Sokgyümölcsös müzliszelet
- 5% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 5% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
120g zabpehely455 kcal
-
200g aszalt gyümölcsök480 kcal
-
100g méz304 kcal
-
70g almalé32 kcal
-
30g dió196 kcal
-
30g törökmogyoró189 kcal
-
30g szezámmag172 kcal
-
20g citromlé4 kcal
- 5% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
20g zabpehely76 kcal
-
33.3g aszalt gyümölcsök80 kcal
-
16.7g méz51 kcal
-
11.7g almalé5 kcal
-
5g dió33 kcal
-
5g törökmogyoró31 kcal
-
5g szezámmag29 kcal
-
3.3g citromlé1 kcal
- 5% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 7.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 264.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 128 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.6 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 22.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 100 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
- 5% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 34.6 g
Zsír
-
Összesen 61.5 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2117.1 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 528 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 455 mg
-
Foszfor 1026 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 316.9 g
-
Cukor 169 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 176.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 79 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 122 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 134 micro
-
Kolin: 93 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 115 micro
-
β-karotin 800 micro
-
β-crypt 187 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 529 micro
- 5% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 10.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 352.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 88 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 76 mg
-
Foszfor 171 mg
-
Nátrium 4 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.8 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 29.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 19 micro
-
β-karotin 133 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 88 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A zabpelyhet száraz serpenyőben nagyon világos színűre pirítjuk.
- A diót és a mogyorót duvára törjük (legegyszerűbb papírba tekerni, és istenesen megcsapkodni húsklopfolóval.)
- A diót, a mogyorót, és a szezámmagot külön-külön 2-2 percig szintén száraz septenyőben pirítjuk. Nem kell, hogy színe legyen, csak egy kis illata!
- Az összes enyhén megpirított (és illatozó) szárazanyagot egy tálba öntjük.
- Az aszalt gyümölcsöket aprítóba tesszük, és kicsire vagdossuk.
- Őket is a száraz anyagok mellé öntjük.
- A magos-gyümölcsös keverékre facsarjuk a citromlevet, az almalevet és a mézet.
- Jól összedolgozzuk, majd szilikonlappal bélelt tepsibe simítjuk. ( Én gáztepsit használtam, de mivel a massza teljesen szilárd, mindegy a méret.)
- Jól lenyomkodjuk, minden irányból valamilyen nehezékkel, (én egy vágódeszkát vetettem be), hogy ne maradjon benne sehol levegő. Akkor jó, ha kb. 1,5 cm magas.
- Előmelegített sütőbe dugjuk, és kb. 35 percig sütjük, amíg a massza ki nem szárad, és el nem kezd barnulni.
- Kivesszük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni.
- Ha már nem meleg, szeleteljük. Légmentesen lezárt dobozban 1 hétig friss marad.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 1473
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 96
- Össznézettség: 150700
- Feltöltés dátuma: 2010. október 07.
Ajánló
Temészetesen bármilyen szárazanyaggal és aszalt gyümölccsel és gyümölcslével ki lehet próbálni, ha tartjuk az arányokat. Ebből a mennyiségből nekem 10 szelet lett.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Itt az ősz, rámjött az aszalhatnék. Mivel indítsuk a szezont, nyilván szilvával az olcsó, és egyszerű, ha az megy, akkor jöhet a füge, az utolsó szem barackok, birsalma...Szereztem gyönyörű besztercei szilvát, átmostam szódabikarbónás vízzel, leszárogattam, sütőbe tettem, a lehető legalacsonyabb hőfokra, az ajtót résnyire nyitva hagyva, hogy szellőzzőn. Jártam-keltem, az illattától részegedtem, és vártam, hogy a gyönyörű lila szilváim megaszalódjanak. Recept szerint ez egy hétbe is beletelt volna, nem baj, tudok én várni...este 10-kor még semmi jelét nem mutatták annak, hogy aszalódni akarnának, én nyugodtan mentem lefeküdni. Reggelre két tepsi szénkupacot találtam a sütőben :( Fogtam a kosárkám, szereztem újabb adag szilvát, a sütőt még alacsonyabbra állítottam, már reggel hétkor felkeltem: újabb kökemény, szénízű áldozatok. Olyan mérges lettem, hogy újra nekiindultam, márpedig, ha kell, én egész éjjel a sütő mellett leszek, de aszalt gyümölcsöket akarok! De valaki odafent úgy látszik nem akarta, hogy újabb 2 kiló gyönyörű szilvát hamvasszak el, és nyittatott egy új boltot kis piacunkon. Telis-tele magokkal és aszalt gyümölcsökkel. Frissek, illatosak, és olyan baráti áron mérik, hogy 15 percig csak néztem fülig érő szájjal, aztán vettem kóstolót vagy hat fajtából, és boldogan loholtam haza a zsákmánnyal. És akkor már tudtam, hogy aszalásnak annyi, jöhet valami más, amit már nagyon rég akarok, csak eddig elmaradt: a házi müzliszelet. Mert a müzli az az ipari cucc, amit szégyen ide vagy oda, imádok. Imádtam. Tudom én, hogy minden jobb otthon előállítva, na de a különbség eközött meg a bolti között kb akkora, mintha Dévényi Tibi bácsit méregetnénk Pavarottihoz. És az illat, amit magából áraszt, míg sül...szóval, aszaljon az, akinek összejön (vagy van aszalógépe) én most ezen élem ki a "bolti helyett csinád otthon" kedvemet. :) A neten egyébként rengeteg recept kering, de a nagy része vagy 10 dkg vajjal és 15 dkg cukorral indít, (ami nem baj, de ha már azt veszem magamhoz, akkor azt valami durva sütiben, nem müzliben szeretném.) vagy egészen extra hozzávalókat ír ( ami szintén nem baj, csak annak meg akkor indulok neki keresni, ha legalábbis egy Smithék féle döbbenetnek állok neki, nem egy müzlinek). Ez meg olyan, amit bárki elő tud állítani, és semmi, de semmi nincs benne, ami ne lenne egészséges. A receptet innen lestem, aztán változtattam ezt-azt rajta.