss marad.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 1473
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 96
  • Össznézettség: 150700
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 07.

Ajánló

Temészetesen bármilyen szárazanyaggal és aszalt gyümölccsel és gyümölcslével ki lehet próbálni, ha tartjuk az arányokat. Ebből a mennyiségből nekem 10 szelet lett.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Itt az ősz, rámjött az aszalhatnék. Mivel indítsuk a szezont, nyilván szilvával az olcsó, és egyszerű, ha az megy, akkor jöhet a füge, az utolsó szem barackok, birsalma...Szereztem gyönyörű besztercei szilvát, átmostam szódabikarbónás vízzel, leszárogattam, sütőbe tettem, a lehető legalacsonyabb hőfokra, az ajtót résnyire nyitva hagyva, hogy szellőzzőn. Jártam-keltem, az illattától részegedtem, és vártam, hogy a gyönyörű lila szilváim megaszalódjanak. Recept szerint ez egy hétbe is beletelt volna, nem baj, tudok én várni...este 10-kor még semmi jelét nem mutatták annak, hogy aszalódni akarnának, én nyugodtan mentem lefeküdni. Reggelre két tepsi szénkupacot találtam a sütőben :( Fogtam a kosárkám, szereztem újabb adag szilvát, a sütőt még alacsonyabbra állítottam, már reggel hétkor felkeltem: újabb kökemény, szénízű áldozatok. Olyan mérges lettem, hogy újra nekiindultam, márpedig, ha kell, én egész éjjel a sütő mellett leszek, de aszalt gyümölcsöket akarok! De valaki odafent úgy látszik nem akarta, hogy újabb 2 kiló gyönyörű szilvát hamvasszak el, és nyittatott egy új boltot kis piacunkon. Telis-tele magokkal és aszalt gyümölcsökkel. Frissek, illatosak, és olyan baráti áron mérik, hogy 15 percig csak néztem fülig érő szájjal, aztán vettem kóstolót vagy hat fajtából, és boldogan loholtam haza a zsákmánnyal. És akkor már tudtam, hogy aszalásnak annyi, jöhet valami más, amit már nagyon rég akarok, csak eddig elmaradt: a házi müzliszelet. Mert a müzli az az ipari cucc, amit szégyen ide vagy oda, imádok. Imádtam. Tudom én, hogy minden jobb otthon előállítva, na de a különbség eközött meg a bolti között kb akkora, mintha Dévényi Tibi bácsit  méregetnénk Pavarottihoz. És az illat, amit magából áraszt, míg sül...szóval, aszaljon az, akinek összejön (vagy van aszalógépe) én most ezen élem ki a "bolti helyett csinád otthon" kedvemet. :) A neten egyébként rengeteg recept kering, de a nagy része vagy 10 dkg vajjal és 15 dkg cukorral indít, (ami nem baj, de ha már azt veszem magamhoz, akkor azt valami durva sütiben, nem müzliben szeretném.) vagy egészen extra hozzávalókat ír ( ami szintén nem baj, csak annak meg akkor indulok neki keresni, ha legalábbis egy Smithék féle döbbenetnek állok neki, nem egy müzlinek). Ez meg olyan, amit bárki elő tud állítani, és semmi, de semmi nincs benne, ami ne lenne egészséges. A receptet  innen lestem, aztán változtattam ezt-azt rajta.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...